x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 9995


Mai multe titluri din categorie

Au apărut primele oferte pentru vacanţa din 2018! Reduceri consistente la agenţiile de tursim

Au apărut primele oferte pentru vacanţa din 2018! Reduceri consistente la agenţiile de tursim
Nici nu s-a încheiat vara, dar românii îşi caută deja oferte pentru vacanţa din 2018. Vor să profite de preţurile reduse, dar şi de surprizele din partea agenţiilor. La anul, se poartă...

Sighișoara, cetatea toleranței interetnice

Sighișoara, cetatea toleranței interetnice
Galerie Foto În perioada 17-20 august, Cetatea Sighișoarei găzduiește manifestări culturale care aduc în prim plan specificul fiecărui grup etnic de pe teritoriul României, dar și tradiții ale altor popoare....

Concerte și jocuri de altă dată la festivalul "Sibiul de Odinioară"

Concerte și jocuri de altă dată la festivalul  "Sibiul de Odinioară"
Trupe rock - Antract, Timpuri Noi, Talisman - şi cunoscuţi artişti ai muzicii folk - Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu - vor susţine, sâmbătă şi duminică, recitaluri la...

Rețeta zilei: Aripioare cu miere și chimbir

Rețeta zilei: Aripioare cu miere și chimbir
Ingrediente: 25 aripioare de pui ,1 legatura ceapă verde, 5 linguri miere, 2 linguri sos de soia, 1 ardei iute roșu, 1bucată de 2 cm ghimbir ras , câteva crenguțe cimbru (frunze) Amestecă toate...

Cadou inedit pentru Cheloo din partea unui participant la ”iUmor”

Cadou inedit pentru Cheloo din partea unui participant la ”iUmor”
Românii care vor urca pe scena ”iUmor” în cel de-al patrulea sezon al show-ului, ce va avea premiera în această toamnă la Antena 1 sunt talentați, însă au parte de concurență...

Concerte, expoziții și spectacole de teatru în parcurile Alexandru Ioan Cuza şi Titan din Capitală în acest weekend

Concerte, expoziții și spectacole de teatru în parcurile  Alexandru Ioan Cuza şi Titan din Capitală în acest weekend
Parcurile Alexandru Ioan Cuza şi Titan vor găzdui în acest weekend o expoziţie tehnică de intervenţie militară, o zonă amenajată cu hamace pentru relaxare şi un spectacol de teatru. Potrivit unui...

De ce vrea Cătălin Scărlătescu sa renunte la bucatarie

De ce vrea Cătălin Scărlătescu sa renunte la bucatarie
Galerie Foto Fiecare sfârșit de vară este prilej pentru Cătălin Scărlătescu, simpaticul jurat al emisiunii ,,Chefi la cuțite”, să respecte tradiția de a pleca cu barca pe mare. Briza, apusurile văzute de pe...

Vacanță cu probleme pentru Ioana Ginghină și Alexandru Papadopol: „M-am speriat îngrozitor! Am sunat imediat doctorul”

Vacanță cu probleme pentru Ioana Ginghină și Alexandru Papadopol: „M-am speriat îngrozitor! Am sunat imediat doctorul”
Galerie Foto Ioana Ginghină, pe care fanii o pot urmări, din toamnă, la Happy Channel, în “O grămadă de caramele”, a început vacanța de vară cu stângul. Actrița a trecut prin clipe de panică,...

Rețeta zilei: Salată de Paste Farfalle cu Prosciutto Crudo

 Rețeta zilei: Salată de Paste Farfalle cu Prosciutto Crudo
Ingrediente: 340g paste farfalle, 200g șuncă, 1 linguriță muștar,3 linguri maioneză, 200g  giardiniera (legume murate în oțet),1/2 lămâie, 3,5 linguri ulei de măsline extra virgin,sare și...

Trucuri pentru creşterea nivelului de inteligenţă

Trucuri pentru creşterea nivelului de inteligenţă
Suntem bombardaţi în fiecare zi de informaţii din toate părţile, iar nivelul de stres este deseori la cote ridicate. Uneori simţim că nu facem faţă la birou şi că memoria ne joacă feste. Munca...

Leonardo DiCaprio are o nouă iubită și e tot un top-model. Cum arată tânăra

Leonardo DiCaprio are o nouă iubită și e tot un top-model. Cum arată tânăra
Galerie Foto Leonardo DiCaprio se pare că are o nouă iubită. Faptul că actorul preferă fotomodelele nu mai este demult un secret.  Noua sa cucerire se pare că este un manechin de numai 23 de ani din Germania, Lorena...

Venera Arapu: “Cred că femeile vor reuşi să se pună în valoare şi să nu mai urmeze orbeşte nişte dictate!”

Venera Arapu: “Cred că femeile vor reuşi să se pună în valoare şi să nu mai urmeze orbeşte nişte dictate!”
Unul dintre cei mai mari designeri din România şi totodată primul creator român care a participat la Săptămâna Modei din Paris, Venera Arapu va face parte din juriul celui mai nou reality show de be...

Cosmin Seleși, răsfățat cu o petrecere surpriză de ziua lui, în Grecia

Cosmin Seleși, răsfățat cu o petrecere surpriză de ziua lui, în Grecia
Cosmin Seleși, prezentatorul reality-show-ului ”Aventură cu 4 stele”, difuzat în fiecare luni şi marţi, de la 20.30, la Antena 1, și-a petrecut anul acesta ziua de naștere în Grecia, acolo...

Margherita vrea mască de față cu pământ din cimitir

Margherita vrea mască de față cu pământ din cimitir
Vacanța celor 4 vedete de la ”Aventură cu 4 stele”, emisiune difuzată în fiecare luni și marți, de la ora 20:30 de Antena 1 este condimentată cu de toate încă din primele momente....

Târg de Sfânta Maria cu produse testate antikitsch de Astra Sibiu

Târg de Sfânta Maria cu produse testate antikitsch de Astra Sibiu
Ultimii meşteri populari care păstrează cu stricteţe tradiţia autentică se adună la Muzeul Astra din Sibiu, în fiecare an, pentru sărbătoarea de Sfânta Maria. Instituţia controlează produsele,...
Serviciul de email marketing furnizat de