x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Închideți drumurile, internați gravidele! Ordinele de cod portocaliu

Închideți drumurile, internați gravidele! Ordinele de cod portocaliu

11 Ian 2017   •   10:37
Închideți drumurile, internați gravidele! Ordinele de cod portocaliu
Sursa foto: hxdbzxy/Getty Images/iStockphoto

Meteorologii au emis ieri trei avertizări de vreme rea, valabile noaptea trecută și în cursul zilei de astăzi. În aceste condiții Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar putea închide anumite sectoare de drum din cauza condiţiilor meteorologice nevaforabile, conform protocolului comun încheiat cu Poliţia Rutieră. 

Judeţele Constanţa şi Tulcea au primit cod portocaliu de viscol şi polei până astăzi la ora 8. Tot sub cod portocaliu se aplă până la ora 15 judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Buzău şi Vrancea, unde viscolul va fi puternic, viteza vântului atingând 70-80 km/h, troienind zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 de metri. Pe de altă parte, începând de aseară şi până astăzi la ora 21:00, în Capitala și în județele Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman este în vigoare un cod galben de fenomene meteo extreme. Aici vor fi ninsori moderate cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50-60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. 
 

Compania de drumuri a anunțat că va încerca să asigure „condiții optime de trafic”, dar a anunțat că este pregătită și să închidă drumuri, dacă sitiația o impune. „Acest demers este necesar atât pentru desfăşurarea activităţii de deszăpezire, cât mai ales pentru siguranţa participanţilor la trafic. În acest caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto. Ţinând cont de condiţiile de iarnă, este obligatorie echiparea maşinii cu cauciucuri de iarnă şi cu echipament specific de intervenţie în cazul unor evenimente nedorite”, precizează compania de drumuri. 
 

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Horia Ţuţuianu, a transmis un apel public către locuitorii judeţului să-şi ia măsuri de precauţie şi să să evite deplasările pe şosele şi în aer liber, în perioada pentru care a fost declarat codul. „Nu porniţi la drum decât în situaţii de urgenţă! (..) Prioritate au intervenţiile pentru salvarea vieţilor oamenilor şi pentru a limita riscurile solicit primarilor să asigure internarea în unităţile spitaliceşti, arondate fiecărei localităţi, a femeilor însărcinate în ultimul trimestru şi a pacienţilor cu afecţiuni grave pentru a preveni situaţiile ce pot pune în pericol viaţa oamenilor”. 

Din cauza vremii nefavorabile, toate școlile rămân închise săptămâna aceasta, în județele Constanța, Teleorman, Vrancea, precum și în București

 

×