x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Papusi de cas

Papusi de cas

de Tudor Cires    |    15 Mar 2006   •   00:00
Papusi de cas
ROMANIA CULINARA - NEGRILESTI, VRANCEA
Duminica, la Focsani, piata centrala e ca o biblioteca virtuala de gastronomie vranceana - gasesti, la primele ore ale diminetii, ingredientele care dau nota specifica zonei: de la munte, coboara oieri cu roti de cas; de pe Valea Siretului vin gospodari cu slana si carnati, iar dinspre dealurile unde hiberneaza butucii de struguri grabesc podgoreni cu vin alb si rachiu molatic. Cred ca la Focsani functioneaza singura piata din tara unde straturile etnofolclorice pot fi citite in sectiune, ca varsta unui stejar. Aici am avut ocazia sa descopar ce inseamna papusarele, adica tiparele de cas.

TEHNOLOGIE. Ca sa devina "cas sculptat", branza trebuie sa fie mai putin unsuroasa; cea de vaca, avand 3,5% grasimi, se preteaza mai bine la turnarea in forme. Casul se inmoaie in apa la 50 de grade, se asaza in papusar si se preseaza; apoi se da la afumat. Pe rotocoalele de cas se imprima semne a caror semnificatie dateaza din epoca paleocrestina. Cornul de berbec, asemanator cu trompele uterine, simbolizeaza fertilitatea, funia impletita sugereaza continuitatea, soarele e Dumnezeu, dintii de lup de pe marginea casului amintesc de trainicia frunzelor ascutite de brad… Toate aceste simboluri sunt "sculptate" in forma de cas.

PAPUSARUL. O intamplare fericita a facut ca, in aceeasi zi, sa ajungem la Negrilesti si sa-l cunoastem pe ultimul mare sculptor vrancean de papusare, Avram Toma, veterinarul, profesorul, artistul, filozoful (descrierea ramane, oricum, incompleta). Vulcanic si paradoxal, nesupus si contestatar, mereu in cautarea unei libertati neamenintate, mesterul ne-a parut o sinteza reusita de vrancean arhaic si contemporan, personalitate care ar merita o carte. Intram la el in ograda sa-i vedem papusarele. Le scoate la lumina si le asaza pe o scandura de pe care abia s-a topit zapada mieilor. Ne spune ca tiparul de lemn nu se naste la fel de repede ca o fotografie; el trebuie cioplit in lemn de paltin doua zile. Fiecare mester lucreaza in stilul sau si are o amprenta pe care o lasa pentru a fi identificat mai tarziu; astfel, papusarele devin la fel de importante si de valoroase ca un document. Intre formele de cas, o zarim pe cea "cu papusa" care da, de fapt, numele tiparului: papusar. O "papusa" de lemn simbolizand omul creat de Dumnezeu. "In vremuri imemoriale, ciobanii coborau, toamna, de pe munte, in transhumanta si aduceau fetelor de maritat papusi din cas. Era o diversitate de tipare, pentru ca era o concurenta intre flacai: care aduce papusa cea mai frumoasa. Inainte de crestinarea romanilor, papusarele au fost, probabil, obiecte de cult. Ca sa nu le piarda, omul le-a schimbat destinatia, atribuindu-le valoare pastorala si crestina: ciobanul incepe sa se hraneasca cu Dumnezeu care ia chipul omului sculptat in cas…"

O ZONA UNICA. "Vrancea, ne spune Toma Avram, a fost intotdeauna «altceva»; ea e «Tara Vrancei», nu e Moldova, nu e Transilvania. Miorita nu e o balada populara, ci e un bocet de la Negrilesti. A fost culeasa de Alecu Russo peste deal, la 6 km, la Soveja. Dar sovejenii nu sunt vranceni, nu fac parte din Vrancea arhaica. N-ati auzit, probabil, bocetele de la noi din cimitir, cand se duce femeia sa-si planga mortul. Miorita asta a fost: un bocet din Negrilesti, nu din Soveja, unde traiesc oameni veniti prin transhumanta din zona Rucar-Bran. Chiar denumirea localitatilor care compun astazi Soveja vine de la satele acelea: Rucareni, Dragosloveni…"

ATOM. Papusarele lui Toma Avram (citim numele sau imprimat, cosmic, pe cas: "ATOM") "traiesc", dupa spusele sale, circa 200 de ani. Inseamna ca si prin 2200 oamenii il vor pomeni, taind felia de cas. "S-or gandi, poate, la mine si cei care vor dormi in paturile sculptate, si cei care vor admira, in muzee, statuetele cioplite de mesterul Toma." El insusi colectionar de arta populara, Toma Avram ne arata, la despartire, cateva dintre camasile sale de canepa: "In trecut, femeile duceau canepa la rau, o fierbeau in balegar de vaca, o lasau sa fermenteze o saptamana, dupa care o melitau si scoteau din ea fuiorul. Eu port camasi din astea vara, da’ cu blugi. Ma simt bine si nu m-ar supara daca-ntr-o zi am reusi sa ne strecuram, in moda, cu combinatia asta vranceana…".

"Papusarele" sunt tipare din lemn de paltin
"Papusile din lemn" contin semne a caror semnificatie dateaza din epoca paleocrestina
Ca sa devina "cas sculptat" branza trebuie sa fie mai slaba, cea de vaca pretandu-se mai bine

"Inainte de crestinarea romanilor, papusarele au fost, probabil, obiecte de cult. Ca sa nu le piarda, omul le-a schimbat destinatia, atribuindu-le valoare pastorala si crestina: ciobanul incepe sa se hraneasca cu Dumnezeu care ia chipul omului sculptat in cas…" - Toma Avram, artist

ARTISTUL
"Tot ceea ce fac eu este unicat. O sa ajungem in Uniunea Europeana si vom desfiinta granitele. Atunci, daca vom pastra unicitatea culturii populare, vom fi cineva. Nu vom fi un peste intr-un ocean. Eu nu vreau sa plec din Romania, cu toate ca as putea. Stiti de ce? Pentru ca iubesc poporul roman si arta pe care o fac. Cand dispare arta, dispare si poporul." Aceasta este profesiunea de credinta a lui Toma Avram, sculptor din Negrilesti, Vrancea.

×
Subiecte în articol: toma papusarele toma avram