x close

REȚETE ROMÂNEȘTI. Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru)

0
05 Ian 2017 - 08:53
REȚETE ROMÂNEȘTI. Crap în solzii lui (rețeta unui fost ministru)


Cine zice că oamenii de vază ai țării nu cunoșteau (ori nu cunosc) adevăratele retete romanesti? Că politica nu merge mână-n mână cu... gurmanderia?

Nu avem pretentia de a intocmi o biobibliografie exhaustiva a lui Constantin Bacalbasa, cel care ne-a lasat cea mai completa fresca a Bucurestilor de altadata, jurnalist de frunte (chiar membru fondator al Sindicatului Ziaristilor) si om politic "calare pe doua veacuri”. A fost cronicar la Telegraful, Natiunea, Epoca, dupa care a facut primul pas in ierarhia profesionala ca prim-redactor la Adevarul, apoi la Dimineata, insa cea mai mare parte din cariera sa este legata de Universul, cel mai important cotidian national al epocii.

Jurnalist "serios", dar si pamfletar si umorist, a redactat cateva reviste de umor si a semnat, impreuna cu fratii sai – Ion C. Bacalbasa si Anton Bacalbasa – un volum de proza satirica intitulat "Pardon".

Daca o carte gastronomica scrie abia catre sfarsitul vietii, pasiunea pentru mancare si pentru tovarasii pantraguelice avea sa o clameze toata viata, iar in 1908, ca deputat, atragea atentia asupra a ceea ce istoria avea sa pastreze sub numele de "Chestia carciumarilor" (mai ales ca "chestia" avea sa dureze vreo cativa ani, pana si-a gasit, in sfarsit, o rezolvare acceptabila).
In ce priveste "Dictatura gastronomica", soarta a vrut ca jurnalistul sa scrie o cafte de bucate abia… cand senectutea si bolile l-au pus la regim. A devenit, cum zicea el, un „oprit de la toate cele”. Dar cu cata pofta avea sa-si scrie cartea!
Aminteam deunazi ca intr-un subcapitol al „Dictaturii gastronomice”, numit „Regimul favorit” Constantin Bacalbasa ne aduce dinainte „raspunsurile doamnelor si domnilor” care au binevoit sa ia in seama rugamintile editurii. intre retetele primite la redactie si inserare in carte se afla si cea propusa de G. Oromolu, fost ministru: „Crap in solzii lui”. Iata cum se gateste o reteta de... ministru:

.......................................

Află mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1437


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Dulceaţă de vişine

REŢETA ZILEI: Dulceaţă de vişine
Ingrediente: 1 kg vişine, 2 mere, 1 portocală, 1 linguriţă cu vârf ghimbir pudră, ½ linguriţă scorţişoară, 500 gr zahăr gelifiant . Mod de preparare: Vişinele se curăţă de sâmburi. Merele se...

Distracție în ritm alert În al patrulea weekend al Festivalului B-FIT in the Street!

Distracție în ritm alert În  al patrulea weekend  al Festivalului B-FIT in the Street!
Al patrulea weekend al Festivalului Internațional de Teatru de Stradă – B-FIT in the street! umple străzile Capitalei cu numere de dans, muzică și jocuri de lumini. De vineri până duminică, de la...

UNIC! Ofertă de vară... pe pârtia de schi de la Mălini. Prima pistă de bull-karting, funcțională din vara aceasta

UNIC! Ofertă de vară... pe pârtia de schi de la Mălini. Prima pistă de bull-karting, funcțională din vara aceasta
Răspunsul l-am primit la Mălini – localitate din județul Suceava intrată în conștiința turistului român, încă de acum o jumătate de veac, datorită casei memoriale a poetului Nicolae...

Sărmăluțe de miel în frunze de tei (rețetă veche din satul românesc)

Sărmăluțe de miel în frunze de tei (rețetă veche din satul românesc)
Sarmalute de miel, în frunze de tei! Nu se putea rețetă mai „de sezon” ca asta! Pentru că tocmai m-a sunat o veche prietenă – în bucătărie, dragii mei, numai de prieteni are parte...

Pui la ceaun (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pui la ceaun (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Un laitmotiv, un alt reper a ceea ce restaurantele, pe bună dreptate, consideră bucătărie românească, cu o singură și timidă observație: puiul, dacă e fiert în untdelemn, iese fad și făinos ca un...

Zupă de cârnați cu groșcior (rețetă maramureșeană)

Zupă de cârnați cu groșcior (rețetă maramureșeană)
Nu-i deloc o mâncare pentru cei care țin dietă. E sățioasă (unii ar zice că-i „grasă” de-a dreptul), e plină de calorii. Nu-i pentru ăla care face mișcare numai din pat până la...

REŢETA ZILEI: Paste cu broccoli

REŢETA ZILEI: Paste cu broccoli
Ingrediente: 1 căpăţână broccoli, 250 gr paste scurte, 1 ceapă, 3 fileuri anşoa, 6 linguri passata, 3 linguri pinoli, 3 linguri ulei de măsline, sare şi piper. Mod de preparare: Se pune la fiert o oală...

STARoganța îi provoacă pe Oana Turcu și Cristi Brancu

Vara aceasta, Antena Stars le oferă telespectatorilor posibilitatea de a-şi provoca vedetele preferate la gesturi nebuneşti, în cadrul celei mai noi campanii a postului, “STARoganţa”. Fie că...

3 deserturi delicioase, sănătoase și care nu îngrașă

3 deserturi delicioase, sănătoase și care nu îngrașă
Tot vorbind despre zahăr și făină albă și despre efectele nocive ale acestora asupra sănătății și dietei, am primit multe mesaje în care mi se cerea să spun și soluții, ce dulciuri sănătoase...

Colorează-ți părul cu ingrediente din bucătărie

Colorează-ți părul cu ingrediente din bucătărie
Aproximativ 65% dintre femei își modifică culoarea naturală a părului. Ne place să ne jucăm cu culorile, pentru că ne face să ne simțim bine. Însă ce facem când folosirea excesivă a...

Supă cu „pernițe” (rețeta Mariei Comănelea din Prejmer)

Supă cu „pernițe” (rețeta Mariei Comănelea din Prejmer)
La Prejmer inca se mai pastreaza retetele de odinioara. Mancaruri pe plita, din ingrediente aflate la indemana in gradina din spatele casei, din care se infrupta toti cei care trec pragul caselor prejmarene. Maria...

Ioana Ginghină: “Ne bate gândul să devenim vegetarieni”

Ioana Ginghină: “Ne bate gândul să devenim vegetarieni”
Ioana Ginghină, pe care fanii o pot urmări începând de mâine în cel de-al doilea sezon al iSerialului “Când mama nu-i acasă”, exclusiv pe antenaplay.ro, este pe cale să...

REŢETA ZILEI: Medalioane de cartofi şi broccoli

REŢETA ZILEI: Medalioane de cartofi şi broccoli
Ingrediente: 500 gr cartofi fainoşi, 150 gr bucheţele broccoli, 1 praz mic, 100 gr brânză tare, 50 gr caşcaval moale, 2 linguri smântână acră, 1 ou mic, 1 lingură ulei, sare şi piper...

Cele mai atrăgătoare destinații de shopping din lume

Cele mai atrăgătoare destinații de shopping din lume
Shopping la Milano, Paris sau Londra. Mulți visează la acest lucru, alții îl consideră o fiță a oamenilor bogați, iar unii îl practică fără să stea pe gânduri. Turismul de shopping nu este ce...

Cosmin Seleși filmează de trei săptămâni, în Grecia, pentru show-ul “Aventură cu 4 stele”: “Nu am avut timp să fac nici măcar o baie în mare”

Cosmin Seleși filmează de trei săptămâni, în Grecia, pentru show-ul “Aventură cu 4 stele”:  “Nu am avut timp să fac nici măcar o baie în mare”
Cosmin Seleși filmează de zor, de aproape trei săptămâni, în Grecia, pentru “Aventură cu 4 stele”, show care va fi difuzat, în curând, la Antena 1. Filmările sunt solicitante, &i...
Serviciul de email marketing furnizat de