x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Arome de toamna

Arome de toamna

27 Sep 2006   •   00:00
DICTIONAR GASTRONOMIC
Castanele au o forma sferica si coaja tare, de culoare cafenie. Sunt fructe deosebit de bogate in amidon si in ulei. Pana la maturitate sunt captive intr-un invelis tepos, de culoare verde. Exista mai multe specii de castane, dar numai una dintre ele este comestibila: Castanea sativa. Aceasta creste in special in zona centrala si de vest a Europei, dar si in Asia si America.

Castanele au fost folosite in alimentatie inca din cele mai vechi timpuri. De cele mai multe ori se macina miezul pentru a obtine o faina nutritiva din care se prepara paine. Din aceasta cauza, castanul a primit numele de "copac de paine". Chinezii sunt cei mai mari admiratori ai castanelor. Ei obisnuiesc sa le prajeasca in nisipul fierbinte sau sa le foloseasca in mancaruri fierte sau supe. Si ca sa va dati seama cat de mult le plac, trebuie sa va spun ca ei consuma 40% din productia mondiala.

SECRETE. Dar nu numai in Asia sunt vedete. In Italia, mai ales in Corsica, o plimbare pe strada se poate transforma intr-o adevarata vanatoare olfactiva. Aroma castanelor coapte te ademeneste si nu poti scapa tentatiei de a le savura, oricat de fierbinti ar fi. Secretul unor castane bine coapte consta in alegerea unor fructe robuste, mai mari, perfect netede si fara pete. Pentru a se patrunde bine, se face o incizie in partea superioara (mai plata) si se pun pe gratar. Foarte important este sa se prajeasca foarte bine pentru a elimina taninul pe care acestea il contin din abundenta.

Gasesti uneori castane proaspete in pietele si magazinele din Romania. De cele mai multe ori sunt conservate sau transformate in piure. Chiar si in aceasta stare pot fi incorporate in preparate gustoase. Nu trebuie decat sa fii curios si perseverent!

CASTANE IN CIOCOLATA

  • INGREDIENTE: 170 g ciocolata, 500 g castane proaspete sau din conserva, 6 linguri cu unt, 100 g zahar, doua linguri si jumatate cu lichior sau brandy, o lingurita cu esenta de vanilie; pentru ornat: 400 g ciocolata, 350 g cacao.
  • PREPARARE: Castanele proaspete se pun la fiert in apa rece, dupa ce au fost crestate in partea superioara. Se fierb cinci minute, se scurg de apa si se indeparteaza coaja si stratul exterior al miezului. Ciocolata se topeste la bain-marie si se raceste. Untul si zaharul se mixeaza pana cand se umfla compozitia. Se adauga castanele, lichiorul si esenta de vanilie. Se amesteca bine pana cand se obtine o crema fina. Se pune aceasta compozitie peste cea de ciocolata, iar dupa ce se amesteca, se formeaza mingiute de marimea dorita. Restul de ciocolata se topeste la bain-marie, se raceste si in ea se scufunda mingiutele de castane. Se tavalesc prin cacao si se servesc dupa ce s-au tinut cateva ore in frigider.
  • Situla
    Vas cu toarta folosit pentru scoaterea apei.
  • Slatina
    Mancare mult prea sarata.
  • Socata
    Bautura racoritoare preparata din flori de soc.
  • Sosiera
    Vas in care se serveste sosul la masa.
  • Stridie
    Specie de molusca lamelibranhiata comestibila, cu valvele inegale, care traieste fixata pe stanci in marile calde si temperate.
  • Shortening
    Specie de grasimi animale sau vegetale de consistenta unturii folosite in industria alimentara.
  • Stacana
    Cana de pamant, ceasca sau vas mare.
  • Sicaita
    Instrument din fier, lung si subtire, ascutit la varf, cu care se descarca plasa in timpul scoaterii navodului.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul