x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 5856


Mai multe titluri din categorie

Turist pe bicicletă în România

Turist pe bicicletă în România
Galerie Foto România ar putea fi descoperită în toată splendoarea ei dacă ar putea fi luată la pas. Însă cum numai câțiva oameni s-ar putea încumeta să facă asta, s-au dezvoltat alte metode de a descoperi, admira și...

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Copenhaga, Paradisul Nordului

DESTINAȚIA SĂPTĂMÂNII. Copenhaga, Paradisul Nordului
Copenhaga, capitala Danemarcei, este cea mai mare metropolă din Scandinavia. Orașul este împărțit în cartiere specializate, iar activitățile se desfășoară în paralel în aproape toate zonele metropolei....

TRANSALPINA, văzută de sus! Imagini spectaculoase surprinse de o dronă! (VIDEO)

TRANSALPINA, văzută de sus! Imagini spectaculoase surprinse de o dronă! (VIDEO)
Transalpina sau Drumul Naţional 67C este cea mai înaltă şosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul - din Munţii Parâng, în Carpaţii Meridionali - face legătura între...

Andreea Antonescu, mămica sexy de pe scenă! (FOTO)

Andreea Antonescu, mămica sexy de pe scenă! (FOTO)
Galerie Foto Andreea Antonescu continuă să poarte ţinute sex la concerte, mai ales că afişează o siluetă de invidiat, deşi este mămică.În "tinereţe", pe vremea trupei Andre - când cânta alături de Andreea Bălan -...

Transformă cafeaua într-un desert: șase metode sănătoase și slab calorice

Transformă cafeaua într-un desert: șase metode sănătoase și slab calorice
Cafeaua este o băutură versatilă, care poate fi savurată în multe combinații. Probabil, de aceea, pe rafturile supermarketurilor a apărut o mare varietate de arome care stârnesc interesul și pe care unii poate...

O PROFEȚIE de acum 2500 de ani zguduie lumea. DISTRUGEREA SIRIEI de către STATUL ISLAMIC, prezisă într-un capitol din VECHIUL TESTAMENT

O PROFEȚIE de acum 2500 de ani zguduie lumea. DISTRUGEREA SIRIEI de către STATUL ISLAMIC, prezisă într-un capitol din VECHIUL TESTAMENT
 Valul de refugiați sirieni care a copleșit Europa, în urma intensificării acțiunilor Statului Islamic în Orientul Mijlociu, a readus în atenție un verset din Vechiul Testament despre care se crede că...

Avertisment CFR Călători: Nu schimbaţi trenul în Budapesta!

Avertisment CFR Călători: Nu schimbaţi trenul în Budapesta!
CFR Călători recomandă pasagerilor care doresc să ajungă la Viena sau către alte destinaţii din Europa călătoria cu IR 346/347 „DACIA”, fără schimbarea trenului în Budapesta, din cauza situaţiei...

Şefa Yahoo este însărcinată cu gemeni

Şefa Yahoo este însărcinată cu gemeni
Şefa Yahoo, Marissa Mayer, este însărcinată cu gemeni, urmând să nască în decembrie două fetiţe. Viitoarea mamă şi soţul său, fost director executiv la Google, au anunţat că nu îşi vor întrerupe...

Luminiţa Anghel, implicată într-un dosar de evaziune fiscală!

Luminiţa Anghel, implicată într-un dosar de evaziune fiscală!
Galerie Foto Luminiţa Anghel are probleme serioase cu lege, din cauza fostului ei iubit, Bogdan Friedrich, alias Sanchi - în cercul de prieteni. Artista neagă, însă, orice implicare în dosarul instrumentat de procurorii...

Reţetă clasică de MAGIUN DE PRUNE

Reţetă clasică de MAGIUN DE PRUNE
Pentru cei sau cele care îşi pun conserve peste iarnă, acum este momentul în care începe sezonul preparării magiunului din prune. Prunele s-au copt, iar pentru că a fost o vară secetoasă magiunul din acest an...

10 priveliști uluitoare de la mare altitudine care iti vor taia respiratia (GALERIE FOTO)

10 priveliști uluitoare de la mare altitudine care iti vor taia respiratia (GALERIE FOTO)
Galerie Foto Cotidianul spaniol ElMundo a realizat o listă a celor mai impresionante 10 priveliști din lume. România se află în acest top. Despre ce locație credeți că este vorba?HUAYNA PICCHU (PERÚ)Cunoscut și sub...

SINAXAR. Sf. Ierarhi Varlaam mitropolitul Moldovei şi Ioan de la Râşca şi Secu episcopul Romanului. Doi sfinţi români spre cinstită pomenire

SINAXAR. Sf. Ierarhi Varlaam mitropolitul Moldovei şi Ioan de la Râşca şi Secu episcopul Romanului. Doi sfinţi români spre cinstită pomenire
 Pe data de 30 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Mitropolitului Varlaam. Acesta s-a nascut in jurul anului 1590. Numele sau de botez a fost Vasile. Provenind dintr-o familie de razesi, care se numea...

Plăcintă de o tonă, marca Elena Timofte, la Festivalul Plăcintelor din Capitală

Plăcintă de o tonă, marca Elena Timofte, la Festivalul Plăcintelor din Capitală
Galerie Foto Elena Timofte, botoşăneanca binecunoscută deja ca responsabilă pentru cele mai dulci recorduri tradiţionale româneşti, a copt astăzi plăcinta uriaşă: o delicatesă tricoloră de 1.000 de kilograme şi 20 de...

Rețeta zilei de sâmbătă. Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)

Rețeta zilei de sâmbătă. Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)
Se împlinește astăzi un deceniu de când acela pe care ne-am obișnuit să îl numim „patriarhul gastronomiei românești” s-a dus să ceară rețete de la îngeri și să le gătească lor borșul de pește,...

Sinaxar. Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezătorul – post

Sinaxar. Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezătorul – post
 Pe data de 29 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantul Ioan Botezatorul. Acesta s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui...