x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 8223


Mai multe titluri din categorie

PONTURI. Riscurile unei destinaţiile exotice

PONTURI. Riscurile unei destinaţiile exotice
Pentru mulţi vacanţa încă nu a început, dar se apropie cu paşi mari. Se numără zilele, orele şi se fac ultimele pregătiri pentru a avea un concediu reuşit. Cei care au ales destinaţii exotice, nu tr...

Penélope Cruz şi alte frumuseţi mature pozează pentru calendarul Pirelli 2017

Penélope Cruz şi alte frumuseţi mature pozează pentru calendarul Pirelli 2017
Actriţa spaniolă Penélope Cruz va fi din nou muza calendarului Pirelli pentru 2017 şi va poza alături de alte actriţe de faimă internaţională precum Nicole Kidman, Uma Thurman sau Kate Winslet, a informat...

Cea mai simplă rețetă de cod în sos de roșii

Cea mai simplă rețetă de cod în sos de roșii
În doar 30 de minute vei avea gata un preparat delicios, ușor, scăldat în sosul de roșii proaspete. Ai nevoie de ingrediente de tot felul pe care le poţi cumpăra de la pescărie şi  din piaţă de...

Norvegia, țara în care admiri măreția nordului

Norvegia, țara în care admiri măreția nordului
Dacă vreţi să vedeţi măreţia naturii, cea mai pură culoare a cerului şi a apelor, oraşe şi sate care şi-au păstrat identitatea şi tradiţiile, unde prosperitatea e arătată cu decentă şi dacă vreţi să...

Meșteșug și tradiție – Muzeul Vivant

Meșteșug și tradiție – Muzeul Vivant
Într-un spațiu pitoresc de la poalele munților Neamțului ai ocazia să descoperi traiul românilor de odinioară. Te poftim într-un muzeu unic în România, un muzeu organizat într-o...

Cetatea Alba Carolina și festivalul său secret

Cetatea Alba Carolina și festivalul său secret
Galerie Foto Cetatea Alba Carolina a făcut din Alba Iulia unul din cele mai impresionante obiective turistice din România. Monumentul acoperă peste 2000 de ani de istorie și este atât de vast, încât unui tu...

iUmor. Juratul Mihai Bendeac, curtat și în acest sezon de concurente

iUmor. Juratul Mihai Bendeac, curtat și în acest sezon de concurente
Galerie Foto Nu mai este deloc o surpriză pentru cei trei jurați ai emisiunii ca pe scena de la „iUmor” să urce oameni al căror umor de calitate să-i cucerească încă de la primele momente. După cum nici...

Un dulce ieftin, uşor de făcut şi delicios - Fursecuri cu lămâie

Un dulce ieftin, uşor de făcut şi delicios - Fursecuri cu lămâie
Ingrediente: 3 ouă 170 g. zahăr 280 g. de unt 300 g. de făina 2,5 lingurițe de praf de copt 3 lingurițe de extract de lamâie Mod de...

Tudor Gheorghe aduce "Toamna Simfonic” şi la Timişoara

Tudor Gheorghe aduce "Toamna Simfonic” şi la Timişoara
Șapte oraşe ale ţării îl așteaptă pe Tudor Gheorghe, să aducă "Toamna Simfonic". Și timişorenii au ales ca „olteanul universal” să-i încânte cu muzica lui unică, la...

Leonardo DiCaprio a anulat strângerea de fonduri pentru Hillary Clinton! E implicat într-un imens scandal financiar

Leonardo DiCaprio a anulat strângerea de fonduri pentru Hillary Clinton! E implicat într-un imens scandal financiar
 Leonardo DiCaprio ar fi implicat într-unul din cele mai mari scandaluri financiare ale secolului, conform dezvăluirilor din cotidianul elveţian Le Temps, preluat de 7sur7.be. Este vorba de afacerea 1MDB, de...

Destinaţia săptămânii. Glasgow, un oraş ca o carte de istorie

Destinaţia săptămânii. Glasgow, un oraş ca o carte de istorie
Pentru împătimiţii de turism, vizitarea oraşului scoţian Glasgow nu trebuie să lipsească din agendă. Glasgow este cel mai mare oraş al Scoţiei, al treilea din Marea Britanie şi cel mai mare port din...

Cea mai gustoasă salată de ţelină

Cea mai gustoasă salată de ţelină
200 gr țelină rădacină 2-3 linguri de maioneză 5 fire pătrunjel, 1 fir mic tarhon 1 legătură ceapă verde 1 castravete murat 1 lingură capere în oțet sare și piper   Mod de...

Trucuri simple pentru a curăţa tacâmurile de argint

Trucuri simple pentru a curăţa tacâmurile de argint
Elegante și prețioase, tacâmurile din argint dau o notă specială meselor cu dichis. Pentru a le proteja și păstra strălucirea timp îndelungat, este necesară o îngrijire deosebită. Argintul se...

Unic în România. Tamina, locul cu cinci cascade

Unic în România. Tamina, locul cu cinci cascade
Pe drumul dintre Braşov şi Predeal, în zona Timişul de Sus, se alfă indicatorul şi marcajele pentru cascada Tamina (pătrat alb cu dungă albastră), împreună cu marcajele pentru cabana şi...

Miliardarul britanic Richard Branson a căzut de pe bicicletă direct în cap

Miliardarul britanic Richard Branson a căzut de pe bicicletă direct în cap
Miliardarul britanic Richard Branson, fondatorul companiei Virgin, a suferit în timpul vacanţei petrecute în insulele Virgine un grav accident de bicicleta, în urma căruia s-a ales cu o rană la...