x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Unic pe plaiuri mioritice. Muzeul Ceasului din Ploieşti

Unic pe plaiuri mioritice. Muzeul Ceasului din Ploieşti

17 Ian 2017   •   20:10
Unic pe plaiuri mioritice. Muzeul Ceasului din Ploieşti
Sursa foto: ANAMARIA TOMA / AGERPRES FOTO

Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" din Ploiești este unic în Europa și a fost redeschis în mai anul trecut, după doi ani și jumătate de restaurare. Colecția muzeului cuprinde peste 4.000 de exponate, printre care cadrane solare, nisiparniţe, ceasuri de masă, pendulă la clepsidre sau ceasuri cu întoarcere la 365 de zile. Toate ceasurile din muzeu sunt adevărate opere de artă.

Colecția mai cuprinde, de exemplu, două ceasuri astronomice, care au fost lucrate în 1544, respectiv 1562 sau ceasuri ce au aparținut unor mari personalități, ceasul lui Alexandru Ioan Cuza, ceasul lui Mihail Sadoveanu, al lui Vasile Alecsandri. O altă piesă deosebită ca mod de funcționare, dar și ca vechime, este clepsidra realizată de Charles Rayner în anul 1654 la Londra.

De asemenea, în muzeu mai sunt expuse splendide pendule de mobilier sau de podea, cu cabinete de mari dimensiuni în stil baroc, Ludovic al XIV-lea, Boulle, Rococo, ornamentate cu motive caracteristice acestor stiluri, create de celebrii orologieri francezi, austrieci, olandezi, din secolul XVIII. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea iar muzeul funcționează din anii 1970.

×