x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 7491


Mai multe titluri din categorie

VIDEO - Prezentare de moda a casei Chanel în cel mai sărac cartier din Havana. Karl Lagerfeld a dansat salsa

VIDEO - Prezentare de moda a casei Chanel în cel mai sărac cartier din Havana. Karl Lagerfeld a dansat salsa
Video Cubanezii au fost extrem de fericiți și încântați că în capitala lor va avea loc o mare prezentare de modă exact în centrul isoric al Havanei. Însă când a venit seara iar...

Festival al iilor, în noaptea de Sânziene

Festival al iilor, în noaptea de Sânziene
Festivalul IaFest are loc la Grădina Botanică din Bucureşti, în noaptea de Sânziene (25 spre 26 iunie), urmând să ocupe un spaţiu expoziţional de 3.000 de metri pătraţi. Vor fi prezenţi...

Cea mai bună metodă pentru a achiziționa BILETE DE AVION la prețuri mici

Cea mai bună metodă pentru a achiziționa BILETE DE AVION la prețuri mici
Principalul factor care determină costul unui zbor este cererea călătorilor pentru o anumită destinație. Folosindu-ne de această regulă, putem face economii importante, susține un specialist în...

Suma FABULOASĂ pe care Julia Roberts a primit-o pentru doar 3 zile de muncă

Suma FABULOASĂ pe care Julia Roberts a primit-o pentru doar 3 zile de muncă
Actriţa Julia Roberts a primit o mică avere pentru a juca un rol secundar în filmul "Mother's Day". În anul 2000 ea câştigase 20 de milioane de dolari pentru rolul principal din...

Vinete altfel - Curry de vinete cu lapte de cocos

Vinete altfel - Curry de vinete cu lapte de cocos
Nu toată lumea este încântată să mănânce vinete cu toate că acestea nu conţin prea multe calorii însă sunt foarte bogate în antioxiadanţi. Pentru această reţetă avem nevoie de...

VIDEO - Vezi de ce o reclamă cu frumoasa Bar Rafaeli a fost cenzurată în Israel

VIDEO - Vezi de ce o reclamă cu frumoasa Bar Rafaeli a fost cenzurată în Israel
Video Celebrul top model israelian Bar Refaeli a ţinut din nou prima pagină a ziarelor în ţara sa natală, după ce a pozat semi-dezbrăcată într-o reclamă cenzurată de Autoritatea de reglementare a...

Drama Mirabelei Dauer: "Am luat bătaie chiar şi cu fierul de călcat de la fostul soţ"

Drama Mirabelei Dauer: "Am luat bătaie chiar şi cu fierul de călcat de la fostul soţ"
Mirabela Dauer a avut parte de o carieră de succes în muzică, fiind una dintre cele mai îndrăgite artiste din generația de aur. În dragoste însă, interpreta care a cântat atât de...

Rețeta zilei de miercuri. Știucă umplută ca la... mare (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de miercuri. Știucă umplută ca la... mare (rețete românești pe gustul tău)
Mereu în căutarea acelor retete romanesti de neuitat, pașii mă aduc și-n mănăstirile românești. “Dumnezeul marilor si al oceanelor” a suflat har asupra promontoriului dintre cer si...

Actorul Kristian Ealey a murit, la doar 38 de ani

Actorul Kristian Ealey a murit, la doar 38 de ani
Cunoscut pentru rolul său din serialele Brookside şi Hollyoaks, Kristian Ealey l-a interpretat şi pe Ringo Starr, într-un film dedicat lui John Lennon. Actorul Kristian Ealey s-a stins din viaţă, la numai...

La Vultureni, timpul s-a oprit în loc

La Vultureni, timpul s-a oprit în loc
Galerie Foto O vacanță perfectă nu înseamnă doar un sejur rezervat la hotel, unde să ai acces la toate facilitățile și, eventual, un pachet all-inclusive care te ține o săptămână într-un sigur loc sub pr...

Cumpără vineri, 6 mai, Jurnalul Naţional şi primeşti gratuit Suplimentul Turism Club!

Cumpără vineri, 6 mai, Jurnalul Naţional şi primeşti gratuit Suplimentul Turism Club!
Bucură-te de 16 pagini full-color despre cele mai frumoase staţiuni din ţară, croaziere de vis, cum se distrează străinii care vin în Romania, ce senzatii ai când înoţi alături de delfini,...

Câştigă bilete la Circul de Stat!

Câştigă bilete la Circul de Stat!
Răspunde corect la întrebarea " Cine a fost prima femeie-dresor din istoria circului românesc?" şi poţi câştiga bilete la spectacolele din weekend. Trimite răspunsul până...

Pleșcavița sau hamburgherul din Balcani, rețetă venită de la sârbi

Pleșcavița sau hamburgherul din Balcani, rețetă venită de la sârbi
Pleșcavița este o combinație între chiftea, mic și hamburgher Rețeta a fost importată de la sârbi în zona de sud-vest a țării. În Timișoara se poate mânca pleșcavița...

DESTINATIA SAPTAMÂNII. Relaxare pe Coasta de Azur

DESTINATIA SAPTAMÂNII. Relaxare pe Coasta de Azur
Dacă vreţi să evadaţi pentru câteva zile într-o locaţie cu aer mediteraneean şi miresme de levănţică, atunci Nisa este destinaţia perfectă, ea fiind pe placul celor mai pretenţioşi...

Ponturi de călătorii. Cum să eviți aglomerația din aeroport

Ponturi de călătorii. Cum să eviți aglomerația din aeroport
Pentru a evita cozile formate în aeroporturi și pentru a vă bucura de o vacanţă fără bătăi de cap trebuie să urmaţi câţiva pași simpli. Este cel mai indicat să faceţi operaţiunea de...