x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Modele - Evaluare belgiana

Modele - Evaluare belgiana

de Andrei Ando    |    23 Mai 2006   •   00:00
Modele  - Evaluare belgiana
Corespondenta din Bruxelles
Principalul handicap al Romaniei in procesul de integrare europeana este agricultura, iar cel mai mare avantaj sunt negociatorii si specialistii de calitate, crede presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Senatului Belgiei.

Nu data aderarii este in primul rand importanta pentru Romania, ci perioada de acomodare de dupa integrare. Aceasta este opinia presedintelui Comisiei de Relatii Externe a Senatului Belgiei, Francois Roelants du Vivier. "Probabil ca va fi nevoie de un timp de acomodare mai lung, pana ce Romania si Bulgaria se vor familiariza cu sistemul european", a declarat oficialul belgian intr-un interviu acordat Jurnalului National.

COMPARATIE. Francois Roelants du Vivier a atras atentia ca un element important este negocierea. "Imi amintesc foarte bine ca in anul 1986 eram raportor al Parlamentului European, in perioada integrarii Spaniei si Portugaliei. Cele doua state au folosit tehnici de negociere diferite. Spaniolii au lovit cu pumnul in masa si au spus ca vor o perioada foarte scurta de acomodare, in timp ce portughezii au cerut una mult mai lunga, pentru adaptarea pietei interne la noile conditii. In cele din urma rezultatul a fost ca portughezii, care au cerut o perioada mai lunga, s-au integrat mai repede, iar spaniolii au avut probleme cu Curtea Europeana de Justitie. Asadar, importanta negocierii e deosebita, si stiu ca dumneavoastra, in Romania, aveti buni negociatori", a explicat el.

PLUS SI MINUS. Unul dintre sectoarele unde Romania va avea cele mai mari dificultati este agricultura, lucru confirmat si in raportul de monitorizare din 16 mai, unde in dreptul acestui sector figureaza patru stegulete rosii. Si aici exemplul altor state membre le poate fi de folos autoritatilor de la Bucuresti, crede Francois Roelants du Vivier. "Cand se discuta integrarea Portugaliei, Uniunea Europeana a exclamat nervoasa: «Peste 25% din populatie e in agricultura, ceea ce este o catastrofa si va impiedica integrarea in UE!». Astazi, in Romania sunt peste 50%, ceea ce e intr-adevar o problema... Dar trebuie sa va amintesc ca la mijlocul secolului al XX-lea Franta era exact, dar exact in ceeasi situatie ca Romania acum, cu jumatate din populatie in agricultura. Masurile luate in cazul Romaniei cred ca vor rezolva aceasta situatie. Agricultura nu trebuie sa fie un impediment al integrarii", comenteaza senatorul belgian. Una dintre "armele" pe care Romania le are la indemana pentru a recupera handicapul fata de statele membre ale UE este sistemul educational. De altfel, tocmai acesta a si facut diferenta intre Romania si restul statelor care au compus blocul comunist din estul Europei, crede du Vivier, apreciind ca "greutatile sunt cam identice in toate tarile est-europene, dar Romania are un mare avantaj, aici s-a facut scoala buna, sunt specialisti excelenti in foarte multe domenii".

RITM UNIC
Seful Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul belgian le atrage atentia romanilor ca aderarea europeana nu este numai lapte si miere si ca, pe langa avantajele de netagaduit, vor aparea si dificultati noi. "Diferente intre regiuni vor exista mereu. Nordul nu va fi la fel de dezvoltat ca sudul, estul ca vestul. Romania nu va fi degraba ca Belgia, dar va avansa si se va dezvolta in felul ei. Reorganizarea va fi insa dura in toate domeniile. Vor fi manifestatii mari ale muncitorilor, ale agricultorilor care vor fi luati prin surprindere de schimbarile prin care vor trece. Toate tarile care au trecut cateva zeci de ani prin problema comunista au dificultati structurale", explica Francois Roelants du Vivier.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul romania