x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Care sunt cele mai scumpe oraşe din lume? Bucureştiul urcă zece poziţii

Care sunt cele mai scumpe oraşe din lume? Bucureştiul urcă zece poziţii

de Sebastian S. Eduard    |    10 Iul 2014   •   17:33
Care sunt cele mai scumpe oraşe din lume? Bucureştiul urcă zece poziţii
Sursa foto: repistu/Getty Images/iStockphoto
Care este cel mai scump oraş din lume? Tokio? Greşit! Londra? Nici pe departe! Moscova? Mai încearcă!

Două oraşe din Africa ocupă primele locuri în topul celor mai costisitoare oraşe pentru expaţi, arată studiul Cost of Living realizat de Mercer, companie de consultanţă , lider în resurse umane şi investiţii. Deşi, în mod normal, nu sunt vazute ca fiind oraşe bogate, Luanda este cel mai scump oraş din lume pentru al doilea an consecutiv, iar N’Djamena, Ciad, este următorul clasat. Oraşele europene şi asiatice continuă să domine în top 10, fiind unele dintre cele mai costisitoare oraşe prin Hong Kong pe locul 3, urmat de Singapore. Zurich a urcat 3 locuri faţă de anul trecut, ocupând poziţia a 5-a, urmat de Geneva pe locul 6. Tokyo a pierdut 4 locuri, ajungând la poziţia a 7-a în clasament.

Alte oraşe pozitionate in top 10 sunt Berna, Moscova şi Shanghai. Karachi, aflat pe pozitia 211, este cel mai ieftin oraş din lume pentru expaţi, iar studiul Mercer arata că Luanda este de trei ori mai costisitoare decât acesta.

Studiul acoperă 211 oraşe de pe cinci continente şi măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.

Europa, Orientul Mijlociu şi Africa

În top 10 cele mai costisitoare oraşe se află şi 4 oraşe europene. Zurich (locul 5) este cel mai scump oraş european din listă, urmat de Geneva (locul 6) şi Berna (locul 8). Elveţia rămâne astfel una dintre cele mai scumpe ţări pentru expaţi, ca urmare a aprecierii francului elveţian faţă de dolarul american. Moscova (locul 9) şi St. Petersburg (locul 35) au pierdut 7 şi, respectiv, 12 poziţii din cauza deprecierii dramatice a rublei faţă de dolarul american.

Per total, în mare parte, oraşele din Europa de Vest au crescut toate în clasament datorită aprecierii valutei locale faţă de dolarul american. În particular, oraşele din Marea Britanie şi Germania au avut parte de cele mai mari schimbări în clasificare, cu Glasgow (locul 108) care a crescut cu 49 de poziţii, în timp ce Aberdeen (locul 94) şi Birmingham (locul 90) au sărit 34 şi respectiv 45 de poziţii. Munchen (locul 55) a crescut 26 de locuri faţă de anul trecut, Frankfurt (locul 59) a urcat 24 de poziţii şi Berlin (locul 68) a crescut cu 31 de poziţii faţă de clasamentul de anul trecut. De asemenea, Dusseldorf şi Hamburg au crecut semnificativ.

Alte oraşe care au crecut în clasificare sunt Parisul (locul 27), care este clasat mai sus cu 10 poziţii faţă de anul trecut, Milano (locul 30), mai sus cu 11 locuri, Roma (locul 31), mai sus cu 13 poziţii şi Viena (locul 32) mai sus cu 16 locuri.

Statele Unite

Oraşele din Statele Unite ale Americii au urcat în clasament datorită stabilităţii relative a dolarului american faţă de alte valute importante. În plus, pierderea semnificativă a poziţiilor altor oraşe, din diferite regiuni, a condus la clasarea mai bună a oraşelor americane. O creştere a costurilor cu locuinţa a împins New York-ul pe locul 16, mai sus cu 8 poziţii, fiind unul dintre cele mai bine plasate oraşe din regiune.  În America de sud, São Paolo (locul 49) s-a clasat ca unul dintre cele mai puţin costisitoare oraşe, urmat de Rio de Janeiro (locul 65).

Asia Pacific

În top 10 cele mai costisitoare oraşe se numără şi 4 oraşe din Asia. Cel mai costisitor oraş, Hong Kong (locul 3), a urcat 3 poziţii faţă de anul trecut. Singapore (locul 4) este următorul cel mai costisitor oraş din regiune, care a câştigat o poziţie în plus faţă de anul trecut, urmat de Tokyo, care ocupă locul 7, deşi anul acesta a pierdut 4 locuri. Shanghai (locul 10) a sărit 4 poziţii faţă de anul trecut şi este următorul oraş asiatic din listă, urmat de Beijing (locul 11), Seoul (locul 14) şi Shenzhen (locul 17).

Bucureşti, România

Bucureştiul cunoaşte o scumpire a costurilor de întreţinere, urcând de pe poziţia 169 din 2013 pe 159 în 2014. Şi Sofia şi Belgradul prezintă o creştere a costurilor de trai, urcând de la 181 la 172 şi, respectiv, de la 192 la 184, însă rămân în continuare mai ieftine decât Bucureştiul. Varşovia se alătură acestei tendinţe şi ajunge pe locul 142 în 2013 comparativ cu 150 în 2012. Evoluţia costurilor de trai din fiecare oraş este direct influenţată de economia ţărilor respective.  Astfel, în Praga şi în Budapesta, se observă o ieftinire a costului de viaţă, rezultat determinat de situaţia economică  din cele două ţări. Praga ajunge de la 73 la 92 în 2013, iar Budapesta de la 130 la 135.

Câteva cifre

Vreţi câteva cifre? O pereche de blugi costă 177,95 euro în Luanda, 105 la Paris şi doar 41 la New York. O ceaşcă de cafea te costă 2,33 euro la Bucureşti, însă la Moscova dai pe ea 4.99. Nu faceţi greşeala să cereţi o cafea la Beijing, pentru că veţi da pe ea, în medie, 5,88 euro.

Preţul benzinei? Suntem siguri că aveţi această curiozitate! Nu mai mult de 0,34 euro în Dubai, 0,69 la Moscova, 0,77 la New York, 1.01 la Rio de Janeiro. La Londra vă sugerăm metroul pentru că aici benzina ajunge la 1,69 euro/l. Şi dacă v-am deschis apetitul un hamburger “obişnuit” face 13,89 în Luanda, 5,81 la New York şi 2,59 la Hong Kong.

 Studiul Mercer Cost of Living este unul dintre cele mai cuprinzătoare studii de acest fel din lume şi este creat pentru a ajuta companiile multinaţionale şi guvernele  să determine nivelul de remuneraţie pentru angajaţii expatriaţi. Oraşul New York este folosit drept referinţă, astfel toate celelalte oraşe sunt comparate cu acesta. Mişcările valutare sunt măsurate faţă de dolarul american.


×