x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tot ce trebuie să ştii despre tehnica pictării pereţilor

Tot ce trebuie să ştii despre tehnica pictării pereţilor

de Georgiana Teodorescu    |    14 Noi 2009   •   00:00
Tot ce trebuie să ştii despre tehnica pictării pereţilor

Deşi noi am mai abordat subiectul în trecut, promovându-l ca singura unealtă cu adevărat personalizată de decorare a pereţilor, detaliem procedeele de realizare, deoarece vrem să se înţeleagă că ea este la îndemâna oricui.



Pictura clasică aplicată pe pereţii clădirilor monument a fascinat mereu prin bogăţia decoraţiilor specifice anumitor stiluri şi a mesajelor transmise peste timp. Dar câţi dintre noi se gândesc că o astfel de abordare se poate aplica în orice interior, indiferent de stilul de amenajare? Tocmai pentru că arta este cea care creează stiluri, iar astăzi interioarele contemporane sunt extrem de flexibile din punct de vedere al îmbinărilor de elemente decorative, orice perete poate fi pictat.

DETALII DE EXECUŢIE
Din punct de vedere tehnic, procedeele sunt multiple. Se poate spune că cele moderne sunt totuşi mai uşor de aplicat. În toate cazurile (cu excepţia suportului pentru frescă), peretele se tratează la fel. Un glet perfect finisat şi o amorsă de lavabil pot fi baza oricărui tip de pictură murală. Cea mai simplă tehnică este aceea a picturii în acrilice, culori pe bază de apă care se comportă în timp ca uleiurile. Avantajele aici sunt numeroase: uşor de manevrat şi aplicat, cu uscare rapidă, compacte şi cu o foarte bună rezistenţă în timp. Se aplică cu pensule sau spray-uri şi bureţi în cazul folosirii şabloanelor.

Trebuie ştiut că prin această tehnică se pot obţine picturi în toate manierele cunoscute: laviuri (ca acuarelele), imagini naturaliste sub formă de tromp oil (care încearcă redarea fidelă a unor cadre sau peisaje reale), desene de grafică sau naturi moarte ca în ulei, compoziţii moderniste, abstracte sau animate pentru camerele de copii. Culorile acrilice se pot cumpăra din magazine de fond plastic. Tot acolo găsiţi şi variante de vernice (soluţia de protecţie a suprafeţei pictate, sub formă de lac sau spray).

Dacă maniera aleasă este picturală, efectul final ţine de talentul celui care o realizează. Dacă motivele pictate se vor a fi decorative, şabloanele pot uşura enorm acest proces. Pentru acestea există mai multe modalităţi de a le procura. Pentru modele simple există şabloane în comerţ, în librării şi în magazine de bricolaj. Pentru cele complexe, ele se pot realiza din carton sau plexiglas decupat la cater-ploter după desenul ales. În aceste cazuri, şablonul poate prelua decorurile din imprimeurile ţesăturilor de pe canapea, draperii sau covoare.

PROCEDEE SIGURE
Dacă tema aleasă pentru perete este complexă, se recomandă realizarea unui proiect care să poată fi mărit la scară ulterior. Aceeaşi metodă de mărire la scară se aplică şi în cazul alegerii unor imagini consacrate care se vor transpuse astfel într-un interior. În situaţia în care se optează pentru distribuirea picturii pe mai mulţi pereţi, trebuie să se ţină seamă de piesele care mobilează încăperea, astfel încât ambientul să nu fie dezechilibrat printr-o aglomerare de elemente de mare impact vizual amplasate într-un singur colţ.

Această formulă se aplică de cele mai multe ori camerelor de copii, acolo unde personaje din poveşti sau desene animate, păsări, fluturi şi animale stilizate se răspândesc atât pe pereţi, cât şi pe tavan, pentru a învălui camera într-o atmosferă de basm.

METODE NOI
Ca o variantă modernă de artă aplicată direct pe perete, răşina epoxilică oferă soluţia picturilor în straturi suprapuse, care permit realizarea unor colaje prin prinderea altor materiale în ea, cum ar fi flori presate, decupaje de hârtie colorată sau tapet, sclipici şi alte particule cu rol decorativ.

LUMI DE BASM
Pereţii din camerele copiilor sunt cel mai des pictaţi. Personajele preferate din filme de desene animate, compoziţii cu mesaje educative ca litere, cifre şi note muzicale care prind viaţă în acest context, elemente reconfortante din natură, toate pot fi aici utilizate pentru crearea unei atmosfere propice dezvoltării armonioase şi echilibrate a copilului. Imaginaţia este partea cea mai stimulată în astfel de cazuri, aceste elemente putând provoca incursiuni neaşteptate în lumi de basm.

DUPĂ BUGET
Orice artist plastic poate realiza un decor de acest tip. Preţurile variază de la 50 euro/mp la 150 euro/mp, în funcţie de complexitatea lucrării. Dar pentru un buget redus, cu siguranţă se pot găsi artişti amatori sau începători care pot realiza lucrarea la preţuri mai mici.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta