x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 9697


Mai multe titluri din categorie

Delta Dunării devine destinația în trend a anului 2017. Undițe și momeală, direct prin agenție

Delta Dunării devine destinația în trend a anului 2017. Undițe și momeală, direct prin agenție
Agențiile de turism și asociațiile patronale promovează intens, anul acesta, Delta Dunării. Noile zboruri de pe Aeroportul Kogălniceanu cresc vânzările pachetelor turistice pe litoral, dar și în...

Arii protejate ale României. Crovul de la Larion

Arii protejate ale României.  Crovul de la Larion
Crovul de la Larion este o arie protejată situată în județul Bistrița-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Lunca Ilvei. Aria protejată este o rezervație naturală de tip botanic, unde găsim o...

REŢETA ZILEI: Supă de dovlecei

REŢETA ZILEI: Supă de dovlecei
Ingrediente: 2 dovlecei (800 gr), 1 ceapă mare, 50 gr unt, 1 lingură vegeta (naturală sau din comerţ), maioneză, 1 iaurt mic, mărar, sare Mod de preparare:  Topiţi untul şi căliţi ceapa tocată mărunt...

Destinația săptămânii. Ibiza cea fierbinte

Destinația săptămânii. Ibiza cea fierbinte
Ibiza este insula petrecerilor și a distracției încă din anii ’60, găzduind unele dintre cele mai faimoase cluburi din lume. Doar că are și o latură liniștită, așa că ritmul nebun al muzicii nu...

Unic pe plaiuri mioritice. Cea mai veche farmacie din Banat

Unic pe plaiuri mioritice. Cea mai veche farmacie din Banat
În orașul Oravița din județul Caraș-Severin se află cea mai veche farmacie din Banat, care datează din anul secolul XVIII. Totuși nu vă duceți acolo să vă luați medicamente pentru că din 1994...

Moldova nu este a noastră, ci a turiștilor străini

 Moldova nu este a noastră, ci a turiștilor străini
Românii își cunosc mai puțin propria țară, iar despre turismul pe care-l pot face în Moldova știu câte ceva despre mănăstirile din nord sau despre ofertele pensiunilor agroturistice, mai...

Află în ce semn este sufletul tău pereche

Află în ce semn este sufletul tău pereche
Indiferent dacă ţi-ai găsit deja sau nu sufletul pereche, nu strică să cunoşti şi ce îţi rezervă astrele pe plan amoros, mai ales atunci când e vorba de zodiacul chinezesc. Astfel, aflii dacă ai...

De ce e bine să mergi cu picioarele goale prin iarbă

 De ce e bine să mergi cu picioarele goale prin iarbă
S-a tot vorbit despre cât de bine e să mergi cu tălpile goale printr-un covor de iarbă. Oamenii de știință spun că dacă umbli desculț prin nisipul fin, pe pământ ori pe iarbă, nefiind...

De ce e periculos să bei alcool când e foarte cald

 De ce e periculos să bei alcool când e foarte cald
Cercetătorii au descoperit că nu e indicat să bei băuturi pe bază de alcool atunci când ești la plajă sau când te afli la un grătar, undeva la orele amiezii, într-o zi cu soare puternic, scrie...

Ce să nu faci înainte de a merge la sală

Ce să nu faci înainte de a merge la sală
Dacă te-ai hotărât să te apuci de antrenamente la sală, ține cont de micile secrete care pot face diferența dintre reușită și eșec, scrie clicksanatate.ro. Exerciţii pentru...

Beneficiile dansului asupra sănătății

Beneficiile dansului asupra sănătății
Cea mai bună modalitate de a face mișcare și de a te destinde, dansul pare a fi remediul perfect pentru buna dispoziție și sănătatea ta, scrie clicksanatate.ro. Este considerat ca fiind o terapie de succes ce...

Accidentul lui DeeDee a scos la iveală faptul că ea lua calmante în timp ce consuma băuturi alcoolice

Accidentul lui DeeDee a scos la iveală faptul că ea lua calmante în timp ce consuma băuturi alcoolice
Galerie Foto Cu cel de-al nouălea episod al emisiunii „Insula iubirii”, difuzat luni, 26 iunie, în intervalul orar 20:29 - 23:47, Antena 1 a fost lider de piață în rândul publicului comercial, cu...

Au început filmările pentru cel de-al patrulea sezon „Chefi la cuțite”

Au început filmările pentru cel de-al patrulea sezon „Chefi la cuțite”
Galerie Foto Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu au început filmările pentru cel de-al patrulea sezon „Chefi la cuțite”. Și pentru că fiecare dintre ei a câștigat deja câte un sezon, miza...

Cum se prepară corect o salată sănătoasă

 Cum se prepară corect o salată sănătoasă
Pe perioada verii, salatele reprezintă un preparat plin de gust, savoare și ușor de digerat. Pentru a te bucura de porția ta de sănătate și pentru ca silueta ta să nu aibă de suferit, ține cont de aceste...

Cum poți slăbi fără să renunți la dulciuri

 Cum poți slăbi fără să renunți la dulciuri
De fiecare dată când vrei să slăbești și începi o nouă dietă, tentația în fața dulciurilor este din ce în ce mai mare. Acum este posibil să slăbești fără să renunți la micile tale...
Serviciul de email marketing furnizat de