x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum ajungem cel mai ieftin la mare

Cum ajungem cel mai ieftin la mare

de Theodora Şutiu    |    17 Iul 2018   •   09:24
Cum ajungem cel mai ieftin la mare

Maşina personală se află în concurenţă directă cu serviciile de car-sharing, în transportul pe ruta Bucureşti-Constanţa, însă, în privinţa timpului alocat unei călătorii şi a confortului, varianta feroviară tinde să domine clasamentul.

Cel mai ieftin drum spre mare este cu maşina personală, unde costul unei călătorii, calculat per total autovehicul, în condiţiile unui consum mediu de 7,5 l la 100 km, costul pentru o persoană poate coborî substantial în funcţie de numărul pasagerilor.

De exemplu, pentru un transport cu maşina plină de pasageri preţul total al transportului de 100 de lei se împarte la 4-5. Această variantă este urmată de serviciile de car-sharing, unde de asemenea, costurile călătoriei se împart la numărul pasagerilor, o astfel de alegere putând să coste pasagerul 30 de lei.

La capitolul transport în comun, cel mai ieftin este cel feroviar. Trenul privat Softrans, unde preţul unui bilet pentru o persoană adultă este de 45 de lei se află în top, urmat de CFR Călători, unde un adult va achita pentru un tichet de călătorie Bucureşti-Constanţa 59,6 lei.

Desigur, raportat la confortul, siguranţa şi timpul călătoriei, în fruntea clasamentului se află varianta feroviară, unde durata medie este puţin peste 2 ore, urmată de maşina personală. Autocarul face acest parcurs în aproape 3 ore, iar pe ultimul loc se clasează serviciul de car sharing Bla Bla Car, unde durata medie afişată pe site, poate depăşi 3 ore.

Avantaje şi dezavantaje

În privinţa confortului, variantele rutiere tind să fie cele mai vizate, urmate de companiile feroviare. Însă, potrivit pasagerilor, variantele rutiere vin cu dezavantaje precum aşteptările lungi în trafic, spaţiul limitat din maşină, numărul redus de bagaje care se pot încărca sau timpul călătoriei.

De cealaltă parte, companiile feroviare nu limitează numărul bagajelor per pasager, spaţiul de mişcare este mai extins, există toalelă la bord, iar durata călătoriei nu variază în funcţie de trafic.

 

×
Subiecte în articol: drumul la mare obtiuni de transport