x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Secretul tinereții Laurei Lavric: “Merg pe jos, zilnic, ore în șir”

Secretul tinereții Laurei Lavric:  “Merg pe jos, zilnic, ore în șir”
Galerie Foto Norocul nu a fost de partea Daianei și a lui Bogdan, aseară, la “Guess My Age – Ghicește vârsta”, căci doi tineri din Tg. Jiu au pierdut toți cei 100.000 puși în joc la această...

Pantofii și gențile create de designerul Eugeniu Garkoniță, admirate la Milano

Pantofii și gențile create de designerul Eugeniu Garkoniță, admirate la Milano
Galerie Foto Unul din designerii preferați ai vedetelor din România, Eugeniu Garkoniță, a fost prezent zilele trecute la Milano, unde alături de echipa sa, a prezentat în premieră europeană noua sa colecție de...

Rețeta zilei: Brioșe-mărțișor cu afine

Rețeta zilei: Brioșe-mărțișor cu afine
Ingrediente 200 g afine 200 g făină 150 g zahăr 20 g griș 50 ml smântână 4 ouă ½ plic praf de copt ½ linguriță sare Mod de preparare: Spălăm fructele și...

(P) Casa ta a devenit neîncăpătoare și te-ai săturat de dezordine? Acestea sunt trucurile ce te salvează imediat!

(P) Casa ta a devenit neîncăpătoare și te-ai săturat de dezordine?  Acestea sunt trucurile ce te salvează imediat!
Lipsa de spațiu în locuință este o problemă cu care ne confruntăm toți, cel puțin o dată în viață. Dacă te-ai săturat de această situație, atunci iată câteva sfaturi utile prin care &...

Uitaţi de vopseaua de păr! Află cele mai eficiente 4 soluţii naturale pentru a acoperi firele de păr alb

Uitaţi de vopseaua de păr! Află cele mai eficiente 4 soluţii naturale pentru a acoperi firele de păr alb
Părul alb nu este întodeauna un semn al îmbătrânirii, încărunțirea făcându-şi simţită prezenţa chiar în rândul persoanelor mult mai tinere. Albirea părului poate fi ...

Cutiile de plastic, solutia la indemana pentru spatiile mici de depozitare

Cutiile de plastic, solutia la indemana pentru spatiile mici de depozitare
A gasi solutii eficiente si sigure de depozitare poate reprezenta o adevarata provocare pentru cei care desfasoara diverse activitati economice. Indiferent in ce domeniu economic  se desfasoara activitatea unora...

De ce sa alegi artisti pentru nunta ta in detrimentul unui DJ

De ce sa alegi artisti pentru nunta ta in detrimentul unui DJ
De-a lungul vietii, multe evenimente festive se succed in cronologia anilor nostri. Nunta si botezul copiilor reprezinta doua dintre cele mai intense si, totodata, pline de simbolistica prilejuri in care oamenii uita de...

De ce sa oferi cadouri personalizate in preajma sarbatorilor de primavara

De ce sa oferi cadouri personalizate in preajma sarbatorilor de primavara
Acum, in perioada sarbatorilor care vestesc venirea primaverii, tot mai multi oameni cauta sa daruiasca celor dragi cadouri dintre cele mai inedite, printre preferatele acestora fiind lucrurile personalizate. Ca vorbim...

Cum alegem pantofii de dama in functie de tinuta vestimentara

Cum alegem pantofii de dama in functie de tinuta vestimentara
Nu mai e un secret pentru nimeni ca o femeie depune eforturi intense pana isi alege perechea de pantofi dama potrivita. Avand la indemana atatea stiluri, culori si inaltimi ale tocului, a gasi o pereche de pantofi potriv...

Jennifer Lawrence răspunde controverselor legate de rochia purtată

Jennifer Lawrence răspunde controverselor legate de rochia purtată
Actriţa Jennifer Lawrence a criticat media “sexistă” pentru articolele scrie despre vestimentaţia pe care a ales să o poarte la un eveniment din Londra, scrie The Guardian. Actriţa,...

Rețeta zilei: Pulpe de pui cu orez si stafide

Rețeta zilei: Pulpe de pui cu orez si stafide
Ingrediente 8 ciocanele 200 g orez cu bob lung 50 g stafide 50 g caju prăjit 20 g unt 3 linguri ulei boia dulce și iute sare ulei Mod de preparare:Tapetăm ciocănelele cu boia și sare,...

Mărturisire emoționantă a lui Feli Donose: „Îmi e frică de..."

Mărturisire emoționantă a lui Feli Donose: „Îmi e frică de..."
Video A trecut printr-o perioadă grea având în vedere că și-a pierdut recent tatăl, dar Feli Donose luptă în finala Eurovision și nu pare să se teamă de nimic. Sau nu chiar. Vedeta a mărturisit...

De ce europenii nu trebuie sa mearga la Moscova

De ce europenii nu trebuie sa mearga la Moscova
Galerie Foto Cetateni ai Europei, nu mergeti la Moscova! Poate credeti ca sunteti bine echipati imbracati cu pufoaice incheiate cu fermoar inalt si incaltati cu ghete inalte. Posibil, dar cu siguranta nu sunteti suficient de...

CUTREMURĂTOR. Decizie oficială în cazul fetiței Anastasiei Cecati! A venit bunica din România, dar sunt probleme cu actele

CUTREMURĂTOR. Decizie oficială în cazul fetiței Anastasiei Cecati! A venit bunica din România, dar sunt probleme cu actele
Anastasia Cecati, actrița din Las Fierbinți, a fost ucisă de soțul ei după ce au avut o ceartă. Tinerei de 31 de ani i-a fost tăiat gâtul în apartamentul în care locuia și fetița ei de numai tr...

Pârjoale de cartofi pentru Miercurea Strâmbă (rețete românești)

Pârjoale de cartofi pentru Miercurea Strâmbă (rețete românești)
Dacă nu-n zi de post, atunci când să mai pornești în căutare de retete romanesti? Ce v-am spus că săptămâna asta, cea dintâi din post, e plină de capcane și restricții? Mai...
Serviciul de email marketing furnizat de