x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." : Andrei Gabriel Plesu - 23 august 2004

"Astazi e ziua ta..." : Andrei Gabriel Plesu - 23 august 2004

23 Aug 2004   •   00:00
"Astazi e ziua ta..." : Andrei Gabriel Plesu  -  23 august 2004

Andrei Gabriel Plesu este deja cunoscut ca eseist, critic de arta, filosof, fondator al saptamanalului "Dilema" (in prezent "Dilema veche") si ca rector al Colegiului "Noua Europa". Astazi, Andrei Plesu ne vorbeste despre ce inseamna provocarea la implinirea varstei de 56 de ani.

"S-a ingustat cercul prietenilor"

"Un an in plus adaugat varstei nu inseamna ceva special. Daca nu au loc salturi existentiale abrupte, fie catastrofale, fie hipernorocoase, un an in plus sau in minus nu conteaza. Nu sunt sensibil la aceasta festivitate contabila. Ce-ar fi sa ne intrebam mereu ce inseamna o saptamana in plus, o luna in plus, un semestru in plus? Nu inseamna, in sine, nimic. Ziua mea de nastere va fi o zi obisnuita, in care s-ar putea sa beau un pahar de vin in plus, de dragul catorva prieteni (si al vinului). La 25 de ani nu simti «trecerea timpului». La 56 de ani o simti. Mai exact, timpul devine o tema plauzibila... Din pacate, reflexia asupra timpului esueaza, de regula, in stilistica plangacioasa a romantei. Mai bine lipsa. Schimbarea pe care am simtit-o la aniversarile petrecute in ultima perioada a fost ca s-a ingustat cercul prietenilor. Nu e mare scofala ca la data cutare, la ora cutare s-a nascut Gigi! Ciclurile timpului au, cred, cu totul alte repere: Craciunul si Pastele, echinoctiile si solstitiile, marile conjunctii planetare, zilele sfintilor... Toate celelalte sunt accidente private, mai mult sau mai putin agreabile. Uneori, daca familia si prietenii nu m-ar face atent, as uita, pur si simplu, ca am ceva de sarbatorit. Pana in ’89 era greu sa trec cu vederea ziua de 23 august. Era sarbatoare nationala... Intr-un moment aniversar ma gindesc la lucruri pe care le faceam si n-o sa le mai pot face... Dorinta mea este sa-mi conserv buna-dispozitie, atata cata mai e. Inaintarea in varsta nu este neaparat o povara. E o experienta noua, o provocare noua, un fel nou de a te confrunta cu limitele proprii. Un an in plus nu ma face nici mai trist, nici mai fericit. Dispozitia mea nu tine de aceasta numaratoare. Cel mai mare regret din anul care a trecut este ca m-am lasat enervat de prea multe ori. Cea mai mare realizare este ca, uneori, am reusit sa-mi pastrez calmul. Cum ma definesc? Nu ma aflu pe lista subiectelor mele preferate."

COINCIDENTA

"Pana in ’89 era greu sa trec cu vederea ziua de 23 august. Era sarbatoare nationala..."

ABORDARE

"Inaintarea in varsta e o experienta noua, o provocare noua, un fel nou de a te confrunta cu limitele proprii" - Andrei Gabriel Plesu, eseist

×
Subiecte în articol: calendar