x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pregatiri de Rusalii

Pregatiri de Rusalii

17 Mai 2006   •   00:00
CALENDAR GASTONOMIC
La jumatatea timpului dintre Pasti si Rusalii (11 iunie), in mijlocul lunii mai si neaparat intr-o zi de miercuri, la 17 mai, crestinii isi aduc aminte de puterea nefasta a acestor duhuri nevazute ce poarta numele de Rusalii.
Desi sunt celebrate cu toata cinstea o data cu sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh, de Todorusale oamenii sunt avertizati ca nu peste multa vreme se vor putea intalni in drumul lor, fara sa stie, cu temutele Rusalii.

La inceputuri, ele au fost sapte fete frumoase si bune la suflet, dar care au fost transformate de Dumnezeu in zane. Desi umbla de atunci printre oameni, nu pot fi vazute. Unii batrani spun ca ele nu vor sa faca rau, dar se supara foarte tare atunci cand cineva intervine in dansul lor sau lucreaza in ziua in care ar trebui sa le cinsteasca. Rusaliile ii pedepsesc pe oameni pogorand asupra lor boli care nu-si gasesc vindecare sau pur si simplu le iau mintile.

PLANTE MAGICE. In zborul lor pe deasupra campurilor "vrajesc" plantele de leac, facandu-le inofensive. Astfel, pelinul si musetelul se culeg inainte de aparitia soarelui, pentru a-si pastra puterile. Pelinul se pune la brau, in san, la usi, ferestre, in hambare sau in adaposturile animalelor din curte, pentru a proteja oamenii si gospodariile de furia Rusaliilor. Pelinul se pune si in canile cu vin, pentru a-i tine pe oameni sanatosi si puternici.

Planta culeasa in dimineata de Todorusale, numita dumbravnic, poate sa dezvaluie cate ceva din viitorul membrilor unei familii. Pentru aceasta, femeile pleaca in zori pe camp, torcand in tot acest timp lana cu fuiorul, si culeg cate o floare de dumbravnic pentru fiecare om din casa. Apoi le asaza pe acoperisul casei sau in orice loc aflat la inaltime. A doua zi se cerceteaza florile. Persoana careia i s-a ofilit floarea va fi trista tot anul si va muri curand. In schimb, cea care are o floare frumoasa si proaspata va trai mult si va avea parte de fericire.

Aceasta zi de Todorusalii mai are si o alta semnificatie: reprezinta cumpana dintre primavara si vara. Incepand de a doua zi, vara isi intra pe deplin in drepturi.

17-23 MAI
Sf. Mari Imparati Constantin si mama sa, Elena

  • 17 M Sf. Apostol Andronic; Sf. Iunia; Cuv. Nectarie si Teofan
  • 18 J Sf. Mucenici: Petru, Dionisie si Teodot; Sf. Hristina si cele 7 fecioare impreuna cu ea
  • 19 V Sf. Sfintit Mc. Patrichie; Sf. Mucenita Chiriachi; Cuv. Memnon
  • 20 S Sf. Mc. Talaleu; Cuv. Talasie; Cuv. Marcu Pustnicul
  • 21 D 〠) Sfintii Mari Imparati Constantin si mama sa, Elena, intocmai cu Apostolii
  • 22 L Sf. Mc. Vasilisc si Marcel; Sf. Mc. Sofia, doctorita; Sfintii Parinti de la Sinodul al II-lea Ecumenic
  • 23 M Cuv. Mihail Marturisitorul, Episcopul Sinadei; Sf. Maria lui Cleopa
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul