x close

REȚETE ROMÂNEȘTI. Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru)

0
05 Ian 2017 - 08:53
REȚETE ROMÂNEȘTI. Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru)


Cine zice că oamenii de vază ai țării nu cunoșteau (ori nu cunosc) adevăratele retete romanesti? Că politica nu merge mână-n mână cu... gurmanderia?

Nu avem pretentia de a intocmi o biobibliografie exhaustiva a lui Constantin Bacalbasa, cel care ne-a lasat cea mai completa fresca a Bucurestilor de altadata, jurnalist de frunte (chiar membru fondator al Sindicatului Ziaristilor) si om politic "calare pe doua veacuri”. A fost cronicar la Telegraful, Natiunea, Epoca, dupa care a facut primul pas in ierarhia profesionala ca prim-redactor la Adevarul, apoi la Dimineata, insa cea mai mare parte din cariera sa este legata de Universul, cel mai important cotidian national al epocii.

Jurnalist "serios", dar si pamfletar si umorist, a redactat cateva reviste de umor si a semnat, impreuna cu fratii sai – Ion C. Bacalbasa si Anton Bacalbasa – un volum de proza satirica intitulat "Pardon".

Daca o carte gastronomica scrie abia catre sfarsitul vietii, pasiunea pentru mancare si pentru tovarasii pantraguelice avea sa o clameze toata viata, iar in 1908, ca deputat, atragea atentia asupra a ceea ce istoria avea sa pastreze sub numele de "Chestia carciumarilor" (mai ales ca "chestia" avea sa dureze vreo cativa ani, pana si-a gasit, in sfarsit, o rezolvare acceptabila).
In ce priveste "Dictatura gastronomica", soarta a vrut ca jurnalistul sa scrie o cafte de bucate abia… cand senectutea si bolile l-au pus la regim. A devenit, cum zicea el, un „oprit de la toate cele”. Dar cu cata pofta avea sa-si scrie cartea!
Aminteam deunazi ca intr-un subcapitol al „Dictaturii gastronomice”, numit „Regimul favorit” Constantin Bacalbasa ne aduce dinainte „raspunsurile doamnelor si domnilor” care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii. intre retetele primite la redactie si inserare in carte se afla si cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: „Crap in solzii lui”. Iata cum se gateste o reteta de... ministru:

.......................................

Află mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1493


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Tortilla de cartofi

REŢETA ZILEI: Tortilla de cartofi
Ingrediente: 4 cartofi, 1 ceapă, 8 ouă, 1-2 căni ulei măsline, 1 fâşie coajă de lămâie, sare, piper. Mod de preparare: Se taie cartofii felii subţiri, la fel şi ceapa. Se pune uleiul la înc

Foie gras interzis în California! Ce pățesc cei care îl prepară?

Foie gras interzis în California! Ce pățesc cei care îl prepară?
Delicatese culinare puse la index de justiție! Un tribunal din Pasadena a interzis foie gras pe teritoriul Californiei. Decizia urmează unui șir de procese deschise de o asocație de protecție a animalelor care...

Cea mai simplă rețeta de vinete pane

Cea mai simplă rețeta de vinete pane
De ce să nu profităm de toamnă și să testăm o rețetă delicioasă de vinete, legumele vedetă ale acestui sezon minunat? Simplu de pregătit, cu puține calorii și absolut delicioase, vinetele pane sunt...

Cum înșeli în funcție de zodie

Cum înșeli în funcție de zodie
Nu toți partenerii sunt fideli, așa că înainte să intri într-o relație, e bine să cunoști persoana de lângă tine. Iată câteva aspecte legate de înșelatul în cuplu, care...

Ce îți rezervă astrele în următoarele trei luni

 Ce îți rezervă astrele în următoarele trei luni
Luna septembrie marchează începutul ultimei părți a anului, iar încheierea fiecărui ciclu anual poartă cu sine o vibrație diferită. Află ce surprize ți-au pregătit astrele pentru următoarele 3...

REŢETA ZILEI: Tăieţei cu legume în stil chinezesc

REŢETA ZILEI: Tăieţei cu legume în stil chinezesc
Ingrediente: 250 gr tăieţei din făină sau orez, 2 căţei usturoi, 1 ceapă medie, 200 gr ciuperci, 1 morcov mare, 350 gr varză, ½ linguriţă ghimbir praf, ¼ linguriţă fulgi de chili, 8 linguri sos...

REŢETA ZILEI: Humus

REŢETA ZILEI: Humus
Ingrediente: 2 conserve de câte 400 de grame de năut, 4 linguriţe de tahini, 2 căţei de usturoi, 1 linguriţă de sare de mare, 6 linguri ulei de măsline, 3 linguri suc de lămâie, praf de Paprika,...

Pamela Anderson îi cere lui Kim Kardashian să renunţe la hainele de blană

Pamela Anderson îi cere lui Kim Kardashian să renunţe la hainele de blană
Actriţa Pamela Anderson, cunoscută pentru activitatea sa în favoarea drepturilor animalelor, i-a trimis o scrisoare deschisă cunoscutei vedete de reality-show, Kim Kardashian, pentru a-i cere să renunţe la...

Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!

Semnele zodiacale s-au schimbat, ca urmare a rotației Pământului. Află ce zodie ești, după noua ordine astrologică!
Nu toată lumea crede în zodiac, dar știm cu toții că sunt 12 semne zodiacale. Poate părea șocant, însă, din punct de vedere astrologic, lucrurile au luat o altă întorsătură, care a produs...

De ce diamantele sunt pline de sânge. Află istoria lor tenebroasă

De ce diamantele sunt pline de sânge. Află istoria lor tenebroasă
Mina de diamante din orașul Kimberly (Africa de Sud), cunoscută sub numele de The Big Hole a intrat în exploatare în anul 1871, fiind cea de-a doua gropă artificială din lume ca mărime. Groapa este...

Ovidiu Buta: ”Femeile vor învăța să arate și să se simtă bine”

Ovidiu Buta: ”Femeile vor învăța să arate și să se simtă bine”
”Descoperă-ți frumusețea”, unul dintre cele mai așteptate show-uri ale acestei toamne, are marea premieră astăzi, 18 septembrie, de la ora 18.45, la Antena Stars.  În această seară,...

Rețeta zilei : Ciuperci cu pui în sos cremos de brânză

Rețeta zilei : Ciuperci cu pui în sos cremos de brânză
Ingrediente 350 g ciuperci, feliate 200 g piept de pui, bucățele 3 căței de usturoi, pisați 2 linguri ulei 80 ml vin alb 3-4 linguri cremă de brânză 2 linguri lapte 1 lingură zeamă de...

Delia îmbracă cele mai spectaculoase și amuzante ținute pentru noul sezon „iUmor”

Delia îmbracă cele mai spectaculoase și amuzante ținute pentru noul sezon „iUmor”
Accesorii, rochii, tricouri și pantofi în combinații nemaivăzute, plus coafuri pline de imaginație și un machiaj pe măsură, toate completate cu zâmbete pentru noii concurenți. Cu siguranță, nici...

Meşteşuguri tradiţionale, readuse la viaţă într-un sat unic din România

Meşteşuguri tradiţionale, readuse la viaţă într-un sat unic din România
„Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”. Aşa îşi încep povestea cei care au creat un sat unic în România. În Comana, judeţul Giurgiu, Satul meşteşugurilor îi...

Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"

Alba: O tânără din Sălaj câștigătoarea Marelui Premiu a celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur"
O tânără din Sălaj, din satul Plopiş, Alexandra Chira, a câştigat, sâmbătă seara, Marele Premiu al celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor "Strugurele de Aur",...
Serviciul de email marketing furnizat de