x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." : Horia Andreescu

"Astăzi e ziua ta..." : Horia Andreescu

de Ramona Vintila    |    18 Oct 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." : Horia Andreescu
Sursa foto: GRIGORE POPESCU/

"Pentru mine, felul in care imi petrec ziua dinaintea unei aniversări sau chiar ziua aniversării implinirii unui număr de ani se aseamănă cu felul in care trăieşte aceste momente un şcolar...", mărturiseşte reputatul dirijor. Horia Andreescu implineşte astăzi 61 de ani.

"Pentru mine, felul in care imi petrec ziua dinaintea unei aniversări sau chiar ziua aniversării implinirii unui număr de ani se aseamănă cu felul in care trăieşte aceste momente un şcolar...", mărturiseşte reputatul dirijor. Horia Andreescu implineşte astăzi 61 de ani.

"Cred că dirijorul are menirea de a stărni letargia de care sunt cuprinşi mulţi dintre semenii săi. Fireşte, trebuie să vrea, să poată, să ştie cum s-o facă. In fiecare Muzică, scrisă cu majusculă, este un ADEVĂR. O uşă bine deschisă spre acest ADEVĂR mişcă sufletele oamenilor, fără grăniţuire de spaţiu, limbă, neam. A te afla in căutarea ADEVĂRULUI, a-l găsi, a avea puterea, harul să-l infăţişezi şi celor din jurul tău inseamnă mult pentru mine şi - sunt convins - pentru mulţi alţii. Imi vin in minte găndurile lui Beethoven: «Să faci binele oriunde iţi este cu putinţă/ Să iubeşti libertatea mai presus de orice/ Iar adevărul să nu-l tăgăduieşti niciodată, nici chiar in faţa tronului». Nu vi se pare că acest crez beethovenian e de maximă actualitate? In toate domeniile?

Unii cred că spre a se realiza, adică a-şi implini pe de-antregul datele cu care a fost inzetrat, un dirijor face «sacrificii», că, in general, un om pentru a face o carieră de vărf face sacrificii. Ca dirijor nu-mi place ideea că aş fi făcut sacrificii spre a ajunge unde am ajuns azi. Cufundăndu-mă mereu, dar mereu in muzică, ba chiar impleticindu-mă uneori in hăţişurile unor muzici, mă găseam pe mine şi atunci conştientizam bucuria trăirii in muzică. Dar calea vieţii nu e un asfalt perfect. Iţi trebuie multă băgare de seamă ca pietricelele sau pietroaiele să nu te răstoarne. Sau, altfel spus, cu vorbele soţiei mele, Corina, eu trăiesc in vitrină... Cu responsabilităţile asumate. Faptul că am peste 60 de inregistrări discografice dintre care vreo 16 cu orchestre de talia Filarmonicii din Drezda, a orchestrei Simfonice Radio Berlin, a Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii Olandeze ş.a., că am opt CD-uri cu muzica lui Enescu excelent difuzate la scară mondială datorită unei inţelepte cooperări ELECTRECORD - OLYMPIA (Londra) sau lucrări de compozitorul romăn Pascal Bentoiu cu Nordwestdeutsche Philharmonie la casa Hastedt - Germania sunt surse de satisfacţie pentru mine şi, sper, pentru cei mulţi, de pe diferite meridiane, care m-au urmărit in concerte.

Ziua mea bate la uşă. Va fi ca de obicei: cu repetiţii inaintea concertului meu de vineri la Sala Radio şi, seara, cu Corina, intr-un loc frumos unde să ne urăm unul altuia tot binele pe care-l are Dumnezeu pregătit pentru noi, dar pe care noi trebuie să-l inţelegem şi să-l implinim. Cu inţelepciune şi dragoste."

Regret

"Sunt multe pe care le-aş fi vrut şi nu le-am putut iniţial determina/face. De pildă, ca unii dintre miliardarii noştri să se implice in susţinerea in lume a celei mai accesibile cărţi de vizită a culturii romăneşti - muzica academică"

prof. dr. Horia Andreescu,dirijor

×
Subiecte în articol: calendar