x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Vitamine, la atac!

Vitamine, la atac!

29 Mar 2005   •   00:00

  • de VANDA GEORGIA IONITOIU
  • SANATATE/FRUMUSETE
  • Dupa o iarna lunga ce nu se mai dadea deloc plecata, iata ca in sfarsit primavara ne zambeste. Nu mai trebuie sa ne facem griji pentru pielea aspra a mainilor sau pentru tenul tern si lipsit de prospetime. Inamicii au fost acum inlaturati, iar noua nu ne ramane decat sa descoperim dieta personalizata care sa ne faca sa aratam ca niste printese... ca de simtit, ne simtim deja, doar emanam incredere si optimism, nu?

    ECHILIBRU. Fiecare dintre noi isi doreste sa fie mai supla, cu un ten mai frumos sau cu tonusul la cote maxime. Nimic nu este imposibil, dar nici nu trebuie sa astepti sa-ti pice din cer. Fara putin efort, nu obtii nimic. Dar nu te impacienta: nu te trimite nimeni la sapa ca sa faci patratele pe abdomen sau sa ai tenul un pic mai bronzat. Totul este mult mai simplu, ideea e sa-ti gasesti echilibrul in toate. Si cum pana si dragostea trece prin stomac, primul pas este o dieta corespunzatoare.

    Tenul lipsit de stralucire arata o proasta hidratare a organismului. Doi litri de apa zilnic sunt indispensabili pentru pielea ta, mai ales daca faci si efort fizic. Tot pentru un ten plin de stralucire consuma alimente bogate in ulei de peste. Pe langa beneficiul adus aspectului extern, acesta fortifica sistemul imunitar, care este foarte sensibil in lunile de primavara. Si cum obrazul fin cu cheltuiala se tine, poti alege ca, pe langa o dieta potrivita, sa aplici o data pe saptamana o masca din alge marine. Revigoreaza pielea si reda tonusul tenului tau.

    VITAMINIZARE. Cand organismul se afla intr-o perioada de tranzitie, asa cum este primavara, nu este recomandat ca alimentele consumate sa fie din categoria "grea". Asta inseamna sa golesti frigiderul de creme, unturi, sosuri si alte lucruri care ingreuneaza stomacul. Fa loc fructelor si legumelor. Da o fuga prin piata si "imbata-te" de prospetimea salatelor si a fructelor de sezon. E pacat sa ratezi un asemenea festin leguminos, care nu face decat sa readuca pofta de viata organismului tau. Daca ai un ten ce se deshidrateaza repede, consuma alimentele bogate in vitamina B. Pentru prevenirea imbatranirii pileii, mai ales acum, cand soarele isi face simtita prezenta, alege beneficiile aduse de vitamina A, pe care o gasesti in morcovi si in spanac.

    Si daca tot vorbim de anotimpul atator si atator beneficii, stii foarte bine ca nu poti face primavara cu o singura floare. Asa ca dieta alimentara trebuie sustinuta si de ceva exercitii fizice. Daca nu ai timp de asa ceva, nu dispera. Pleaca de acasa cu o jumatate de ora mai devreme si coboara cu cateva statii mai devreme. Mersul alert iti fortifica sistemul muscular si iti reda buna dispozitie. Ca sa nu mai spun ca, repetate constant, au un adevarat efect de lifting asupra pielii.

    ENERGIE
    VITAMINA A este responsabila cu intretinerea aspectului tanar al dermei. Se regaseste in legumele portocaliu inchis, ca morcovii si ardeii, dar si verde inchis, cum sunt spanacul si urzicile.

    VITAMINA B hidrateaza si hraneste pielea, pastrand echilibrul intre umiditate si deshidratare. Beneficiati de calitatile ei consumand cereale, germeni de grau si lactate.

    VITAMINA C este un adevarat resort de producere a colagenului. Pastreaza elasticitatea pielii, iar o carenta a ei in alimentatie provoaca vindecarea dificila a ranilor si faciliteaza aparitia vanatailor.

    VITAMINA E asigura aspectul stralucitor si revigorat al pielii. De aceea se recomanda consumarea alimentelor uleioase, cum sunt nucile, alunele si semintele.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul