x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 9266


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi (de post)

REŢETA ZILEI: Ardei umpluţi (de post)
Ingrediente: 3-4 ardei graşi mari, 150 g ciuperci, 100 g vinete, 100 g dovlecel, 100 g orez, 2 roşii mari, pătrunjel, mărar, 150 ml bulion, ulei de măsline, sare, piper Mod de preparare: Se curăţă...

„Chefi la cuțite” și-a ales cele trei echipe: show-ul a fost lider de audiență pe toate categoriile de public

„Chefi la cuțite” și-a ales cele trei echipe: show-ul a fost lider de audiență pe toate categoriile de public
Galerie Foto Marți seara, când emisiunea a fost lider de piață pe toate categoriile de public, „Chefi la cuțite” a adus ultimele probe eliminatorii din Bootcamp, iar cei trei chefi și-au ales echipele cu care...

Horoscopul iubirii în luna aprilie

Horoscopul iubirii în luna aprilie
Iubirea înfloreşte în viaţa unor nativi o dată cu primăvara. Fie că se vor îndrăgosti sau îşi vor oficializa relaţia, capitolul iubirii se poate schimba foarte mult în luna aprilie,...

Cursele aeriene ale Ryanair dintre UK şi Europa riscă să fie suspendate din cauza Brexitului

Cursele aeriene ale Ryanair dintre UK şi Europa riscă să fie suspendate din cauza Brexitului
Zborurile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană riscă să fie suspendate în 2019, dacă Marea Britanie nu va accepta un nou acord aerian în cadrul procedurilor de divorţ cu Uniunea Europeană,...

Ce trebuie să știi atunci când alegi pastele

Ce trebuie să știi atunci când alegi pastele
Alimentele bogate în carbohidraţi precum pastele au adeseori o reputaţie proastă când vine vorba de sănătatea şi de silueta noastră. Carbohidraţii sunt principala sursă de combustibil a organismului...

Ce combinații vestimentare nu va face niciodată o femeie

Ce combinații vestimentare nu va face niciodată o femeie
Moda e un teritoriu periculos, tocmai pentru că este atât de permisivă, la prima vedere. Vedetele și divele de street style dau impresia că poartă absolut orice și arată fabulos, încurajându-ne...

Cheesecake-ul perfect. Rețeta germană

 Cheesecake-ul perfect. Rețeta germană
Această prăjitură este preparată după o rețetă germană. Este imposibil să nu-ți iasă, dacă urmezi, pas cu pas, toate indicațiile, scrie ziarulring.ro. De ce ai nevoie pentru cheesecake 300 g biscuiți...

Cel mai fin tort de zmeură. Rapid și gustos

Cel mai fin tort de zmeură. Rapid și gustos
Luna lui Mărţişor merită încheiată aşa cum se cuvine: cu o felie de tort delicios de ciocolată şi cu multă voie bună, scrie ziarulring.ro. Ingrediente Pentru blat 340 g unt 370 g zahăr 4...

Testul amazoanei. Cât de puternică ești

Testul amazoanei. Cât de puternică ești
Chiar dacă nu au beneficiat de drepturi din cele mai vechi timpuri, femeile au știut întotdeauna să se impună. Puterea și inteligența le-au fost aliate din vremurile străvechi, atunci când aria de...

Cele mai complicate femei din zodiac

Cele mai complicate femei din zodiac
Femeile sunt complicate – auzim acest clișeu în fiecare zi, la orice pas. Eu aș spune că femeile sunt complicate doar în compania nepotrivită. Calea spre inima unei femei poate fi foarte simplă, da...

Horoscopul sănătății în luna aprilie

 Horoscopul sănătății în luna aprilie
Sănătatea este de cel mai de preț, iar luna aprilie le priește aproape tututror nativilor, cu mici excepții. Cei aflați în zodia Taur, Rac, Scorpion și Capricorn sunt atenționați să fie foarte precauți...

Scandal la Next Star. A fost dejucată o tentativă de mituire

Scandal la Next Star. A fost dejucată o tentativă de mituire
Galerie Foto Ce nu face un jurat pentru ca al său concurent să obțină mult dorita steluță verde care să-l ducă în finala serii? Aproape orice. Asta se întâmplă și joi, 30 martie, de la ora 20.30, la...

De ce e mai bună ceapa roșie decât cea albă

De ce e mai bună ceapa roșie decât cea albă
Ingredient foarte popular în multe reţete culinare, ceapa este o legumă care se bucură de multă apreciere. Specialiştii ne explică, însă, de ce este mai bine pentru organism să mâncăm ceapă ro...

Zodiile care înșală în această primăvară

Zodiile care înșală în această primăvară
Primăvara, cu peisajele sale de poveste, coloritul fraged al naturii și prospețimea revenirii la viață, aduce bucurie în suflete: chiar dacă vara este cel mai hot anotimp, nici în lunile martie-mai nu...

Rețete românești. ”Cotlete false”, din zarzavat

Rețete românești. ”Cotlete false”, din zarzavat
Rascolind prin rafturile de carte veche culinara, am dat peste volumasul unei jurnaliste “de gastro” din anii interbelici. Maria Parvulescu, directoarea revistei “Femeia satelor”, care aparea la...
Serviciul de email marketing furnizat de