x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Puicană umplută (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Puicană umplută (Rețeta lui Radu Anton Roman)

18 Oct 2016   •   09:11
Puicană umplută (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Gingașă vorba, „puicana“, dar uite că vine lăcomia și o umple de ceapă, căldură și trivial. Asta e, oricum n-ar fi rămas veșnic adolescentă, peste iarnă devenea, jalnic, găină. Mai bine să moară tânără și umplută!


Masa de sarbatoare la care am vazut prima data aceasta pilda de arta monumentala dar consumabila imi va ramane vesnic (masor si eu lumea, cum pot) in amintire ca un fel de oras medieval (dintr-un vis pantagruelic): turnul de mamaliga, puicana ca un castel (as zice futurist, dar nu-i oare de rusine pe langa gaina umpluta?) zidit pe o fundatie de muraturi si foisoarele cu luciri stinse ale sticlelor de Oporto de la Averesti si de Codana de Odobesti (ai zice ca vinurile romanesti au fost botezate numai de baietei obsedati, cu placere la pubere si nu numai: Feteasca - de care o fi, alba, regala, neagra - Babeasca - ba neagra, trecuta de orice limita, ba inca in putere, gri adica - Grasa, Rujita, Ardeleanca, Rosioara si, mai nou, Codana si ...Miorita !!!).

Daca Oporto-ul de Averesti e de mult, de aproape un veac, o certitudine - vin remarcabil, cu delicatete liliala, radiind insa mefistofelice luciri rubinii, Codana e doar o tinerica necunoscuta (inca), bine bronzata, ce are mai multi (dar numai) tati: cercetatorii de la Odobesti.

Pare a avea o purtare buna, aproximativ cuviincioasa (ca doar provine dintr-o glorioasa ascen­denta moldoveneasca - Babeasca Neagra si Feteasca Neagra), iar pe privitelea si pe gustatelea este, cum ii spune si numele, un vin rosu suav, dar cu nerv (cum sunt si bunicile sale atat de deosebite, de originale!).

Gaina umpluta e cea mai aleasa mancare taraneasca. Ea se face............

Citește mai departe detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

×