x close

Laptele covasit de Horezu

0
Autor: Anna Borca 20 Sep 2006 - 00:00
Laptele covasit de Horezu


ROMANIA CULINARA - HOREZU, JUDETUL VALCEA
Orasul Horezu. I se spune "centrul olaritului din Romania". Pe vremuri era numit "Targul Horezu". Suntem pentru prima oara in acest oras. Ne propusesem sa aflam despre bucatele specifice locului. Intrebam de Strada Olarilor sau "Satul Olarilor", unde aveam informatia ca vom gasi raspuns. O luam la pas spre destinatia propusa. Dupa vreo 20 de minute ajungem. Sunam la poarta. Un barbat ne pofteste in curte. Trecem pe langa intrarea in casa si un foisor de lemn, strajuit de coroanele copacilor, si ne oprim intr-un alt foisor aflat in apropierea gradinii de zarzavat si legume. O curte plina de trandafiri, ghivece cu muscate si petunii, iar ici-colo cate un pitic ascuns prin iarba.

BINE-ATI VENIT! Apare o gospodina, cu un sort de bucatarie legat dinainte. Ni se adreseaza direct: "Bine-ati venit pe la noi! Sunt Maria Frigura. V-a intampinat sotul meu. Cu ce va putem fi de folos?". Ne prezentam si ii spunem ce vant ne aduce. "Ati nimerit tocmai bine, chiar am pe foc o supa de gaina cu taitei de casa si o varza cu carne." Ne invita sa vedem. In drumul spre bucatarie, trecem printr-o incapere (sa-i spunem sufragerie) decorata cu obiecte din ceramica. Ghicindu-ne gandul, spuse: "Sunt facute pe strada noastra", apoi continua, intr-o exprimare coerenta: "Sunt de 34 de ani asistent medical de sala de nastere. Adica asistent-mamos. In acesti ani am adus pe lume foarte multi copii. Mai am un an si ies la pensie. Ne-am gandit ca ar fi bine, dupa ce iesim la pensie, sa avem o preocupare. Cei doi copii sunt mari, au viata lor. Iubind oamenii si locurile noastre, am hotarat sa facem in casa noastra o pensiune. Casa am adaptat-o, cat s-a putut, respectand cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca o pensiune. Este greu. Ce sa spun... Am incercat sa obtinem si niste fonduri. Ni s-au promis multe. Din pacate, s-a facut foarte putin. De baza au ramas resursele proprii".

Foisorul de lemn, plin de flori in ghivece si strajuit de pitici, este locul unde sotii Frigura stau la taifas cu oaspetii pe timp de vara

MULTUMIRE SUFLETEASCA. Au inceput sa primeasca oaspeti de vreo trei-patru ani. In acest timp, si-au facut foarte multe cunostinte. "Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca, ne spune doamna Maria. Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul (cu nuca, stafide si rom), placintele (cu mere si cu branza) s.a. sunt delicii culinare."

COVASA. Cum face laptele covasit? "I se mai spune si covasa munteneasca. Se fierbe laptele, apoi se lasa la racit, dar nu de tot. Trebuie sa fie nici prea cald, dar nici rece. Se pune o lingura cu lapte covasit la un litru de lapte, se amesteca bine si se toarna intr-un vas de lut. Asa-i obiceiul, l-am mostenit de la parinti. Se acopera si se lasa la cald vreo 3-4 ore, dupa care se pune la frigider pana a doua zi. Este ca un lapte batut si se mananca cu mamaliguta."

Sufrageria, o incapere spatioasa unde dna Maria isi delecteaza musafirii cu bunatati, este decorata cu obiecte de ceramica: farfurii, strachini, urcioare, paharele s.a.

BUNATATI. Din vorba-n vorba, moasa gospodina isi aminteste de niste francezi care au ramas incantati de salata de vinete si de o prajitura cu gem si nuca. Nu stiau ce este si cum se mananca aceasta salata. La o vreme, a venit alt grup de francezi. Erau trimisi de conationalii lor. I-au solicitat gazdei sa le prepare ceea ce ii incantase pe prietenii lor. O rugam sa ne dea si noua reteta prajiturii. "Este simplu. Se face un blat dintr-un pachet de unt, 3-4 galbenusuri, o ceasca cu zahar, una cu smantana si faina cat cuprinde. Se imparte in doua. Prima foaie se pune intr-o tava, se da la cuptor si se lasa cam vreun sfert de ora. Se scoate, se unge cu gem (dupa preferinte), peste care se pune nuca macinata, amestecata cu zahar si cu rom. Deasupra se face o bezea sau se acopera cu o alta foaie. Se da din nou la cuptor si se coace, la foc potrivit, pana este gata."

Nici n-am observat cand pe poarta casei si-a facut aparitia o familie. Erau oaspeti din Vaslui. Moasa Maria "i-a luat in primire", iar noua, pentru ca ii tot solicitam retete (este o impresionanta carte de bucate vorbita), ne-a oferit un savuros tort de inghetata.

"Nici nu ne-am gandit ca o sa avem atata multumire sufleteasca… Si, slava Domnului, oaspeti am tot avut. Din tara si din strainatate: francezi, nemti, australieni si alte neamuri. Strainilor le plac bucatele noastre traditionale. Nu numai sarmalele si fripturile facute in oale de lut. Au descoperit ca salata de vinete, laptele covasit, cozonacul cu nuca, stafide si rom, placintele sunt delicii culinare" - Maria Frigura

SALATA CU ARDEI COPTI SI VINETE
Se coc vreo 60 de ardei, se curata si se rup feliute sau fasii. Vinetele (7-8) se coc, se curata, se desfac in fasii si se lasa la scurs. Intre timp se pregateste marinata: o cana cu ulei, una cu zahar si una cu otet, sare si piper. Toate se amesteca bine. Intr-un vas mai mare se pun ardeii cu vinetele, peste ele se toarna marinata si se amesteca. Apoi, salata se pune in borcane. Se fierb la bain-marie timp de 20 de minute. Dupa spusele dnei Maria, este o salata extraordinara.

TORT DE INGHETATA
Un kilogram de smantana de casa se bate bine si se lasa la frigider. Se iau opt oua, se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga galbenusurile si toata compozitia se pune peste smantana. Se amesteca bine si se lasa in continuare la rece. Se pun la topit 150 g zahar. Apoi se astampara cu o cescuta cu apa si se adauga doua linguri cu cacao. Se pregatesc un pahar cu stafide si unul cu nuci prajite. Se ia o tava si se pun alternativ: un strat din compozitia de smantana cu oua, stafide, nuci prajite, sirop de zahar ars cu cacao si tot asa pana se umple tava si se lasa la congelator aproape trei ore.
Citeşte mai multe despre:   salata,   lasa

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3301


Mai multe titluri din categorie

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”

Nik Wallenda, legat la ochi, pe sârmă, deasupra “Oraşului vânturilor”
Galerie Foto Nik Wallenda, “Regele mersului pe sârmă”, se întoarce cu o nouă aventură la înălţime! În ”Oraşul Vânturilor”, aşa cum este supranumit Chicago, Wallenda va executa cel mai îndrăzneţ şi mai dificil...

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri

Michael Jackson, pe primul loc în topul vedetelor decedate cu cele mai mari venituri
Pentru al doilea an consecutiv, Michael Jackson se află pe primul loc în clasamentul întocmit de Forbes al celebrităților cu cele mai mari venituri postume, conform starpulse.com.Numele și muzica fostului rege pop...

Poveștile Ancorei. Legenda Crapului și a Cărășoaicei

Poveștile Ancorei. Legenda Crapului și a Cărășoaicei
Galerie Foto „Pescarii Deltei și ai Dunării nu se mulțumesc să boteze peștii după soi, ci și după mărime”, îmi zicea cândva prietenul meu cel dedulcit la bucate deltatice, Radu Anton Roman. „Crapul se numește mai...

“Calea Iubirii, Conştienţei şi Puterii”, cu dr. Nicoleta Svârlefus

“Calea Iubirii, Conştienţei şi Puterii”, cu dr. Nicoleta Svârlefus
Transcenderea iluziei în care ne ţine captivi mintea este mijlocul prin care putem experimenta adevărul interior. Cu toţii ne dorim încredere în sine, pace, putere, abundenţă. De fapt, ceea ce ne dorim este...

Tatuajele albe, o nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale

Tatuajele albe, o nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale
Video O nouă tendință este pe cale de a se impune în designul tatuajelor corporale, și anume utilizarea tușului alb, scrie agenția DPA.Manechine cum sunt Bar Refaeli și Cara Delevinge, precum și cântăreața și...

După Brașov și București, celebrul Oktoberfest ajunge și la Timișoara

După Brașov și București, celebrul Oktoberfest ajunge și la Timișoara
Evenimentul se va desfășura în perioada 16-19 octombrie, la prima ediție a Festivalului Oktoberfest fiind așteptate peste 80.000 de persoane.În ultimul sfert de veac, sate întregi din Banat au fost depopulate...

Spaniolul Javier Bardem, noul negativ din “Piraţii din Caraibe”

Spaniolul Javier Bardem, noul negativ din “Piraţii din Caraibe”
Actorul spaniol Javier Bardem îşi negociază apariţia în partea a 5-a a seriei “Piraţii din Caraibe” - “Dead Men Tell No Tales”, în care ar trebui să joace rolul negativ. Anterior se specula că actorul...

Robert Downey Jr în “Captain America 3”

Robert Downey Jr în “Captain America 3”
Robert Downey Jr. se află în negocieri avansate pentru a interpreta rolul lui Tony Stark (alias Iron Man) în superproducţia “Captain America 3”, ce va fi lansată în 2016. Downey va reîmbrăca costumul Iron Man...

Un început de poveste maramureşană, la Muzeul Ţăranului Român

Un început de poveste maramureşană, la Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în perioada 16 octombrie – 9 noiembrie 2014 un eveniment cu totul special, prin care publicul este invitat să descopere, dincolo de Maramureşul fotografilor sau al...

Richard Gere este din nou singur, după o relație discretă de șase luni cu Padma Lakshmi

Richard Gere este din nou singur, după o relație discretă de șase luni cu Padma Lakshmi
Actorul Richard Gere și-a încheiat relația cu Padma Lakshimi, una dintre vedetele variantei americane a emisiunii "Top Chef", după doar șase luni, înainte chiar ca informațiile despre această relație să ajungă...

“Albastru de Voroneţ", o spectaculoasă declaraţie de dragoste pentru România, a creatoarei de modă Liza Panait

“Albastru de Voroneţ", o spectaculoasă declaraţie de dragoste pentru România, a creatoarei de modă Liza Panait
Galerie Foto Spectaculoase. Fine. Uşoare. Călduroase. Albastre. Aurii. Negre. Toate încununate de o senzaţie acută de nobleţe. Creaţiile de poveste ale Lizei Panait. A fost seara în care “Albastru de Voroneţ” a...

Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea regiunii Oaxaca în România

Săptămâna Culturală a Mexicului: Prezentarea regiunii Oaxaca în România
Ambasada Mexicului, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în perioada 22-29 octombrie 2014, în cadrul Săptămânii Culturale a Mexicului: Prezentarea...

Îţi faci casă sau îţi cumperi un apartament vechi? Care este cea mai bună alegere

Îţi faci casă sau îţi cumperi un apartament vechi? Care este cea mai bună alegere
Un apartament de două camere în Bucureşti, construcţie veche, are un preţ minim de aproximativ 50.000 de euro. Cu aceiaşi bani se poate construi o casă pe pământ, cu o suprafaţă chiar mai mare a...

Bucureștenii sunt așteptați de luni la Festivalul Ceaiului și al Cafelei

Bucureștenii sunt așteptați de luni la Festivalul Ceaiului și al Cafelei
Cea de-a șasea ediție a Festivalului Ceaiului și al Cafelei se va desfășura la București de luni până duminică, pe agenda sa regăsindu-se zece evenimente în cafenele și ceainării bucureștene și o...

Horoscopul BABILONULUI sau Zodiacul lui Sargon cel Bătrân

Horoscopul BABILONULUI sau Zodiacul lui Sargon cel Bătrân
Pentru babilonieni, existau șapte planete, câte zile are săptămâna. De fapt, este vorba – în termenii de astăzi ai științelor cerului – despre trei tipuri diferite de corpuri cerești și anume: o stea -...