x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Calinic, ctitorul

Calinic, ctitorul

05 Apr 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • CALENDAR GASTRONOMIC
  • Poate ca multi dintre noi au crezut ca sfintii salasluiesc doar in Cartile Sfinte. Sau poate ca au cutreierat odata meleagurile insorite din departari. Este cu atat mai cutremurator atunci cand ne dam in sfarsit seama ca unii sfinti au trait printre noi, chiar aici in Romania. Marturie in acest sens este Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, sarbatorit de Biserica Ortodoxa Romana in fiecare an pe data de 11 aprilie.

    El s-a nascut in Bucuresti, in ziua de 7 octombrie 1787, purtand la botez numele de Constantin. A fost atras inca de mic de viata monahala, astfel incat la varsta de 20 de ani se calugareste la Manastirea Cernica, aflata in apropierea Bucurestiului. A parcurs toate treptele ierarhice, fiind hirotonisit ierodiacon de episcopul bulgar Sofronie de Vatra (refugiat in capitala Romaniei din cauza turcilor), pentru ca in anul 1850 sa devina episcopul Ramnicului.

    Sfantul Calinic este cel care a avut initiativa ridicarii unei noi catedrale episcopale, planurile fiind intocmite chiar de el. Pictura bisericii a fost incredintata renumitului pictor Gheorghe Tatarescu. Dar acesta nu este singurul locas de cult construit sub indrumarea sa. Din banii sai, si iarasi conform planurilor sale, se construieste o biserica noua la Schitul Frasinei (cea veche datand din secolul al XVII-lea). Interesant este ca toti calugarii din aceasta manastire se vor supune acelorasi reguli instituite pe Muntele Athos. Alte locasuri de cult "plamadite" de Sfintia Sa au fost: Biserica avand hramul Sfanta Treime de la Pasarea, Biserica Adormirii din Campina, bisericile din satele Buesti si Sohatu.

    Sfantul Calinic a participat, in calitate de deputat, la Divanul Ad-hoc, ce a avut ca scop familiarizarea locuitorilor cu unirea dintre Tara Romaneasca si Moldova. Mai mult decat atat, a trimis scrisori reprezentantilor clerului, cerandu-le sa faca rugaciuni pentru unirea tuturor romanilor.

    A fost un om evlavios, simplu, despre care se spunea ca dormea pe un scaun din lemn si nu manca niciodata carne. Umbla mereu cu capul plecat, iar glasul sau era linistit si domol. Ii ajuta pe toti cei aflati in nevoie, in special pe tinerii calugari. Nu de putine ori daruia cu inima deschisa chiar si haina de pe el.

    MIEZUL PARESIMILOR
    In calendarul popular mai poarta numele de Tarnoasele sau Sarbatoarea Oualor. Nu este o sarbatoare cu data fixa, avand loc in miercurea din a patra saptamana a Postului Pastilor. Anul acesta se sarbatoreste pe data de 6 aprilie. Asa cum ii spune si numele, elementul-cheie este alegerea oualor ce vor fi incondeiate in ajunul Pastilor. In aceasta zi se numara ouale, ouate pana atunci de gaini. Este important numarul obtinut: daca acesta este unul par, se anunta spor in casa. Tot in aceasta zi exista obiceiul ca fetele sa se spele pe fata cu apa dintr-un rau, exact in momentul in care se trag clopotele la biserica. In felul acesta vor putea fi frumoase tot anul.


    "Toate lucrurile sunt ingaduite, dar nu toate sunt de folos. Toate lucrurile sunt ingaduite, dar nu toate zidesc" Corinteni I, capitolul 10, versetul 23

    6 - 12 aprilie

  • 6 M Sf. Mc. Irineu, Episcop de Sirmium
  • 7 J Sf. Gheorghe Marturisitorul; Sf. Mc. Caliopie si Achilina
  • 8 V Sfintii Apostoli: Irodion, Agav si Ruf
  • 9 S Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea; (Pomenirea mortilor)
  • 10 D Sfintii Mc.: Terentie, Pompie, Maxim, Macarie
  • 11 L †Sf. Ierarh Calinic de la Cernica; Sf. Sfintit Mc. Antipa
  • 12 M †Sf. Mucenic Sava de la Buzau; Cuv. Vasile Marturisitorul
  • Sf. Sfintit Mucenic Antipa
    ×