x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Veşti bune pentru angajaţii MAI! Polițiștii și militarii se pot pensiona mai devreme

Veşti bune pentru angajaţii MAI! Polițiștii și militarii se pot pensiona mai devreme

21 Feb 2018   •   16:04
Veşti bune pentru angajaţii MAI! Polițiștii și militarii se pot pensiona mai devreme

Polițiștii și militarii au posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme decât ar trebui, în funcție de vechimea în muncă pe care o au, în conformitate cu legislația pensiilor militare de stat.

Potrivit legii, la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, pensiile militare anticipate și anticipate parțiale sunt transformate automat în pensii de limită de vârstă.

Pensie militari 2018. Astfel, în anumite condiții, polițiștii și militarii se pot pensiona mai devreme decât ar trebui. În mod normal, aceștia se pensionează la atingerea vârstei-standard de pensionare.

Pensia de serviciu anticipată se acordă, cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare, militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, dacă au o vechime efectivă de minimum 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechime în serviciu.

          Condiţii pentru pensia de serviciu anticipată

  • sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
  • sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
  • Condiţii pentru pensia de serviciu anticipată parţială

    Au dreptul la ea militarii, polițiștii și funcționarii din sistemul penitenciar care au o vechime efectivă de cel puțin 20 de ani, din care minimum zece ani reprezintă vechime în serviciu.

    Persoanele respective trebuie să se afle în una dintre următoarele situații:

  • sunt trecute în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
  • sunt trecute în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

    „La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parțială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu”, scrie în document.

    În altă ordine de idei, în afară de pensiile de serviciu, în sistemul pensiilor militare de stat se mai pot obține pensia de invaliditate și pensia de urmaș.Observator.tv

×
Subiecte în articol: militari politisti pensie