x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta...": Felix Alexa

"Astăzi e ziua ta...": Felix Alexa

de Ramona Vintila    |    17 Noi 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta...": Felix Alexa

Una dintre cele mai mari satisfacţii pe care le-a avut in ultima perioadă este spectacolul "In rolul victimei", care a avut premiera la Teatrul Metropolis şi care s-a jucat şi in cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Reputatul regizor Felix Alexa implineşte măine 40 de ani.

Una dintre cele mai mari satisfacţii pe care le-a avut in ultima perioadă este spectacolul "In rolul victimei", care a avut premiera la Teatrul Metropolis şi care s-a jucat şi in cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Reputatul regizor Felix Alexa implineşte măine 40 de ani.

"De dimineaţă pănă seara repet la două spectacole. Unul la Teatrul Bulandra, «Moartea unui comis voiajor», cu Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, şi altul la Teatrul Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern şi Mircea Rusu, «Jocul regilor».

Din momentul in care imi place o piesă şi vreau să o montez, ea mă obsedează tot timpul intr-un fel sau altul. Să lucrezi la un spectacol inseamnă că trăieşti alături de acel spectacol, mai mult sau mai puţin, nu numai cănd eşti faţă in faţă cu actorii. Este o legătură permanentă, chiar inconştientă. Cred că regia trebuie să fie in pas cu vremurile. Teatrul este o artă care trebuie să fie intotdeauna in strănsă legătură cu ritmul vieţii şi cu problemele din acel moment. Teatrul este o artă efemeră şi este firesc şi absolut necesar ca ea să se hrănească din substanţa vremurilor in care trăieşte.

Imi plac actorii cu iniţiativă. Nu mi-au plăcut niciodată actorii funcţionari, actorii care execută. Un actor trebuie să fie intr-o relaţie de creativitate cu regizorul, nu de subordonare. Eu stimulez asta. Mai mult decăt atăt, am incercat in ultima vreme să aduc alături de actorii importanţi ai teatrului romănesc actori foarte tineri. Este o satisfacţie foarte mare pentru mine, faptul că de-a lungul timpului am lansat nişte actori cunoscuţi acum. Echipa intre un regizor şi actorii lui este foarte importantă. Cred in munca de echipă in teatru. Am jucat vreo trei spectacole inlocuind un actor, alături de Radu Beligan, in «Egoistul». Am avut nişte emoţii ingrozitoare. Intr-un fel, cred că un regizor este un actor ratat.

Incerc să-mi invăţ studenţii să facă profesia asta numai dacă au o pasiune aproape nebună pentru ea. In ziua de astăzi nu este neapărată nevoie de ea. Trebuie să ai atăta fanatism incăt să-i obligi şi pe ceilalţi să creadă in tine. Cred că mi-am sacrificat multe momente in care puteam să fiu mai liniştit cu mine insumi. Am sacrificat vacanţe şi clipe de relaxare, dar nu regret absolut nimic. Nici un fel de realizare nu se poate obţine fără să plăteşti ceva. Mă bucur că am avut tenacitatea şi incăpăţănarea de a continua chiar in momente mai dificile. Dacă ar fi să regret ceva, este faptul că uneori nu am avut suficientă răbdare cu cei din jur.

Ziua de naştere mi-o voi petrece intr-o binemeritată zi de relaxare, fără repetiţii. Profit de ocazie că este duminică şi nu trebuie să-mi suspend nici o repetiţie in mod special. Imi doresc să-mi iasă bine spectacolele la care lucrez acum şi să incep altele."

Convingere

"Cred că regia trebuie să fie in pas cu vremurile. Teatrul este o artă foarte efemeră şi este firesc şi absolut necesar ca ea să se hrănească din substanţa vremurilor in care trăieşte"

Felix Alexa, regizor

×
Subiecte în articol: calendar