x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2796


Mai multe titluri din categorie

Ce gust are cafeaua din „caca de pisică”, cea mai scumpă cafea din lume...?

 Ce gust are cafeaua din „caca de pisică”, cea mai scumpă cafea din lume...?
…dacă mai lungeam puțin titlul, ieșea cred tot articolul în el. Dar am mai păstrat ceva și pentru rândurile următoare despre cafeaua din ”caca de pisică”, celebra Kopi Luwak.Să o luăm cu începutul. Pur...

Antena Stars, din nou premiantă . Emisiunea “Star Magazin”, în top 3 audienţe

Antena Stars, din nou premiantă . Emisiunea “Star Magazin”, în top 3 audienţe
În săptămâna care s-a încheiat 14- 18 iulie, emisiunea “Star Magazin” de la Antena Stars prezentată de Laura Micovschi, a urcat din nou pe cel de-al treilea loc în clasamanentul audienţelor, în rândul...

Ce a declarat un concurent in timpul emisiunii „Burlăcița” de la Antena 1?

Ce a declarat un concurent in timpul emisiunii „Burlăcița” de la Antena 1?
Silviu, la „Burlăciţa”: „Deja suntem prea mulţi oameni pe pământ. M-a bătut gândul să îmi fac vasectomie”Se strâng rândurile în competiţia pentru inima burlăciţei Andreei Mantea. „Au trecut deja...

Noua emisiune a debutat în forță, „Poftiți pe la noi!” a fost lider de audiență

Noua emisiune a debutat în forță, „Poftiți pe la noi!” a fost lider de audiență
“Poftiți pe la noi!” a spus aseară pentru prima dată în această vară Antena 1, iar telespectatorii s-au adunat cu mic, cu mare în fața televizoarelor. Prima ediție a noii emisiuni, care i-a avut...

Câştigătorul X Factor, Florin Ristei a luat o decizie radicală. Şi-a tatuat braţul cu instrumente muzicale

Câştigătorul X Factor, Florin Ristei a luat o decizie radicală. Şi-a tatuat braţul cu instrumente muzicale
Se spune că atunci când esti câștigătorul unui concurs de o asemenea anvergură cum este X Factor, ai muzica în sânge. Florin Ristei, marele câștigător al celui de-al treilea sezon al super show-ului de la...

Bunicul Monicăi Anghel a fost sculptorul personal al Regelui Mihai

Bunicul Monicăi Anghel a fost sculptorul personal al Regelui Mihai
La “Te pui cu blondele?” miercuri, 23 iulie, de la 20:30, la Antena 1Monica Anghel este invitata lui Dan Negru la “Te pui cu blondele?” alături de Lora şi Mirela Boureanu Vaida. Deși adversare de temut ale...

10 lucruri pe care o femeie trebuie să le aibă întotdeauna în poșetă

10 lucruri pe care o femeie trebuie să le aibă întotdeauna în poșetă
 Dacă a fi pregătit pentru orice este mantra ta, atunci știi că geanta este vehiculul prin care îți trăiești viața – mult mai mult decât doar un loc pentru a ține banii și cheile. Indiferent dacă...

Uitaţi de Campionatul Mondial! Cel mai tare meci de fotbal a avut loc în ... platoul X Factor

Uitaţi de Campionatul Mondial! Cel mai tare meci de fotbal a avut loc în ... platoul X Factor
Antena 1 a început pregătirile pentru o toamnă spectaculoasă, în care telespectatorii vor avea parte de un show total şi vor trăi intens cele mai puternice emoţii. Tensiune, suspans, bucurie, dramă, euforie sunt...

Lora a fugit de acasă pentru a-şi începe cariera muzicală în Bucureşti

Lora a fugit de acasă pentru a-şi începe cariera muzicală în Bucureşti
Galerie Foto La „Te pui cu blondele?” miercuri, 23 iulie, de la 20:30, la Antena 1Frumoasă şi talentată, Lora a plecat de acasă în urmă cu zece ani, ca să-şi croiască o carieră de succes în industria muzicală...

Cascada de piatră Hierve el Agua, un loc de o frumuseţe ireală GALERIE FOTO

Cascada de piatră Hierve el Agua, un loc de o frumuseţe ireală GALERIE FOTO
Hierve el Agua se află în estul oraşului Oaxaca, la aproximativ 70 km depărtare de acesta şi reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase obiective naturale ale Americii Latine.Citeşte şi O cascadă din...

9 metode naturiste pentru a scăpa de părul nedorit, fără epilare

9 metode naturiste pentru a scăpa de părul nedorit, fără epilare
Renuntati la epilarea cu ceara, folosirea epilatoarelor si indepartarea parului cu laser, alegeti metode naturiste pentru a elimina parul nedorit. Parul de pe picioare, dar mai ales cel facial, axial sau inghinal, poate...

Nea Mărin va face turul României alături de soție și nepoți

Nea Mărin va face turul României alături de soție și nepoți
Imediat ce termină filmările pentru emisiunea „Poftiți pe la noi!”, difuzată în această vară de Antena 1 în fiecare luni și marți, de la 20:30 Până acum vara lui nea Mărin Barbu a fost una foarte...

În prima ediție a celui mai îndrăzneț show al verii care a fost lider de audiență la nivelul publicului din mediul urban

În prima ediție a celui mai îndrăzneț show al verii care a fost lider de audiență la nivelul publicului din mediul urban
Galerie Foto Daniela Crudu, Ionuț “Pitbull” Atodiresei, Vladimir Drăghia și Simona Sensual, în semifinala “Splash! Vedete la apă”Sărituri spectaculoase, emoție, adrenalină și bună dispoziție au fost ingredientele...

Pepe, prima apariţie după nunta anului

Pepe, prima apariţie după nunta anului
Artistul vine luni în platoul emisiunii „Acces Direct”, cu imagini în exclusivitate de la petrecereDuminică are loc unul dintre cele mai aşteptate evenimente mondene ale anului – prezentatorul „Splash!...

(VIDEO) Echipajul Apollo 11, în drumul spre Lună, a întâlnit un OZN. Un secret păstrat 45 de ani

(VIDEO) Echipajul Apollo 11, în drumul spre Lună, a întâlnit un OZN. Un secret păstrat 45 de ani
Ceva a fost acolo, plutind în spațiu, dincolo de hubloul lui Apollo 11. Era „acolo, suficient de aproape pentru a fi salutat", așa cum avea să istorisească Col. Buzz Aldrin mulți ani mai târziu. Echipajul...