x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7997


Mai multe titluri din categorie

Rețeta zilei. Pilaf cu praz, ca în satele dobrogene

Rețeta zilei. Pilaf cu praz, ca în satele dobrogene
Ești în căutarea unei retete romanesti (sau măcar a uneia care se pregătește în teritoriile noastre de sute de ani, deci e cazul să ne-o asumăm)? Atunci te afli unde trebuie. Rubrica de față este...

6 cele mai frecvente și mari greșeli pe care le faci în bucătărie

6 cele mai frecvente și mari greșeli pe care le faci în bucătărie
De cele mai multe ori, problemele de nutriție, în zilele noastre, vin din obiceiuri împământenite și răspândite chiar și de bucătării renumite. Așadar, poți să mănânci...

Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră

Cursuri de scufundări: din bazin, în Marea Neagră
Galerie Foto Vara, marea ne cheamă la ea pentru distracție, relaxare și bălăceală. De ce să nu încercăm să îi descoperim și frumusețea ascunsă? După doar câteva cursuri de scufundare, putem apela la un...

De ce este periculos Pokemon Go. Cum îți afectează sănătatea

De ce este periculos Pokemon Go. Cum îți afectează sănătatea
Pokemon este o abreviere a cuvintelor Pocket Monsters, ce în traducere înseamnă monștri de buzunar. Pokemon Go este un nou joc ce poate fi instalat pe telefonul mobil, așa cum deja mare parte dintre voi ș...

Rețetă de Tartar de somon de la Chef Paul Siserman

Rețetă de Tartar de somon de la Chef Paul Siserman
Galerie Foto Din nordul Europei a intrat în culinăria noastră o rețetă pe bază de pește crud: Tartar de somon.  Unii dintre voi veți avea o reticență la ideea de carne crudă, însă trebuie să știți că...

Prăjitură cu frişcă

Prăjitură cu frişcă
Ingrediente: un litru lapte dulce, 250 g făină, 450 g zahăr tos, 5 ouă, 250 ml frişcă, o linguriţă cafea solubilă, un pachet de foietaj, două linguri de pudră de cacao, o conservă de ananas, un...

Şi vedetele Antena 3 pleacă în vacanţă

Şi vedetele Antena 3 pleacă în vacanţă
Galerie Foto Cătălina Porumbel, realizatoarea emisiunii "Ediţie de weekend",  în fiecare sâmbată şi duminică, de la ora 11.00 şi de la ora 16.00, a ales să plece în vacanţă aproape de...

Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns 45 de milioane de dolari într-o seară! Care e cauza

Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns 45 de milioane de dolari într-o seară! Care e cauza
Fundaţia Leonardo DiCaprio a strâns la gala din acest an, a treia, organizată la Saint-Tropez, 45 de milioane de dolari pentru cauze de mediu. "Reprezentăm ultima generaţie care are o şansă să stopeze...

Redman şi Dilated Peoples, la Bucureşti

Redman şi Dilated Peoples, la Bucureşti
Creative Fest are loc în acest sfârşit de săptămână la Romexpo, iar intrarea este liberă.  Creative Fest înseamnă trei zile de muzică, street dance, demonstraţii de graffiti, space pa...

Artişti din 48 de ţări la Concursul Enescu

Artişti din 48 de ţări la Concursul Enescu
Concursul de interpretare “George Enescu”, care se va desfăşura în luna septembrie, va aduce pe scenă 174 de tineri artişti, care au fost selectaţi de către juriul de specialitate din 317...

Muşchi de porc cu cartofi

Muşchi de porc cu cartofi
Ingrediente: 800 g muşchi de porc, 800 g cartofi noi, 500 g roşii, o legătură de mărar, ulei de floarea-soarelui, două linguri de boia dulce, sare, piper, o lingură de pudră de usturoi, o lămăie, castrave

UNIC ÎN ROMÂNIA. Satul de marmură

UNIC ÎN ROMÂNIA. Satul de marmură
Situat în judeţul Hunedoara, satul Alun din Ţinutul Pădurenilor, supranumit “satul de marmură” sau „satul înmărmurit“, este unic în România: mai are un locuitor,...

Zodii favorizate în luna august

Zodii favorizate în luna august
Unii nativi au o situație financiară excelentă în luna august, în timp ce alții au mari șanse să-și găsească jumătatea. Iată care sunt zodiile favorizate în luna august 2016, scrie...

Lady Gaga insistă că Taylor Kinney este în continuare "sufletul ei pereche"

Lady Gaga insistă că Taylor Kinney este în continuare "sufletul ei pereche"
Lady Gaga insistă că Taylor Kinney este în continuare "sufletul ei pereche", în pofida faptului că presa a anunţat că acesta şi cântăreaţa au luat "o pauză" după cinci ani...

Lady Gaga a rupt logodna cu Taylor Kinney

Lady Gaga a rupt logodna cu Taylor Kinney
Diva muzicii pop Lady Gaga şi actorul Taylor Kinney au rupt logodna, potrivit informaţiilor apărute în mass-media americane, relatează AFP. Cântăreaţa americană a fost văzută fără inelul de logo...