x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ceafă de mistreț la cuptor cu legume

Ceafă de mistreț la cuptor cu legume

17 Dec 2016   •   21:09
Ceafă de mistreț la cuptor cu legume
Sursa foto: Daniel Barnuti

Vânătoarea. Pentru unii, controversă. Pentru alții, normalitate. Se știe că omul își procura hrana practicând această îndeletnicire. Cu timpul, a vâna a trecut de limita strict necesară a piramidei lui Maslow, unii (în speță bărbații) mergând la vânătoare ca și sport. Ceea ce s-a păstrat nealterat, însă, este folosința gastronomică a cărnii de vânat. Dacă studiem rețetele vechi, de pe la curțile regale, vom observa că adevăratele festinuri cuprindeau, în mod obligatoriu, preparate pe bază de vânat. Nu există un secret anume în spatele acestei realități. Cred că știm cu toții că acest gen de carne are un gust aparte, un aport nutritiv special și, bine gătită, reprezintă un deliciu culinar. 
Pentru aceia dintre voi care sunt apreciați preparatele vânătorești, vă propun Ceafă de mistreț la cuptor cu legume. 
Ingrediente (4-5 porții):
1 bucată ceafă mistreț (cca. 600gr)
400gr ciuperci champignon
300gr dovleac plăcintar
300gr cartofi
150gr morcovi
4-5 fire de ceapă verde 
2 cepe medii
1 sfeclă roșie mare 
4 ardei kapia 
100ml ulei de măsline 
Sare, piper, cimbru 
3 beri negre dulci 
50ml congac
 Mod preparare:
Se spală și se curăță ceafa, apoi se pune într-o tavă în care se toarnă bere neagră, se adaugă boabele de piper, morcovi tăiați rondele și cepele mari, tăiate în 4. Tava cu ceafa se bagă la cuptor la o temperatura de 130’C, timp de 2,5 ore, iar din când în când se întoarce carnea.
Ardeii se coc pe grill, apoi se pun sub o folie de metal. Se curăță, se săreză, se pipereză și se ung cu puțin ulei de măsline. Restul legumelor (cu excepția cepei verzi și a ciupercilor) se taie în bucăți mari, se sărează, se pun pe o foaie de copt sau într-o tava antiaderentă și se dau la cuptor 45 min., la 170’C. Ciupercile se curăță și se trag la tigaie în puțin unt, apoi se flambează cu congac.
Ceapa verde se ține pe grill încins 1 minut pe fiecare parte, se sărează și se piperează (dupa ce au fost luate de pe grill) și se ung cu puțin ulei de măsline.
Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!
Chef Paul Siserman 
(InkChef)

×