x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Cornel Diaconu

Astazi e ziua ta... - Cornel Diaconu

13 Sep 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Cornel Diaconu

"Am luat-o de mai multe ori de la capat"

Meseria de regizor a avut farmecul ei o perioada destul de lunga (De ce are vulpea coada - 1988, Paradisul in direct - 1995), insa de cinci ani ne propune o Olimpiada a frumusetii romanesti, a culturii romanesti sub cele mai variate forme ale sale, ca realizator al Festivalului Callatis. Astazi, Cornel Diaconu isi sarbatoreste ziua de nastere.

"Ziua de 13 a fost, contrar parerii celorlalti, una norocoasa: m-am nascut pe 13, m-am casatorit pe 13, am divortat pe 13, m-am recasatorit pe 13. Sunt foarte legat de ziua de 13. Pentru anul care vine astept a 13-a editie a Callatisului si alte lucruri, multiplu de 13. Voi sarbatori ziua de nastere altfel decat in alti ani. Voi pleca impreuna cu sotia la Balcic. Vizitam castelul si vreau sa vad cum este departe de telefoane. Cat timp poti sa faci ceva vine si satisfactia, ma gandesc cu groaza la clipa in care nu voi mai face nimic. De cativa ani incerc sa pun in practica niste proiecte mai vechi si sper ca anul acesta sa se lege ceva. De cativa ani imi doresc sa se lege acest proiect cu scena Callatisului de la Riga incolo. Sa ajungem la Mangalia si apoi in toate orasele dunarene, Bratislava, Viena, Budapesta, Belgrad, Ruse, sa dam spectacole. Sper sa iasa pana la urma. Ca dorinta pentru anul care vine, vreau sa fac un Craciun la Roma, un concert de Craciun. Ar fi in premiera un astfel de concert de colinde romanesti la Vatican. O data cu trecerea anilor se schimba perceptia asupra vietii, nu mai esti atat de radical. Cand eram regizor de film mi se parea ca nu pot sa fac nimic altceva. Am putut sa fac si alte lucruri. Atunci am descoperit ca un film inseamna practic noua luni, exact ca un copil care se concepe. Am facut sapte sau opt filme, deci am practic sapte-opt copii. Treptat, mi-am dat seama ca, desi multe din filmele mele au luat premii nationale si internationale, totusi cinematografia este marfa perisabila. Daca nu as fi facut meseria aceasta, cred ca mi-as fi dorit sa fac ceva prin care sa aduc bucurie celorlalti. Daca pot sa-i fac pe altii sa se simta bine, daca pot sa le ofer un strop de lumina, atunci este bine. Am luat-o de mai multe ori de la capat. La inceputul lui 1990 am plecat, am luat-o de la capat, am inceput cu filmele particulare, am avut o perioada foarte buna. A fost «A doua cadere a Constantinopolului»... Ma feresc foarte mult de monotonie. Nu as putea sa fac acelasi lucru in fiecare zi. Imi place un anumit tip de umor pe care e greu sa-l explic in doua-trei cuvinte. Daca ma nemultumeste ceva la mine, este lipsa de tupeu. Daca aveam mai mult tupeu, era mai bine. Imi place la mine faptul ca stiu sa ascult problemele celorlalti. Acesta a fost si un mare atu in profesiunea de regizor de film. Aproape fara sa vreau deschideam sufletele oamenilor. Fiecare imi povestea tot ce avea pe suflet." (Loreta Popa)

INTAMPLARE
"M-am nascut pe 13, m-am casatorit pe 13, am divortat pe 13, m-am recasatorit pe 13. Sunt foarte legat de ziua de 13"

AMINTIRE
"La inceputul lui 1990 am plecat, am luat-o de la capat, am inceput cu filmele particulare, am avut o perioada foarte buna. A fost «A doua cadere a Constantinopolului...»" - Cornel Diaconu, regizor, producatorul Festivalului Callatis

×
Subiecte în articol: calendar