x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pleșcavița sau hamburgherul din Balcani, rețetă venită de la sârbi

Pleșcavița sau hamburgherul din Balcani, rețetă venită de la sârbi

03 Mai 2016   •   15:32
Pleșcavița sau hamburgherul din Balcani, rețetă venită de la sârbi

Pleșcavița este o combinație între chiftea, mic și hamburgher


Rețeta a fost importată de la sârbi în zona de sud-vest a țării. În Timișoara se poate mânca pleșcavița în chiflă și la colț de stradă, ca de la fast-food.


Pentru o porție de 150 grame se folosesc: 50 grame carne de vită, 50 grame carne de porc sau de miel, o ceapă mare, patru căței de usturoi, 20 grame de brânză telemea rasă, 5 grame piper pisat și 2-3 grame de sare fină. Rețeta poate fi diversificată și aromată prin adăugare de praf de coriandru, scorțișoară, chimen sau cardamom.


Compoziția este frământată ca aluatul, după ce se așază pe o folie unsă cu ulei. Se lasă la 'odihnit', pentru omogenizare, în frigider, aproximativ 9-10 ore, apoi se scoate și se fac un soi de hamburgheri cu o grosime de până la un centimetru, presându-se cu palmele.


Se fac două astfel de chiftele după care se pune brânza rasă pe una din ele peste care se pune cealaltă chifltea și se apasă marginile ca să se lipească între ele.


Pleșcavița (Pljeskavica) poate găti pe grătar, în tigaie sau pe plită, timp de 10-12 minute, avându-se grijă să se întoarcă pe o parte și pe cealaltă. Se servește în farfurie cu diferite garnituri, în special cartofi prăjiți, ceapă feliată, ciuperci sau pilaf cu ciuperci.

 

×
Subiecte în articol: plescavita