x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ziua meselor intinse

Ziua meselor intinse

22 Mar 2005   •   00:00

CALENDAR GASTRONOMIC

SIMONA CHIRIAC

In ziua de Buna Vestire, de pe nici o masa nu trebuie sa lipseasca pestele
Ziua de 25 martie este incarcata de semnificatii. Pe de o parte, numita de catre credinciosii ortodocsi Buna Vestire sau Blagovestenia, este ziua in care arhanghelul Gavriil ii aducea Fecioarei Maria vestea ca va avea un fiu, pe Iisus Hristos. Pe de alta parte, aceasta zi, aflandu-se foarte aproape de echinoctiul de iarna (21 martie), atunci cand ziua este egala cu noaptea, a capatat de-a lungul timpului si alte conotatii. O dovada a faptului ca se mai pastreaza inca vii miturile si vechile credinte romanesti.

Astfel, se spune in popor ca, in aceasta zi, pasarile incep sa cante, adica li se dezleaga limbile. Prima dintre ele va fi cucul, simbolul prin excelenta al trecerii inexorabile a timpului. El anunta prin cantecul sau nu numai venirea primaverii, dar poate dezvalui si norocul fiecaruia. Poate din aceasta cauza exista credinta ca in aceasta zi primul cantec al cucului sa te gaseasca vesel, curat imbracat si cu ceva bani in buzunar, ca sa iti mearga bine tot anul.

Fiind una dintre primele zile de primavara adevarata, este momentul prielnic pentru curatirea si improspatarea spatiului inconjurator. Chiar cu o zi inainte se aduna toate lucrurile nefolositoare si frunzele uscate, iar in noaptea de 24 martie, fiecare familie aprinde in curte cate un foc. In jurul lui se asaza cu mic cu mare, iar copiii au sarcina de a aduna focul de la margini spre centru, pentru a arde cu flacari cat mai mari. Pe langa rolul sau de purificare, acesta poate indeparta si fortele malefice.

Pentru a-si asigura rodul livezilor, gospodarii aveau obiceiul de a afuma cu tamaie sau cu diverse carpe arse, pomii, dar si casele. In acelasi scop, prunii erau udati la radacina cu tuica. Daca se stia ca unul dintre ei era mai "lenes" si nu prea rodea, putea fi amenintat cu un topor ca va fi taiat in cazul in care "nu se dadea pe brazda".

Tot in aceasta zi exista interdictia de a atinge vreun ou de gaina. Mai mult decat atat, nu aveai voie nici sa cauti gaina de oua sau sa pui vreun ou la clocit. In caz contrar, puii ieseau strambi si avand doua capete.

In semn de prosperitate, masa trebuie sa fie astazi plina cu tot felul de bunatati. Bineinteles ca la loc de cinste se va afla pestele, chiar daca ne aflam in timpul Postului Pastilor.

SALATA DE LEGUME
  • INGREDIENTE: 800 gr cartofi,300 gr sfecla rosie, 100 gr gogosari in otet, 200 gr castraveti in otet, 150 gr conopida murata, 350 gr mazare verde, 300 gr fasole verde, ,din conserva 100 gr telina, sare, dupa gust, ulei, otet

  • PREPARARE:
  • Cartofii se splala si apoi se fierb in coaja. Cand sunt gata se curata si se taie cubulete. Telina se curata, se fierbe separat si apoi se taie marunt. Toate celelalte legume se taie cubulete. Din ulei, putina apa si sare se pregateste un sos. Intr-un castron se amesteca legumele tocate si se toarna sosul deasupra. Se poate servi ca aperitiv.

    23 - 29 martie
  • 23 M Cuv. Mucenic Nicon si cei 199 ucenici ai lui

  • 24 J Inaintepraznuirea Bunei Vestiri; Cuv. Zaharia

  • 25 V (〠) Buna Vestire (Dezlegare la peste)

  • 26 S Soborul Arhanghelului Gavriil; Sf. Mc. Montanus preotul si sotia sa, Maxima. Odovania Praznicului Bunei Vestiri (Pomenirea Mortilor)

  • 27 D Sf. Mc. Matroana din Tesalonic; sf. Prooroc Anania

  • 28 L Cuviosul Ilarion cel Nou si Cuv. Stefan

  • 29 M Cuv. Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul