x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5341


Mai multe titluri din categorie

5 produse alimentare naturale care nu expiră niciodată

5 produse alimentare naturale care nu expiră niciodată
Atunci când cumperi un produs alimentar, primul lucru pe care îl faci - sau ar trebui să îl faci - este să te uiți la termenul de garanție. Dacă este foarte mare, începi să îți pui semne de întrebare: nu...

Rețeta zilei de sâmbătă. Supă de dovlecei umpluți acrită cu aguridă (rețeta lui Bacalbașa)

Rețeta zilei de sâmbătă. Supă de dovlecei umpluți acrită cu aguridă (rețeta lui Bacalbașa)
 Ciorba de dovlecei cu aguridă răcorea lesne zilele de vară ale bătrânilor noștri, mai ales că se putea mânca și rece, luând-o bărbații satului, dis-de-dimineață, cu ei, la coasă ori la pădure,...

ÎNFRICOȘĂTOR! PIATRA CARE UMBLĂ NOAPTEA și pe lângă care oamenii trec scuipându-și în sân

ÎNFRICOȘĂTOR! PIATRA CARE UMBLĂ NOAPTEA și pe lângă care oamenii trec scuipându-și în sân
Trei locuri din România se numesc Piatra (ori Stânca) Dracului. Sunt încărcate de taine sumbre și marcate de întâmplări inexplicabile.După ce și-a terminat Lucrarea, Dumnezeu a crezut că va avea liniște și...

Rețeta zilei de vineri. Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)

Rețeta zilei de vineri. Coaste de porc caramelizate (rețetă din Banat)
 Caut un cuvant, unul singur, care sa inchida in el specificul bucatariei din Banat. Opulenta - as fi tentata sa zic. Dar daca as cauta doua cuvinte? Dulce si picant.Nu mi s-a intamplat sa fiu prin partea aceea de...

TANGOUL, „dansul proscris” LA VATICAN

TANGOUL, „dansul proscris” LA VATICAN
 Motto: „Va fi greu ca Tango să fie combătut, căci are prea multe... defecte. Puterea lui constă tocmai în aceste defecte cu efecte.”Știu, știu ce veți fi gândind! Că Papa de la Roma cunoaște pașii...

Sinaxar. Sfântul Mucenic Iachint - cel ce n-a mâncat din carnea jertfită idolilor

Sinaxar. Sfântul Mucenic Iachint - cel ce n-a mâncat din carnea jertfită idolilor
Sfântului Mucenic IachintPe data de 03 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Mucenic Iachint. Acesta a fost slujitor al meselor imperiale, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). Din...

Oazele de liniște din inima orașului. În weekend alegeți relaxarea în aer liber: ceainării, grădini și expoziţii

Oazele de liniște din inima orașului. În weekend alegeți relaxarea în aer liber: ceainării, grădini și expoziţii
Poate că nu reușim să scăpăm de nebunia și aglomerația unui oraș mare în fiecare weekend, dar putem găsi mici oaze de rela-xare, ca să nu stăm închiși în casă. Trebuie doar să cauți cu atenție, pentru...

Cum l-a reabilitat Patriarhul Daniel pe „diaconul” Ion Creangă

Cum l-a reabilitat Patriarhul Daniel pe „diaconul” Ion Creangă
 S-au împlinit vara asta – pe neştiute – 22 de ani de la reabilitarea post-mortem a diaconului Ion Creangă. Demersul l-a făcut însuşi Preafericitul Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al...

Adevărul despre COPIII DIN FLORI ai lui ȘTEFAN CEL MARE. Sfântul și tatăl său ar fi fost ei înșiși „copii din flori”

Adevărul despre COPIII DIN FLORI ai lui ȘTEFAN CEL MARE. Sfântul și tatăl său ar fi fost ei înșiși „copii din flori”
Chestiunea copiilor din flori ai lui Ştefan cel Mare a fost elucidată în mare parte, de multă vreme, prin contribuţiile a numeroşi istorici. Din diverse motive însă, concluziile lor sunt cu greu asimilate de...

Rețeta zilei de joi. Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)

Rețeta zilei de joi. Dulceață de coarne (rețetă dintr-un caiet vechi)
Nu sunt curioasa din fire. Cel putin, nu intr-atat de curioasa, incat sa-mi bag nasul prin oalele tuturor. (Nu de alta, dar mai am nevoie de el!) Insa asa de tare mirosea a dulceata pe holul blocului in care locuiesc,...

Sinaxar. Sfântul Ștefan cel Mare, „atlet al creștinătății”

Sinaxar. Sfântul Ștefan cel Mare, „atlet al creștinătății”
 Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în VlahernePe data de 02 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Aşezării veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne. Pe vremea...

Chef Cătălin Scărlătescu, la vânătoare de farfurii prin Istanbul

Chef Cătălin Scărlătescu, la vânătoare de farfurii prin Istanbul
Galerie Foto Pentru chef Cătălin Scărlătescu nu există vacanță fără descoperiri culinare. Recent întors de la Istanbul, acolo unde a mers pentru a se relaxa, cunoscutul bucătar povestește că a decoperit cu bucurie un...

12 obiceiuri proaste care TE URÂȚESC

12 obiceiuri proaste care TE URÂȚESC
 Credem că dacă procesăm astfel vom fi mai tinere, mai sănătoase, mai frumoase. Dar uite că, uneori, anumite obiceiuri și metode de îngrijire pe care le creseam infailibile ne pun, de fapt, în pericol...

Rețeta zilei de miercuri. Pâine bucovineană cu cartofi

Rețeta zilei de miercuri. Pâine bucovineană cu cartofi
O vară așa, ca aceasta de-acum. Și-un "dor de ducă" prin țară, căutând oameni, întâmplări și rețete noi, care să-mi descopere lumi fabuloase. O duminică împlinită în rugăciune la Mănăstirea Sucevița...

Sinaxar. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, duhovnicul lui Daniil Sihastrul. Cum au scăpat moaștele lui din mâna tâlharilor

Sinaxar. Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, duhovnicul lui Daniil Sihastrul. Cum au scăpat moaștele lui din mâna tâlharilor
Pe data de 01 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți. Acesta s-a născut la începutul secolului al XIV-lea. Sfântul a intrat în monahism de tânăr, la Mănăstirea...