x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vaccin si test contra lui H5N1

Vaccin si test contra lui H5N1

07 Feb 2006   •   00:00
CERCETARE
In The Lancet a fost publicat saptamana trecuta un articol referitor la un promitator prototip de vaccin contra H5N1, ucigasul care periodic se dezlantuie. H5N1 a reaparut in 1997 la Hong Kong, dupa cateva decenii, concentrandu-si atacul in zona de sud-est a Asiei si in Turcia.

Statele Unite


Suryaprakash Sambhara, cercetator la unul dintre centrele de control si preventie de la CDC Atalanta, si Suresh Mittal, de la Purdue University (Indiana), au anuntat ca au reusit sa puna la punct un vaccin pandemic, eficient in cazul mai multor suse distincte ale H5N1 la soareci. Virusul influenza aviarae H5N1 este inalt patogen si, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost deja confirmat – prin analize complexe in laboratoare de referinte – la aproximativ 152 de persoane, dintre care 83 au decedat. La ora actuala, pericolul il reprezinta o eventuala "altoire" intre virusul gripei umane si virusul aviar si aparitia unei mutatii genetice, care ar putea produce o noua susa virala. Un asemenea virus, capabil de a se transmite interuman, ar putea provoca o pandemie.

Europa


Tot saptamana trecuta, BioMerieux a lansat un test genetic pentru detectarea virusului gripal aviar la om. Testul permite detectarea in aproximativ 90 de minute a lui H5 si N1, caracteristice gripei aviare. Acest test de ultima ora face parte din arsenalul aruncat in lupta contra gripei aviare. Este una dintre solutiile care ar putea contribui la tinerea sub control a unei eventuale pandemii, apreciaza Christophe M...rieux, director la celebrul grup francez.

Doctorul Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta a Gripei din cadrul Institutului Cantacuzino, a precizat ca, in Romania, in cazurile de suspiciune de gripa aviara la om se utilizeaza doua metode: una indicata de CDC Atlanta si alta indicata de OMS.

Organizatia Mondiala a Sanatatii reaminteste ca gripa aviara este o boala infectioasa ce afecteaza pasarile, insa, in anumite cazuri, virusul gripei aviare s-a transmis si la om prin contact direct cu secretii de la animale infectate (dejectii ori pene contaminate). Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza ca, la aceasta ora, boala nu este transmisibila de la om la om.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul