x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet – Carte de bu­cate inspirată de muzica Beatles

Reţeta de suflet – Carte de bu­cate inspirată de muzica Beatles

de Simona Lazar    |    05 Sep 2011   •   21:00
Reţeta de suflet – Carte de bu­cate inspirată de muzica Beatles

Ea a venit pe fereastra bucatariei. Ea – cum care Ea? Inspiratia, desigur. Sau muzica? Stephen J. Spignesi publica, in urma cu un deceniu, o carte de bucate ale carei retete, toate, au fost inspirate de muzica legendarei formatii britanice Beatles. "She Came in Through the Kitchen Window" este titlul acestei carti, scrisa cu mult umor (si cu multa stiinta culinara), din care puteti gati in timp ce fredonati melodiile celor patru "muschetari" ai rockului. In ge­neral, ne intrebam cum asociem mancarea cu bautura, nu cu mu­zica. De data aceasta, pentru ca vorbim despre retete aparte, Stephen J. Spignesi a mizat mult pe aliteratii si jocuri de cuvinte, asa ca va va veni usor sa aflati care e piesa muzicala potrivita luandu-va dupa numele pe care le-a dat el bucatelor: "Any Thyme at All" este, de fapt, un delicios pui cu lamaie si cimbru, "Give Peas a Chance" te provoaca cu paste italiene cu mazare, "I’d Love to Tuna You" e o tocanita cu ton rosu. Daca nu stiti ce sa fredonati la desert, Spignesi va sugereaza "Savoy Truffle", de pe "White Album" al lui George Harrison – bineinteles, insotind cele mai soft trufe de ciocolata de pe planeta. Dominand de mai bine de o jumatate de secol piata muzicala de gen (The Beatles a fost infiintata in 1960, in Liverpool, dar succesul il vor cunoaste abia din 1962, cand canta pentru prima data in formula de aur John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr), formatia a incitat mereu imaginatia fanilor. Despre cum si ce mancau beatles-ii stim putine lucruri – desi se patreaza o fotografie cu Yokko Ono gatindu-i lui John Lennon si meniul de la intalnirea celor patru cu Elvis Presley, in 1965. Pot sa va dau insa, foarte pe scurt, o reteta de biscuiti, asa cum a creat-o Spignesi. Pentru trei cesti si jumatate de faina, ai nevoie de 4 lingurite de praf de copt, o lingurita si jumatate de sare, o lingura de piper negru, macinat, 150 ml ulei de masline, 225 ml apa. Se amesteca toate ingredientele, se intinde o foaie de aluat si se taie in fasii de dimensiuni potrivite. Se pun in tava in care s-a potrivit hartia pentru copt. Se la sa la foc potrivit (in cuptorul preincalzit) timp de 25-30 de minute. O reteta picanta, pentru "beatlesmaniaci"!

×