x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3318


Mai multe titluri din categorie

Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?

Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?
Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi? Știi cum să-l ajuți să atingă paroxismul? Dar ce te face pe tine să ajungi la orgasm? Cât te cunoști, ca mirabilă ființă...

Carmen Brumă recunoaşte la Antena Stars că pentru a slăbi a băut chiar şi oţet

Carmen Brumă recunoaşte la Antena Stars că pentru a slăbi a băut chiar şi oţet
Galerie Foto Şi în această sâmbătă, de la ora 16.00, la “Refresh by Oana Turcu”, telespectatorii Antenei Stars află de la gazda emisiunii şi de la invitaţii săi, Carmen Brumă şi Mădălin Voicu, care sunt secretele...

Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns

Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns
Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns: “mama plângea şi mânca, mânca şi plângea”Chef Florin Dumitrescu, juratul de la “Hell’s Kitchen...

NUMAI DE BINE: Alegerea antrenorului personal, încetinirea îmbătrânirii şi vestimentaţia sezonului rece

NUMAI DE BINE: Alegerea antrenorului personal, încetinirea îmbătrânirii şi vestimentaţia sezonului rece
Duminică dimineaţa, la Antena 3, echipa „Numai de bine” ne învaţă cum să ne alegem antrenorul personal de fitness, dar şi ce putem face pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Cât despre modă, atât...

Alimentele viitorului: burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar

Alimentele viitorului: burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar
Burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar: industria alimentară caută alternative la carne, considerată prea costisitoare. În Franța vânzările de carne au scăzut cu 7% între 1998 și 2012, deoarece...

Maria Coman, în juriul Premiul literar "Augustin Frăţilă"

Maria Coman, în juriul Premiul literar "Augustin Frăţilă"
Maria Coman, realizatoarea emisiunii „Se întâmplă în România”, de la Antena 3, face din nou parte din juriul Premiului literar „Augustin Frăţilă”, ediţia a III-a.“Pentru mine este din nou o onoare şi ...

Zece femei frumoase, bogate și celebre care nu au ajuns niciodată în fața altarului

Zece femei frumoase, bogate și celebre care nu au ajuns niciodată în fața altarului
Galerie Foto Mai multe vedete frumoase, bogate și celebre de la Hollywood resping ideea că viața unei femei este împlinită atunci când se căsătorește și susțin că se simt foarte bine chiar și dacă nu au ajuns vreodată...

Cine este fata care va reprezenta România la concursul Miss World 2014. Vouă cum vi se pare?

Cine este fata care va reprezenta România la concursul Miss World 2014. Vouă cum vi se pare?
Galerie Foto Câștigătoarea titlului Miss World România 2014, Bianca Fanu, a fost acceptată oficial să reprezinte România la ediția din acest an a competiției internaționale de frumusețe Miss World 2014, eveniment care se...

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”
Galerie Foto Nik Wallenda, “Regele mersului pe sârmă”, se întoarce cu o nouă aventură la înălţime! În ”Oraşul Vânturilor”, aşa cum este supranumit Chicago, Wallenda va executa cel mai îndrăzneţ şi mai dificil...

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri
Pentru al doilea an consecutiv, Michael Jackson se află pe primul loc în clasamentul întocmit de Forbes al celebrităților cu cele mai mari venituri postume, conform starpulse.com.Numele și muzica fostului rege pop...