x close

Meșteșugul românesc cumpărat de străini

0
Autor: Georgiana Ionita 11 Iul 2016 - 16:15
Meșteșugul românesc cumpărat de străini
Vezi galeria foto


Produsele tradiționale și handmade românești sunt la mare căutare, mai ales pentru străinii care ne vizitează țara. Ia, ouăle încondeiate, ceramica și obiectele din lemn, sunt doar câteva dintre  “vedetele” incontestabile ale magazinelor de suveniruri, iar pentru puținii meșteri populari rămași de la sate, fabricarea acestora reprezintă un mod de viață.

În zilele noastre este tot mai greu să păstrăm tradițiile și meșteșugurile românești, dar cu toate astea mai există oameni care își câștigă existența din fabricarea produselor populare, meserie moștenită de la părinți și pe care încearcă să o dea și ei mai departe.

Mare parte din meșterii populari au o vârstă înaintată, însă există și câțiva tineri care au moștenit meșteșugul de la părință și îl duc cu mândrie mai departe.

Afacerile cu obiecte populare au devenit o nișă profitabilă, apreciată mai ales de străini pentru care acestea reprezintă suvenirurile ideale. Cu toate că produsele tradiționale se bucură de celebritate, meșterii noștri populari au rămas într-un con de umbră, neavând posibilitatea și resursele necesare pentru a-și valorifica munca așa cum ar merita. Aceștia lucrează obiectele, după care le promovează “din vorbă în vorbă” sau pe la diverse târguri de specialitate în căutarea unor distribuitori care să îi ajute cu comercializarea acestora. Magazinele de specialitate contactează micii producători artizanali, plasând comenzi pe care merg să le ridice din satele unde locuiesc artiștii, sau în cazul în care au posibilitatea, aceștia le trimit produsele prin curier.

 

Prețul unei ii pleacă de la 100 de ron și poate ajunge până la 1100 de ron, în funcție de complexitatea broderiei și de materialele folosite.

În spatele obiectelor tradiționale se află multă muncă, răbdare, talent, iscusință și foarte mult timp dedicat. Celebra ie românească, cusută manual sau la războiul de țesut, a devenit brandul nostru de țară și se numără printre cele mai bine vândute produse, fiind o piesă vestimentară potrivită în apropoape orice context și care poate fi asortată la orice ținută. Realizarea unei ii poate dura chiar și o lună, în funcție de complexitatea broderiei, și sunt lucrate în general de femei în vârstă, dar care se bucură și de ajutorul fiicelor sau nepoatelor cărora le-au transmis talentul și pasiunea pentru cusut. 

În cautarea tradițiilor românești

Art & Craft, un lanț de magazine de suveniruri, pe care le găsim în mai multe aeroporturi din România, comercializează creațiile meșterilor populari iar de anul acesta au pornit un proiect care cuprinde o serie de drumeții prin țară pentru a realiza fotografii și materiale video cu procesul de executare al produselor tradiționale pentru a arăta autenticitatea și unicitatea acestora, și pentru a promova artiștii care le creează. “Am început în zona Bucovinei, unde am fost fascinați să descoperim cum se țese o ie, manual sau la râzboiul de țesut, cum se sculptează obiecte în lemn, cum se modelează lutul pentru a da naștere unor vase superbe din ceramică sau cum se încondeiază ouăle, în diverse tehnici. Am continuat apoi cu Horezu, unde am văzut în amănunt cum se realizează vasele din faimoasa ceramică de Horezu și ne-am oprin la Ponoarele, într-un atelier de țesături, care mai de care mai spectaculoase”, explică Alexandra Ungureanu, coordonatoarea proiectului.

Echipa Art & Craft, un magazin care comercializează suveniruri românești, bate țara în lung și în lat pentru a strânge în fotografii și clipuri video, poveștile produselor populare și a artiștilor care le creează.


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 5083


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Salată de căpşuni cu portocale şi mentă

REŢETA ZILEI: Salată de căpşuni cu portocale şi mentă
Ingrediente: 3 portocale, 350 gr căpşuni, 2 linguri zahăr, 2 fire mentă, 1 linguriţă cu vârf amidon Mod de preparare: Într-o cratiţă se stoarce sucul unei portocale. În suc se răzuieşte...

REŢETA ZILEI: Păstăi scăzute cu usturoi

REŢETA ZILEI: Păstăi scăzute cu usturoi
Ingrediente: 800 gr păstăi galbene, 8 căţei usturoi, 1 linguriţă boia dulce, ½ linguriţă piper, sare, ¼ legătură pătrunjel, 2 fire mărar, 4 linguri ulei. Mod de preparare: Se curăţă...

Campioane la  operaţii estetice

Campioane la  operaţii estetice
Galerie Foto Mai multe vedete şi-au făcut un obicei din a trece pragul cabinetului medicului estetician. Ultima pe listă este Adria­na Bahmuţeanu, care “a umblat” la sâni, picioare, riduri şi alte...

Cum arată costumele tradiţionale de nuntă în diferite colţuri ale lumii

Cum arată costumele tradiţionale de nuntă în diferite colţuri ale lumii
Deşi rochia de mireasă a apărut încă din Egiptul antic, modelul pentru tinerele de azi este ţinuta reginei Victoria I a Regatului Unit, care a purtat, la nunta sa din 1840, o rochie albă din satin...

Johnny Depp a prezentat scuze publice pentru gluma sa despre asasinarea lui Donald Trump

Johnny Depp a prezentat scuze publice pentru gluma sa despre asasinarea lui Donald Trump
Actorul Johnny Depp a prezentat scuze publice, vineri seară, după ce a evocat, în glumă, asasinarea lui Donald Trump, la Glastonbury, un renumit festival muzical din Marea Britanie, unde starul hollywoodian a...

Șapte reguli de aur pentru cei mici

Șapte reguli de aur pentru cei mici
Se spune că e mai ușor să crești un copil sănătos decât să “repari” un adult cu traume din copilărie. Cine poate nega această afirmație? Este valabilă însă și în cazul bunelor...

Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă

Johnny Depp face declarații care au șocat o lume întreagă
Johnny Depp a stârnit controverse la festivalul Glastonbury din Marea Britanie, joi seară, după ce a făcut o glumă despre o presupusă asasinare a lui Donald Trump, în timp ce pretindea că voia să...

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi
Ingrediente: 500 gr morcovi, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 2.5 căni supă de pui (vită sau legume), 1 cm ghimbir, ½ lămâie, 2 linguri ulei, sare şi piper. Mod de preparare: Se curăţă morcovii...

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)
Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest mijloc de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să...

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa punet...

Turnedo Rossini (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)

Turnedo Rossini  (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)
După libații cu „Asti Spumanti” la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Afonso Castaldi, maestro, ve...

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine...

Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum

 Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum
Bugetul din acest an al festivalului Untold va fi de 10 milioane de euro, cel mai mare din istoria de trei ani a evenimentului muzical care a ajuns în acest timp unul dintre cele mai mari din ţară.  Potri...

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu
Până spre sfarsitul deceniului al doilea al veacului trecut, cofetariile erau destul de rare in Bucuresti. Si, printre cele putine, Casa Capsa isi avea povestea ei,,, Exista insa pe atunci o breasla a...

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii
Pentru a evita sa adaugi calorii in plus la inghetatele pe care le prepari, evita untul, smantana in cantitati mari, ouale si alte asemenea ingrediente care, combinate, ajung sa formeze un numar destul de mare de...
Serviciul de email marketing furnizat de