x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Da" pentru Constitutia UE

"Da" pentru Constitutia UE

20 Feb 2005   •   00:00

INTEGRARE
VOT - Cetatenii spanioli, consultati privind viitorul Uniunii

CAMPANIE. Autoritatile spaniole, in frunte cu premierul socialist, Jos... Luis Zapatero, au militat intens pentru "Da"
Spaniolii au fost chemati ieri la urne pentru primul referendum organizat in Uniunea Europeana (UE) in legatura cu Constitutia europeana. Peste 34 milioane de cetateni au au avut de raspuns la intrebarea: "Aprobati Tratatul instituind o Constitutie pentru Europa?". Participarea la vot a fost in medie de 40%, peste 77% dintre electori votand pentru adoptarea Constitutiei UE, conform unui sondaj Ipsos-TVE realizat la iesirea de la urne si dat publicitatii la inchiderea acestora. Datele sondajului mai releva ca doar 15-17% doar cetatenii spanioli care au votat s-au declarat impotriva Actului Constitutional european.

REACTII. "Votul pentru aprobarea Constitutiei este in mod evident zdrobitor si acest lucru nu constituie o surpriza. Cat despre partiparea la vot, aceasta poate fi considerata mai degraba buna, situatia putand sa ia o turnura mult mai rea avand in vedere slabul entuziasm pe care il au spaniolii pentru acest subiect", a comentat directorul general al Ipsos, Pierre Giacometti, citat de AFP.

ORGANIZARE. Referendumul s-a tinut sub supravegherea a peste 106.000 de agenti de politie care au fost mobilizati in vederea securizarii sectiilor de votare. Nivelul sporit de securitare a fost de altfel influentat de explozia de vineri seara a unei bombe in fata sediului Partidului Socialist (PSOE) din Madrid si de dezamorsarea unei alte bombe gasite in timp util de politisti spanioli, ambele actiuni purtand semnatura organizatiei separatiste basce ETA.

LOBBY. Atat regele Juan Carlos, cat si primul-ministru spaniol, Jos... Luis Rodriguez Zapatero, au tinut ieri sa incurajeze participarea la referendum a cetatenilor prin intermediul caruia "se vor deschide portile pentru o Europa mult mai puternica, mult mai unita si cu un viitor mai sigur", conform declaratiei lui Zapatero, informeaza AFP. In plus, aprobarea Constitutiei de catre Spania reprezinta un model pentru state ca Olanda, Franta, Portugalia, Luxemburg, Polonia, Irlanda, Danemarca, Regatul Unit si Republica Ceha, care au ales aceeasi metoda de ratificare. (Maria Toader)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul