x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7814


Mai multe titluri din categorie

Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood

Un nou DIVORȚ de milioane la Hollywood
Actorul american Nicolas Cage şi cea de-a treia sa soţie Alice Kim s-au despărţit încă din luna ianuarie, a anunţat reprezentantul actorului pentru relaţia cu presa, scrie UPI.com. Cei doi, care s-au căs...

Ieși la alergat!

Ieși la alergat!
Marile orașe ale României sunt luate cu asalt, aproape în fiecare weekend, de iubitorii de alergat care se întrec la diverse maratoane. Evenimentele sunt dedicate atât profesioniștilor...

Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”

Probleme MARI pentru Stela Popescu: ”Eu pe mine mă învinovățesc”
Cunoscuta actriță Stela Popescu a fost jefuită de menajera pe care o avea în casă. Actrița a rămas fără un inel cu briliante, o pereche de cercei și un ceas vechi din 1969. Stela Popescu a dorit să...

George Lucas îşi va construi muzeul mai degrabă în California decât la Chicago

George Lucas îşi va construi muzeul mai degrabă în California decât la Chicago
George Lucas, creatorul seriei "Star Wars", a renunţat vineri la proiectul construcţiei muzeului său la Chicago, după o acţiune în justiţie a locuitorilor din zonă, şi a afirmat că ar alege mai...

Dan Negru ne-a dezvăluit interior cum e vacanţa ideală pentru el: “Cu familia, într-un loc în care nu regăseşti nimic din ce ai acasă”

Dan Negru ne-a dezvăluit interior cum e vacanţa ideală pentru el: “Cu familia, într-un loc în care nu regăseşti nimic din ce ai acasă”
Galerie Foto Țipă, se agită, se tăvăleşte, prezintă ”enşpe” emisiuni cu audienţe remarcabile. E iubit de majoritatea publicului, sunt şi oameni care nu-l plac, dar nu există cineva care să nu-l ştie. E el,...

Chef Paul Siserman recomandă Ciabatta cu tagliata de vită, hribi, rucola și parmesan

Chef Paul Siserman recomandă Ciabatta cu tagliata de vită, hribi, rucola și parmesan
Galerie Foto Italia ne furnizează unele dintre cele mai interesante și delicioase rețete. În timp ce mă gândeam la ideea culinară a acestui weekend, mi-am adus aminte de perioada mea profesională italiană și de gu...

Turcia trece prin criza turismului- Plaje goale, strazi pustii în Antalya

Turcia trece prin criza turismului- Plaje goale, strazi pustii în Antalya
Hotelierii din Turcia anunta o criza grava a sectorului care are active de 80 de miliarde de dolari , 1 milion de paturi și asigura peste 1 milion de locuri de muncă. Publicatia Hurryet citează un responsabil din...

Destinatia de Weekend 24 - 26 iunie

Destinatia de Weekend 24 - 26 iunie
Târgul Românașul la Brașov În acest weekend, brașovenii și turiștii au ocazia să descopere povestea iei la Târgul Românașul. La Târg vor veni expozanți din întreaga...

Spectacole din Shakespeare şi Cervantes

Spectacole din Shakespeare şi Cervantes
Cea de-a zecea ediţie a  Nopţii Institutelor Culturale are loc mâine seară în Bucureşti. În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare şi...

Prințul Harry a primit o cerere în căsătorie mai puțin obișnuită

Prințul Harry a primit o cerere în căsătorie mai puțin obișnuită
Harry se afla, marți, la Stockport, în apropiere de Manchester, pentru a susține o echipă de rugby, relatează 7sur7.be. O mulțime de oameni încântați de prezența prințului se afla pe...

O prietenă a lui Prince povesteşte despre leşinul suferit de artist în plin zbor, înainte de moartea sa

O prietenă a lui Prince povesteşte despre leşinul suferit de artist în plin zbor, înainte de moartea sa
Privirea fixă şi corpul care se prăbuşeşte: o prietenă a lui Prince, care a zburat alături de artist în jet-ul său privat, a povestit, într-un interviu acordat marţi ziarului New York Times, despre...

REȚETĂ IEFTINĂ - Prajitura cu taitei, nuci si frisca

REȚETĂ IEFTINĂ -  Prajitura cu taitei, nuci si frisca
Pentru această prăjitură avem nevoie de următoarele ingrediente: 300 g fidea sau taitei; 250 g nuci macinate; trei oua; 4-5 linguri cu dulceata (una foarte parfumata); o lingurita cu scortisoara...

Silviu Prigoană se însoară în toamnă

Silviu Prigoană se însoară în toamnă
De când s-au cunoscut și și-au dat seama că sunt făcuți unul pentru altul, Silviu Prigoană și iubita sa, Mihaela, o țin din petreceri în petreceri. Cei doi au fost din nou nași și se vor pregăti s

Rețeta zilei. Tartă de cartofi cu brânză

Rețeta zilei. Tartă de cartofi cu brânză
Bucură-te de o delicioasă tartă de cartofi cu brânză. Reţeta este simplă, iar timpul de preparare este de doar o oră, scrie clickpentrufemei.ro. Ai nevoie de 3 cartofi 200 g ciuperci 1 fir...

Cele mai favorizate zodii în luna iulie

 Cele mai favorizate zodii în luna iulie
Descoperă în cea mai călduroasă lună a verii dacă te afli printre zodele norocoase ce sunt răsfățate de astre. Iată care sunt cele mai favorizate zodii ale lunii iulie, scrie clickpentrufemei.ro. Cele...