x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 4750


Mai multe titluri din categorie

Andrei Leonte va fi tatic (VIDEO)

Andrei Leonte va fi tatic (VIDEO)
Andrei Leonte asteapta un copil cu actrita Victoria Raileanu in noul sau videoclip - Care pe care. De fapt, acesta este finalul fericit al clipului, dupa ce ii vedem pe protagonisti certandu-se pe tot parcursul lui in...

Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase: “Mi-a fost greu să reproduc prestanța și aerul ei de regină”

Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase: “Mi-a fost greu să reproduc prestanța și aerul ei de regină”
Sâmbătă, 28 martie, la “Te cunosc de undeva!”, Oana Sîrbu se transformă în Maria Tănase și interpretează, acompaniată de taraful București, cântecul “Aseară ți-am luat basma”. “Cred că știu...

Reteta lui Ciprian, introdusa de jurati in meniul “Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor”

Reteta lui Ciprian, introdusa de jurati in meniul “Hell’s Kitchen – Iadul bucatarilor”
La proba cu preparate internationale, Ciprian a fost printre putinii concurenti laudati de cei trei jurati. Cu lacrimi in ochi, acesta a trait o emotie de nedescris atunci cand cei trei chefi au gustat din farfuria sa,...

Radu Vâlcan filma în Thailanda, iar Adela Popescu renova casa

Radu Vâlcan filma în Thailanda, iar Adela Popescu renova casa
Logodnica lui Radu Vâlcan, prezentatorul reality show-ului “Temptation Island – Insula iubirii”, difuzat în curând de Antena 1, și-a demonstrat din plin abilitățile de șef de șantier cât timp Radu a fost...

Iuliana Tudor: „Aș vrea să mai am un copil”

Iuliana Tudor: „Aș vrea să mai am un copil”
Cu toate că a fost nevoită să stea la pat atunci când era însărcinată cu fiul ei, pentru că exista riscul de a pierde sacina, Iuliana Tudor, invitată în cadrul ediției de mâine a emisiunii „Refresh by Oana...

Ce reteta i-a dat gata pe jurati saptamana aceasta la Hell's Kitchen

Ce reteta i-a dat gata pe jurati saptamana aceasta la Hell's Kitchen
Să îi cucerești pe cei trei jurați de la ”Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor” e lucru mare. Rețeta cu care Maria Crap a reușit săptămâna aceasta să smulga laude din partea celor trei este pe cât de...

A purtat haina de blană a Elenei Ceaușescu

A purtat haina de blană a Elenei Ceaușescu
Pasionată de modă și deținătoare a unui atelier de haine, Olivia Păunescu nu spune ”nu” nici atunci când vine vorba de ținute vintage. Prezentatoarea Observatorului orei 6.00 de la Antena 1 a avut ocazia să...

Radu Vâlcan a știut cum să o facă pe Adela să ia primul avion spre Thailanda

Radu Vâlcan a știut cum să o facă pe Adela să ia primul avion spre Thailanda
Aflat într-un adevărat paradis exotic, acolo unde au avut loc filmările pentru reality show-ul „Temptation Island – Insula iubirii”, Radu Vâlcan a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a o determina pe...

Cate rude spune Kamara ca mai are in Guineea.

Cate rude spune Kamara ca mai are in Guineea.
Kamara, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor vedea sâmbătă, 21 martie, de la ora 20.30, la “Te cunosc de undeva!”, imitându-le împreună cu Andrei, colegul său de la Alb Negru, pe fetele de la Bambi, spune...

Diana Munteanu a vrut să se facă stewardesă

 Diana Munteanu a vrut să se facă stewardesă
Se simte ca peștele în apă în față camerelor de luat vederi, dar atunci când era mică își dorea să devină stewardesă. Diana Munteanu vine duminică, 15 martie, de la 12:00, să gătească la Antena Stars...

Connect-R și-a pus aparat dentar

Connect-R și-a pus aparat dentar
Connect-R, pe care telespectatorii Antenei 1 îl vor revedea, duminică 15 martie, de la ora 20.30, în postura de jurat al talent show-ului “Next Star”, alături de Lora, Pepe, Maria Cârneci și Vasile Muraru,...

Liviu Vârciu: “M-am tăvălit pe jos, când am fost refuzat de o fată”

Liviu Vârciu: “M-am tăvălit pe jos, când am fost refuzat de o fată”
Liviu Vârciu povestește sâmbătă, 14 martie, de la ora 20.30, la „Te cunosc de undeva!” cum a reacționat atunci când a fost refuzat de câte o fată. “Spre deosebire de personajul pe care îl voi interpreta...

Chef Sorin Bontea coordonează primul service din noul sezon "Hells Kitchen" - Iadul

Chef Sorin Bontea coordonează primul service din noul sezon "Hells Kitchen" - Iadul
Galerie Foto Noul sezon ”Hells Kitchen – Iadul bucătarilor” debutează la Antena 1 luni, 9 martie, de la 20.30. Începând de mâine, în fiecare luni și marți cei trei jurați, chef Bontea, chef Scărlătescu și chef...

Concurenţii "Hell’s Kitchen” - sezonul 2

Concurenţii "Hell’s Kitchen” - sezonul 2
Galerie Foto 1.    Ciprian Feghiuș – 37 ani, bucătar, antrenor K1Ciprian lucreaza ca bucatar si viseaza ca intr-o buna zi sa aiba restaurantul sau. Este unul dintre motivele pentru care s-a inscris la „Hell’s...

Dan Bittman: „Am de gând să mă căsătoresc la un moment dat”

Dan Bittman: „Am de gând să mă căsătoresc la un moment dat”
Mâine, în cadrul emisiunii „Refresh by Oana Turcu”, difuzată de Antena Stars de la 16:00, Dan Bittman face o mărturisire care ar putea părea pentru mulți suprinzătoare: „Am de gând să mă căsătoresc la...