x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Revelion alături de străini în capitalele Europei

 Revelion alături de străini în capitalele Europei
Dacă v-ați săturat de Revelioanele clasice, făcute la restaurant, la un prieten acasă sau la un bar, noi vă propunem o ieșire în noaptea de Revelion în Europa. Sunt atâtea locuri frumoase de...

Reteta zilei: Creveți gratinați

Reteta zilei: Creveți gratinați
Ingrediente 1 linguriță suc de lămâie dupa gust nucsoară 500 g spanac 250 g creveți Piper negru Sare 300 ml supă de roșii 300 ml vin spumant demi-sec 4 linguri unt Mod de...

Cum preparăm corect pastele ca să nu ne îngrăsăm

Cum preparăm corect pastele ca să nu ne îngrăsăm
Se spune despre pastele făinoase că îngrașă. Că cei care țin diverse regimuri trebuie să se țină departe de acest aliment, însă o dieta sanatoasa trebuie sa contina si carbohidrati,...

Karmen are cele mai simple secrete de înfrumusețare: mierea și scrubul cu cafea

Karmen are cele mai simple secrete de înfrumusețare: mierea și scrubul cu cafea
Galerie Foto Cu un program foarte activ, concerte și evenimente, Karmen spune că nu îi rămâne prea mult timp pentru a se relaxa și pentru a beneficia de tratamente de înfrumusețare. Însă, artista Global...

VIDEO - Josh Homme, cofondatorul grupului Eagles of Death Metal, a lovit cu piciorul o jurnalistă

VIDEO - Josh Homme, cofondatorul grupului Eagles of Death Metal, a lovit cu piciorul o jurnalistă
Cofondatorul grupului Eagles of Death Metal Josh Homme, totodată lider al grupului Queens of the Stone Age, şi-a cerut scuze, duminică, după ce sâmbătă în timpul unui concert a lovit în faţă o...

Horia Brenciu a încheiat spectacolele de Crăciun de la Sala Palatului în lacrimi și a mulțumit publicului pentru cei 25 de ani de carieră

Horia Brenciu a încheiat spectacolele de Crăciun de la Sala Palatului în lacrimi și a mulțumit publicului pentru cei 25 de ani de carieră
„Bine ați venit la primul Crăciun împreună!”, i-a întâmpinat Horia Brenciu pe cei 12.000 de oaspeți care au venit la Sala Palatului pentru a se bucura de unul dintre cele mai frumoase...

Reteta zilei: Salată de pui cu ghimbir

Reteta zilei: Salată de pui cu ghimbir
Ingrediente 200 g piept de pui dezosat 2 buc salată verde 50 g boabe porumb 50 g rucola 1 morcov 1 țelină 30 g ghimbir 20 ml oțet balsamic 1/2 linguriță dulceață de zmeură 30 ml ulei...

Ana Maria Calița, primele declarații după ce a devenit câștigătoarea celui de-al patrulea sezon ”iUmor”

Ana Maria Calița, primele declarații după ce a devenit  câștigătoarea celui de-al patrulea sezon ”iUmor”
Galerie Foto Sezonul patru al celei mai îndrăgite emisiuni de umor din România are un nou câștigător! Ana Maria Calița a cucerit duminică seara aplauzele și laudele juraților, dar, mai ales, a strâns...

Este cel mai bogat print al Europei si este neinsurat!

Este cel mai bogat print al Europei si este neinsurat!
Galerie Foto Albert Maria Lamoral Miguel Johannes Gabriel Prinz von Thurn und Taxis este un print fara regat. Locuieste intr-un palat cu 517 camere, arata bine, este neinsurat si foarte bogat. Altfel spus, un adevarat print din...

Gina Pistol a primit cadou un costum tradițional vietnamez

Gina Pistol a primit cadou un costum tradițional vietnamez
Aflată în Vietnam, la filmările pentru Asia Express, reality show ce va începe în primăvara anului 2018 la Antena 1, Gina Pistol a primit un cadou neașteptat: un costum tradițional vietnamez din zo...

Reteta zilei: Salată cu ton și sparanghel

Reteta zilei: Salată cu ton și sparanghel
          Ingrediente 10 buc sparanghel 1 buc ton bucăți 1 buc fasole verde ulei de măsline 1 lămâie 1 legatură pătrunjel/mărar 1 ceapă...

Maria Constantin, mărturisire surprinzătoare la ”Refresh by Oana Turcu”: ”Mă văd o mamă cu foarte mulți copii”

Maria Constantin, mărturisire surprinzătoare la ”Refresh by Oana Turcu”:  ”Mă văd o mamă cu foarte mulți copii”
Cântăreața Maria Constantin, care a trecut și trece în continuare prin momente dificile în urma divorțului, a acceptat să vorbească într-un amplu interviu acordat Oanei Turcu despre oamenii...

”Mi s-a întâmplat să nu râdă lumea chiar în finală! E groaznic, așa că te duci acasă, scrii alte glume, vii din nou”

”Mi s-a întâmplat să nu râdă lumea chiar în finală! E groaznic,  așa că te duci acasă, scrii alte glume, vii din nou”
Născut în București, finalistul ”iUmor” din acest sezon, Voicu Mane, pe care telespectatorii în vor putea urmãri în finala show-ului de la Antena 1, difuzatã duminica...

Scriitoare J. K. Rowling sare în apărarea lui Johnny Depp, în scandalul acuzațiilor de agresiune conjugală

Scriitoare J. K. Rowling sare în apărarea lui Johnny Depp, în scandalul acuzațiilor de agresiune conjugală
Romanciera britanică J. K. Rowling, autoarea seriei de romane Harry Potter, a apărat alegerea de a-l distribui pe actorul american Johnny Depp în viitorul film "Fantastic Beasts" în contextul...

Florin Ristei va cânta pentru a dărui jucării copiilor nevoiași în prag de sărbători

Florin Ristei va cânta pentru a dărui jucării  copiilor nevoiași în prag de sărbători
Galerie Foto Câștigătorul X Factor, Florin Ristei, care alături de Diana Munteanu, este gazda  emisiunii ”Prietenii de la 11”, va cânta live împreună cu trupa sa, FreeStay,  luni, 11...
Serviciul de email marketing furnizat de