x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Veteranul Marii Uniri

Veteranul Marii Uniri

01 Dec 2015   •   15:24
Veteranul Marii Uniri

Este cel mai în vârstă dintre veteranii de război ai României. Și, printr-un miracol, ultimul dintre aceia care i-a văzut cu ochii lui pe românii veniți la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, va să gireze cu sufletul lor Marea Unire. El este Supraviețuitorul.

Ion Istrate s-a născut la 25 octombrie 1911. Anul acesta, de ziua Armatei - și de ziua nașterii sale - a fost din nou înaintat în grad. Este, acum, sublocotenent în retragere. El, cel care-a făcut frontul celui de-al doilea război mondial ca sergent, el - cel care-a trăit spaimele primului mare război dar și bucuria imensă a Unirii.

Citește și 
„Marea Unire în Chipuri”. Popas în satul fotografului Samoilă Mârza

Povestea noastră începe, deci, acum 97 de ani. Pe-atunci, moș Ion era un flăcăuaș de numai 7 ani, abia împliniți. S-a alăturat grupurilor de oameni care grăbeau spre cetatea Albei Carolina, să fie parte la cel mai important eveniment al neamului românesc. Cu inocența și frumusețea vârstei lui - și fără a înțelege, atunci, rosturile acelui moment de vârf din istoria neamului. A avut vreme, apoi, 97 de ani, să cuprindă-n emoții toate amintirile acelei zile.

Satul lui, Drașov, este nu departe de Alba Iulia, pe drumul care duce către Șpring. Mulțimile de români care soseau din toate părțile – pe jos, ori în care, ori călări – au stârnit mai întâi interesul copiilor. „Ăi bătrâni s-au mirat și ei, cum de-or vrut copiii, mai întâi, să meargă la Alba Iulia, și pe jos, numa’ să meargă!” 

Citește pe ANTENA SATELOR tulburătoarea mărturie a veteranului Ion Istrate despre Marea Unire.

×