x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

25 Mar 2005   •   00:00

26 MARTIE 2005
TRATATUL DE ADERARE. Bulgaria va primi traducerea oficiala a Tratatului de aderare la UE pana la 8 aprilie, a anuntat ministrul pentru Integrare Europeana, Meglena Kuneva. Potrivit site-ului Novinite.com, Kuneva a mai declarat ca fiecare cetatean bulgar trebuie sa fie la curent cu clauzele tratatului, pentru a avea parte de "siguranta necesara" inainte de procesul de aderare. Tratatele ar trebui sa fie semnate la 25 aprilie, la Luxemburg, urmand ca acele doua tari sa devina efectiv membre UE la 1 ianuarie 2007.

ZAHAR. Cota de productie de zahar negociata cu UE ar putea fi impartita unui numar de 15 fabrici, in functie de media productiei realizate in perioada 1998-2002, a declarat Emilian Dobrescu, presedintele Organizatiei Interprofesionale Nationale Zaharul din Romania (OINZR), citat de Mediafax. Dobrescu a precizat ca distribuirea cotelor de zahar trebuie realizata cat mai repede, deoarece amanarea repetata afecteaza activitatea fabricilor. "S-a intarziat nepermis de mult. Este greu sa ne definitivam bugetul de venituri pe anul viitor, cand inca nu stim ce productie ni se aloca", a precizat Dobrescu. In prezent, pretul de livrare pe piata interna se ridica la circa 14.000 de lei pe kilogram in vrac, in timp ce in UE este atinsa o valoare de pana la 750 de euro pe tona. Romania a obtinut, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla, dar si o cantitate de 329.000 de tone pentru procesare (zahar brut), precum si 9.900 de tone de izoglucoza (materie prima in industria bauturilor racoritoare si alte domenii).

REFERENDUM. Premierul Calin Popescu Tariceanu (foto) nu sustine ideea organizarii unui referendum national cu privire la Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana. Ideea referendumului a fost inaintata de fostul ministru al Afacerilor Externe, Mircea Geoana, iar replica lui Tariceanu nu a intarziat. "Prima tentatie ar fi fost sa-i dau domnului Geoana un raspuns acid. Cat a fost ministru de Externe, nu l-am auzit vreodata ridicand aceasta problema si stau sa ma intreb de ce o ridica acum", a spus Tariceanu. Premierul a aratat ca nu crede ca este necesar sa fie organizat un referendum pe tema integrarii europene, in conditiile in care, in prezent, exista si alte proceduri de consultare, iar procesul de aderare beneficiaza de sprijinul majoritatii populatiei.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul