x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Protest al Federației SANITAS. De ce sunt nemulțumiți sindicaliștii

Protest al Federației SANITAS. De ce sunt nemulțumiți sindicaliștii

19 Oct 2017   •   11:51
Protest al Federației SANITAS. De ce sunt nemulțumiți sindicaliștii
Sursa foto: Foto: Victor Stroe

Federaţia SANITAS organizează joi, în Piaţa George Enescu din Capitală, un miting de protest faţă de tergiversările practicate de guvernanţi privind problemele cu care se confruntă sănătatea şi asistenţa socială din România, conform unui comunicat al Federaţiei. 

Potrivit preşedintelui federaţiei, Leonard Bărăscu, la miting sunt aşteptate să participe "cel puţin 8.000 de persoane". 

Mitingul va fi urmat de un marş de protest către Piaţa Victoriei, ce se va desfăşura în intervalul orar 12:00 - 14:00 pe traseul Piaţa George Enescu - Bulevardul Gheorghe Magheru - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei. 

Membrii SANITAS sunt nemulţumiţi de forma actuală a Legii - cadru nr. 153/2017 despre care afirmă că generează o mulţime de inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.



"De luni de zile, guvernanţii nu fac decât să mimeze interesul faţă de domeniile pe care ei înşişi le-au decretat <>. Sub pretextul respectării Programului de guvernare, adoptă măsuri care se dovedesc a fi, în realitate, în defavoarea angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială. Cum cred ei că vor opri plecarea personalului medical din sistemul public, fie în afara ţării, fie către privat, cu măsuri care au ca efect scăderea veniturilor acestora, pierderea tichetelor de masă în 2018, creşterea numărului de gărzi suplimentare obligatorii sau dezbinarea echipelor medicale din spitale?", a precizat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS, în comunicat. 

Principalele solicitări ale sindicaliştilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială, aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială începând cu 1 martie 2018, renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate. 

Programul de proteste al Federaţiei SANITAS a început în a doua jumătate a lunii septembrie. 

După mitingul de joi, Consiliul Naţional SANITAS va decide asupra oportunităţii declanşării grevei generale în sistemul sanitar şi de asistenţă socială. 

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au participat miercuri la întâlnirea propusă de Guvernul României cu organizaţiile sindicale din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale. 

Conform unui comunicat al federaţiei, premierul Mihai Tudose, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia - Olguţa Vasilescu, ministrul Sănătăţii, Florian-Dorel Bodog, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea şi consilierii acestora au încercat să găsească puncte de vedere comune cu partea sindicală, pentru soluţionarea problemelor privind salarizarea în sistem, acordarea tichetelor de masă, regulamentul de sporuri şi alte inechităţi şi omisiuni ale Legii-cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea bugetară. 

Vineri, 20 octombrie, urmează să aibă loc o nouă întâlnire, în care se vor analiza principii şi variante de modificare a Anexei 2 a legii -cea referitoare la salarizarea personalului inclus în Familia ocupaţională de funcţii bugetare "Sănătate şi Asistenţă Socială". 
AGERPRES

×