x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Laurenţiu Lazăr: În România pacienţii cu scleroză multiplă au acces la 7 terapii faţă de 13 câte oferă ţările Uniunii Europeane

Laurenţiu Lazăr: În România pacienţii cu scleroză multiplă au acces la 7 terapii faţă de 13 câte oferă ţările Uniunii Europeane

29 Sep 2017   •   14:00
Laurenţiu Lazăr: În România pacienţii cu scleroză multiplă au acces la 7 terapii faţă de 13 câte oferă  ţările Uniunii Europeane

Pacienţii cu scleroză multiplă din România au acces la 7 terapii faţă de 13 câte se oferă la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, a declarat vineri directorul executiv al Asociaţiei de Scleroză Multiplă din România, Laurenţiu Lazăr.

"Altă problemă este cea a actualizării listei de tratament. În UE - din care şi noi facem parte - sunt accesibile 13 terapii, or în România sunt accesibile de-abia şapte. Nădăjduim că la începutul anului viitor vom avea încă trei terapii'', a spus Lazăr.

El a afirmat că la nivel naţional beneficiază de tratament pentru această afecţiune 3.930 de pacienţi.

"Prima problemă ar fi aceea a noilor centre de tratament care aşteptăm să fie autorizate în cât mai multe autorităţi din ţară, pentru că sunt sute de pacienţi care fac sute de kilometri la clinicile cuprinse acum în programul naţional de tratament - 13 în ţară în oraşele Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Oradea, Bucureşti. Pacienţi care sunt în alte judeţe care ar putea să beneficieze acolo de tratament se deplasează sute de kilometri având în vedere că majoritatea sunt cu un buget social. A doua problemă este cea legată de transferurile la noile centre pentru că, după desfiinţarea comisiilor de autorizare a dosarului de intrare pe tratament, care a fost la Ministerul Sănătăţii până în iarnă, acum clinicile au avut o oarecare rezervă să facă un transfer către alte centre dintr-o temere administrativă, pentru că programul era foarte stufos, foarte centralizat, dar încetul cu încetul vor încerca să facă această problemă mai simplă. Am observat şi am obţinut această promisiune că pacientul se poate transfera mult mai facil în orice centru de tratament autorizat în baza unei cereri simple", a spus reprezentantul asociaţiei, la o dezbatere.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, prezent la discuţii, a afirmat că anul acesta a crescut numărul pacienţilor trataţi în Programul Naţional de Scleroză Multiplă.

"În ceea ce priveşte reglementările cu privire la funcţionarea centrelor de tratament în scleroză multiplă - ceea ce le-am spus ascultându-le argumentele pro şi contra în ceea ce priveşte înfiinţarea de noi centre sau flexibilizarea condiţiilor de funcţionare a acestor centre a fost legat de faptul că îmi doresc ca orice centru nou înfiinţat sau orice centru care funcţionează în România să asigure tratamentul pacienţilor în siguranţă. Putem să discutăm flexibilizarea de condiţii, dar fără a afecta siguranţa pacientului. (...) De la începutul acestui an am ridicat gradul de acces al pacienţilor la tratament prin desfiinţarea comisiilor. În mod specific pentru pacienţii cu scleroză multiplă am reglementat modul în care aceştia pot să fie transferaţi de la un centru la altul în aşa fel încât să poată fi trataţi în centrele cele mai apropiate de domiciliu, iar urmare a demersurilor pe care domniilor lor, specialiştii în domeniul de sănătate şi asociaţiile de pacienţi le vor face vom acredita şi alte centre, iar dacă este nevoie vom modifica şi reglementarea cu privire la acreditarea acestora", a spus demnitarul.

El a afirmat că preţul tratamentului pentru un pacient cu această afecţiune este de 32.000 de lei, bani decontaţi de CNAS.

"Programul acesta de tratament pentru scleroză multiplă nu este un program derulat de MS, însă ceea ce pot să vă spun este că anul trecut au fost trataţi în jur de 3.000 - 3.500 de pacienţi, iar în acest an, din estimările pe care le avem noi, numărul de pacienţi trataţi ajunge la 4.000. Se vede că a crescut accesul pacienţilor la aceste tipuri de tratament. Terapia costă în jur de 32.000 lei pentru un pacient", a susţinut reprezentantul MS. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Laurenţiu Lazăr