x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ideea legării de spital, criticată de medici şi pacienţi

Ideea legării de spital, criticată de medici şi pacienţi

de Monica Cosac    |    12 Apr 2018   •   12:30
Ideea legării de spital, criticată de medici şi pacienţi

Reprezentanţii medicilor şi ai pacienţilor spun că doctorii trebuie lăsaţi să lucreze şi în sistemul public, şi în cel privat, oricine având dreptul să muncească şi după orele de program. Reacţia lor vine după ce secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat că o măsură importantă care ar trebui luată în sistemul de sănătate este delimitarea clară a sectorului privat de cel public şi stabilirea unor reguli care să meargă până la interdicţia medicilor de a lucra simultan în ambele sectoare.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a ţinut să precizeze că este dreptul oricărui medic să lucreze după orele de program şi în sistemul privat şi nimeni nu se poate lega de timpul liber al doctorilor, care au profesii liberale.

„Este un drept al fiecăruia să muncească 24 de ore, dacă poate, nimeni nu se poate lega de timpul liber al medicilor care optează să lucreze în al doilea loc de muncă la privat. Astăzi însă trebuie să ştiţi că programul de spital al medicilor este de la ora 8:00 la ora 15:00. (...) Mai departe de ora 15:00 orice om din România este liber să mai ţină un job, şi două, şi trei, câte poate el. De ce un medic ar fi privat de lucrul acesta?”, a afirmat Borcean, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, Raed Arafat „nu are calitatea de a face o propunere oficială în acest sens, dar o luăm ca pe o iniţiativă de discuţie”.

Totodată, preşedintele CMR subliniază că, dacă doctorii ar fi puşi să aleagă între sistemul public şi cel privat, unul dintre aceste sisteme ar rămâne fără medici.

Şi reprezentanţii pacienţilor consideră că medicii ar trebui lăsaţi să profeseze în ambele sisteme, acest lucru fiind în interesul pacientului. „De obicei, pacientul îşi alege medicul. Pacientul zice că se duce la cel mai bun. Dacă se face o selecţie de genul acesta - ori stat, ori privat -, s-ar putea să vedem foarte mulţi medici buni în privat pentru că este sistemul performant din punctul  de vedere al salariilor şi al echipamentelor cu care lucrează şi foarte puţini în spital şi atunci ce facem? Creşte calitatea spitalicească sau nu creşte? Eu cred că nu”, spune Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

„Aşa cum au spus şi medicii, profesia fiind una liberală, au dreptul să muncească oriunde îşi doresc ei şi pot fi utili societăţii, dar şi pentru a-şi asigura un trai mai bun. Medicul are voie să lucreze, dar să îşi facă treaba conştiincios, oriunde ar fi - în privat, sau la stat. S-ar încălca Carta Drepturilor Omului - dreptul la muncă”, a fisrmat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). „Domnul Raed Arafat ar interzice medicilor din România să lucreze în două locuri, dar permite altor medici din UE sau chiar şi din Asia să lucreze pe bani mulţi în România”, a adăugat Irimia.

Zilele trecute, Raed Arafat a spus că una dintre cele mai importante măsuri care ar trebui luate în sistemul de sănătate este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare, care să meargă chiar până la interdicţia personalului medical de a lucra simultan în ambele sectoare. Potrivit acestuia, „indiferent de discuţiile despre salarii şi sporuri din aceste zile”, veniturile din sistemul public de sănătate „încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat, astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”.

 

×
Subiecte în articol: medici privat