x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2921


Mai multe titluri din categorie

De ce erau dacii supli? Slăbești ușor cu un aliment din dieta strămoșească

De ce erau dacii supli? Slăbești ușor cu un aliment din dieta strămoșească
Meiul - sau „mălaiul”, cum i s-a spus multă vreme pe la noi, numele lui fiind „împrumutat” mai târziu de porumb, este o cereală cunoscută la noi încă de pe vremea dacilor. Sănătoasă, hrănitoare, ușor...

“Spărgătorul de nuci”: 80 de artişti vor schimba 800 de costume!

“Spărgătorul de nuci”: 80 de artişti vor schimba 800 de costume!
Pentru a celebra cei 175 de ani de la naşterea lui Ceaikovski, oraşul Sankt Petersburg a desemnat Ambasador unicul ansamblu profesionist din lume de balet pe gheaţă, care să efectueze în luna decembrie un turneu cu...

Andreea Mantea a îmbrăcat rochia albă!

Andreea Mantea a îmbrăcat rochia albă!
Protagonista „Burlăciţa”, show-ul de la Antena 1, a cărui finală va avea loc în această seară, de la 20:30Decepţionată în dragoste, dar convinsă că lucrurile se vor schimba, una dintre cele mai râvnite...

Demonstrații incredibile de curaj, conflicte și lacrimi, în prima semifinală “Splash! Vedete la apă”

Demonstrații incredibile de curaj, conflicte și lacrimi, în prima semifinală “Splash! Vedete la apă”
Vineri, 22 august, de la ora 20.30, la Antena 1Alina Pușcaș, Ruby, Sore, Simona Sensual, Florin Ristei, Vladimir Drăghia, Cosmin Soare, Daniela Crudu și tatăl ei, domnul Nelu Crudu, sunt vedetele care vor concura...

Tatăl lui Bordea a fost dat afară de Păunescu de la Cenaclul Flacăra

Tatăl lui Bordea a fost dat afară de Păunescu de la Cenaclul Flacăra
Aseară, la „Te pui cu blondele?”, în ultima ediţie din acest sezonÎn timpul emisiunii „Te pui cu blondele?” Cătălin Bordea a povestit de ce tatăl său a ales să-l părăsească la vârsta de doi ani:...

Alina Pușcaș părăsește show-ul pe targă, după ce i se face rău, în timpul filmării

Alina Pușcaș părăsește show-ul pe targă, după ce i se face rău, în timpul filmării
În prima semifinală “Splash! Vedete la apă”, vineri, 22 august, de la ora 20.30, la Antena 1Vineri, 22 august, în prima semifinală a show-ului “Splash! Vedete la apă”, Alina Pușcaș va fi scoasă din...

Pepe va fi tătic pentru a doua oară: “Sunt mai mult decât fericit!”

Pepe va fi tătic pentru a doua oară: “Sunt mai mult decât fericit!”
Pepe a făcut fericitul anunț că va fi tătic pentru a doua oră, în această seară, la Observator 19, într-un interviu acordat în exclusivitate. “Sunt mai mult decât fericit! Sunt un om împlinit. Sigur că...

4 rețete și micile lor istorii: Cârnaţi de mistreţ, "Un alt fel de diplomat", Eszterhazy, Mâncare de fasole verde cu creste de cocoş

4 rețete și micile lor istorii: Cârnaţi de mistreţ, "Un alt fel de diplomat", Eszterhazy, Mâncare de fasole verde cu creste de cocoş
Probabil sunt puţini cei pe care, punându-i repede să asocieze cuvinte şi stări, gusturi şi vârste, nu ar pune semnul egal între copilărie şi amintirea unei prăjituri. La asta m-a făcut să mă gândesc şi...

CINCI AROME care readuc ZÂMBETUL pe buze

CINCI AROME care readuc ZÂMBETUL pe buze
Când moralul este mai scăzut din cauza vremii sau a faptului că vara se sfârşeşte, există un remediu simplu şi ieftin, la îndemâna tuturor: anumite arome. Un sondaj publicat pe site-ul Daily Mail şi preluat de...

Ieri seară, „Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență

Ieri seară, „Poftiți pe la noi!” a fost lider incontestabil de audiență
Ieri seară, mingea a fost în terenul Antenei 1. „Poftiți pe la noi!”, un show muncit pe bune, a fost lider incontestabil de audiență, pe toate segmentele de public. Astfel, în intervalul orar 20:29 – 23:07, ...

Sezonul campionilor transformărilor începe, în toamnă, la Antena 1

Sezonul campionilor transformărilor începe, în toamnă, la Antena 1
Rona Hartner, Anda Adam, Lora, Maria Buză, Pepe, Jorge, CRBL și Florin Ristei sunt concurenții de la “Te cunosc de undeva!”Cei mai buni artiști-concurenți care și-au demonstrat talentul pe parcursul a cinci sez...

Ieri seară, Ruby a fost în vizită la „Poftiți pe la noi!”

Ieri seară, Ruby a fost în vizită la „Poftiți pe la noi!”
Dacă cele mai multe vedete fug mâncând pământul de nea Mărin, există și unele care îl îndrăgesc atât de mult încât îl vizitează! „Am fost o zi în Vamă și m-am gândit să îl vizitez și pe acest...

VIDEO 18+ Bianca Drăguşanu îşi expune intimitatea la TV! Poftiţi pe la noi?

VIDEO 18+ Bianca Drăguşanu îşi expune intimitatea la TV! Poftiţi pe la noi?
Bianca Drăguşanu reuşeşte să ţină fruntea site-urilor, după nunta cu Victor Slav, expunându-şi părţile intime în aceeaşi media - la televizor. Nu merită să ne mai întrebăm dacă a fost vorba de o disfun...

Andreea Mantea, aşa cum nu a mai fost văzută niciodată

Andreea Mantea, aşa cum nu a mai fost văzută niciodată
Galerie Foto Surpriză în finala show-ului Burlăciţa, difuzată joia aceasta, de la 20:30, la Antena 1 O singură ediţie îi mai desparte pe telespectatori de aflarea deznodământului incendiarului reality-show „Burlăciţa

Din această toamnă, chef Bontea, chef Dumitrescu și chef Scărlătescu dezlănțuie iadul la Antena 1 în show-ul Hells Kitchen

Din această toamnă, chef Bontea, chef Dumitrescu și chef Scărlătescu dezlănțuie iadul la Antena 1 în show-ul Hells Kitchen
Cine-i șeful chefilor? Au priviri dure, comentarii acide și pretenții exigente atunci când vine vorba de bucătărie. Cu toate acestea, cei trei chefi care pot fi urmăriți din această toamnă la Antena 1 în...