x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dezastru: 1.000.000 de români bolnavi de cancer și 250 de oncologi

Dezastru: 1.000.000 de români bolnavi de cancer și 250 de oncologi

de Monica Cosac    |    31 Mai 2016   •   08:55
Dezastru: 1.000.000 de români bolnavi de cancer și 250 de oncologi
Sursa foto: 5xinc/Getty Images/iStockphoto

Peste un milion de români au fost diagnosticaţi cu o formă sau alta de cancer, iar alte patru milioane de persoane au avut cel puţin un membru al familiei diagnosticat cu această boală, potrivit unui studiu naţional despre impactul pe care îl are această maladie asupra societăţii româneşti. Situaţia actuală este o consecinţă a lipsei politicilor sanitare, avertizează atât oncologii, cât şi reprezentanţii pacienţilor.

Rezultatele studiului indică faptul că un român din patru a trăit o experienţă legată de cancer: 5,2% dintre respondenţi afirmă că au fost diagnosticaţi cu cancer, la un moment dat, de-a lungul vieţii, iar 21,1% au o rudă de gradul I (soţ/ soţie, fiu/fiică, mamă/tată) cu cancer. În ceea ce priveşte percepţia asupra bolii, 45% dintre respondenţi consideră că diagnosticul de cancer duce întotdeauna la deces. Legat de situaţia actuală a sistemului medical din România, cei mai mulţi oameni spun că principala problemă este corupţia/ mita (20,7%), tehnologia veche şi lipsa echipamentelor (19%), salariile mici ale personalului medical (12,8). Indiferent dacă s-au numărat printre cei diagnosticaţi cu cancer sau nu, 65% dintre români consideră că statul român nu asigură un tratament corespunzător pentru pacienţii cu cancer, iar 75% spun că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă la bolnavii din România. „În acest moment, pacienţii români cu cancer au acces gratuit la mai puţin de 15% dintre medicamentele aprobate, în perioada 2006-2015, de Agenţia Europeană a Medicamentului”, a spus dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină (InoMed). Aceasta a precizat că niciunul dintre cele 14 medicamente noi împotriva cancerului, care au primit aprobare din partea Agenţiei Europene a Medicamentului în 2015, nu a ajuns la pacienţii români.

Ţara cu prea puţini oncologi

În ciuda numărului extrem de mare de pacienţi cu cancer, numărul medicilor oncologi a scăzut dramatic, ajungând la 250-300 de specialişti în toată ţara, potrivit preşedintelui Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, Prof. Dr. Florinel Bădulescu. „România este singura ţară din lume care a desfiinţat oncologia medicală şi acum ne lipsesc specialiştii tineri”, spune prof. Florinel Bădulescu. Specialiştii din domeniul oncologiei atrag atenţia că este absolut necesară implicarea statului în finanţarea sistemului sanitar şi responsabilizarea Ministerului Sănătăţii, deoa-rece sumele colectate din contribuţiile asiguraţilor sunt departe de a fi suficiente pentru a acoperi necesarul de bani din sistem. „Ne trebuie o politică sanitară coerentă, în care autorităţile să răspundă pe ce s-au cheltuit banii. (..) Banul public strâns de la noi nu va acoperi – nu oncologia, sunt multe probleme în sistemul sanitar. Numai cu Casa (n.r. - CNAS) nu se poate acoperi. Statul trebuie să completeze şi este obligat să controleze pe ce dă banul”, spune dr. Bădulescu.

„Lipsa politicilor sanitare a dus la dezastrul acesta din România. Nu avem Ministerul Sănătăţii, avem «Ministerul Bolilor»”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Deşi incidenţa acestei afecţiuni nemiloase este atât de mare, încrederea oamenilor în autorităţi tinde spre zero. Potrivit studiului, doar 1% dintre români consideră că autorităţile reprezintă principalul sprijin, dacă s-ar îmbolnăvi de cancer. Cei mai importanţi aliaţi în lupta cu boala sunt: familia (46,3%), medicamentele şi tehnologiile noi (30,1%), iar 66% dintre români afirmă că au încredere mare şi foarte mare în doctori. Ministerul Sănătăţii are o cotă de încredere de numai 39%.

×
Subiecte în articol: cancer oncologi