x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Prieten de incredere

Prieten de incredere

de Dana Andronie    |    31 Iul 2006   •   00:00
Prieten de incredere
PRIMA SI ULTIMA CHEMARE
La editia din 1966, Pompilia Stoian a incalcat regulamentul, bisand "Prieten drag".

Era studenta la filologie si canta, din pura placere de a canta, la Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa" din Bucuresti. Nu era singura care facea acest lucru. Dan Spataru (care era indragostit de ea), Anca Agemolu, Lili Bulaesi si multi alti studenti care se jucau de-a muzica veneau acolo sa-si incerce norocul intr-o posibila cariera, sub indrumarea Cameliei Dascalescu si a regizorului Virgil Sacerdoteanu. Unii au reusit, altii nu. "Dupa transmisia la televiziune a unui spectacol al Casei de Cultura, atat eu, cat si Dan Spataru am devenit celebri peste noapte" - povesteste Pompilia Stoian. "Vocile si prezenta noastra scenica au placut atat de mult publicului, incat Casa de discuri Electrecord ne-a solicitat imediat sa facem primele noastre inregistrari."

CONSECINTA. "Compozitorii au inceput sa compuna special pentru vocile noastre si asa s-a intamplat ca Radu Serban sa-mi daruiasca genialul sau «Prieten drag», pe versurile lui Constantin Carjan, iar Paul Urmuzescu - «Prima Chemare» si «La anii mei», pe versuri de Mihai Dumbrava. In schimb, compozitorul Temistocle Popa s-a dedicat aproape in exclusivitate vocii lui Dan Spataru." Toate acestea se intamplau in 1966. Inregistrarile la radio si la televiziune au contribuit la cresterea vertiginoasa a popularitatii celor doi, astfel incat participarea la "Mamaia" a fost o consecinta logica, atat pentru Pompilia Stoian, cat si pentru Dan Spataru. "Totusi, am primit instiintarea cu bucurie si recunostinta", povesteste in continuare Pompilia. "Nu am aflat cine m-a propus, dar se pare ca au fost mai multi compozitori, printre care Radu Serban, Paul Urmuzescu, Aurel Giroveanu, Camelia Dascalescu, George Grigoriu. Eu am prezentat trei cantece care, toate, au fost premiate: «Visul meu, viata mea», de Aurel Giroveanu, a primit premiul Tineretii, «Prima chemare», de Paul Urmuzescu, a fost dotat cu mentiune la Interpretare, iar «Prieten drag», de Radu Serban, a fost incununat cu Premiul cel Mare al Concursului."

APLAUZE. Succesul a fost, intr-adevar, peste asteptari, confirmand la superlativ increderea compozitorilor. "Punctul culminant a fost atins cand publicul a aplaudat «Prieten drag» atat de frenetic, incat a trebuit sa-l cant inca o data, desi regulile concursului interziceau bisul. Aceasta hotarare a luat-o regizorul spectacolului, spre uimirea celorlalti colegi. «Mamaia 1966» a confirmat in mod generos increderea pe care mi-au acordat-o compozitorii, carora le sunt si azi recunoscatoare."

"Punctul culminant a fost atins cand publicul a aplaudat «Prieten drag» atat de frenetic, incat a trebuit sa-l cant inca o data, desi regulile concursului interziceau bisul. Aceasta hotarare a luat-o regizorul spectacolului, spre uimirea celorlalti colegi"
Pompilia Stoian

SENZATIA TINERETII ETERNE

In 1966 paparazzii ii urmareau pe concurentii Festivalului de la Mamaia, mai ceva ca pe vedetele de carton din zilele noastre. "«Mamaia» inseamna pentru mine prieteni dragi, brize cu parfum de petunii, seri incantatoare cu Luna plina, conversatii mai mult sau mai putin filozofice, plimbari pe malul marii, senzatia dulce ca tineretea va fi eterna. Fotografii care ne urmareau pas cu pas, incat nu puteam iesi pe strada fara sa fim recunoscuti si acostati, au retinut pe peliculele lor acele momente fascinante de beatitudine. Mi-ar placea sa le revad candva", ne-a marturisit Pompilia Stoian.

"N-AM CASTIGAT BANI, ASA CUM SE POATE CASTIGA AZI"

"Mama mea era langa mine, jucand rolul de «garderobiera». Ma sfatuia, ma incuraja, ma critica, imi era prietena. A fost intotdeauna sprijinul meu moral si material, martora momentelor vesele si triste. Printre altele, toate rochiile pe care le purtam pe scena erau creatia unica a mamei mele, o adevarata maestra, inzestrata cu multe talente", isi aduce aminte Pompilia. Desi a inhatat trei premii la Festivalul de la Mamaia, studenta laureata se bucura ca are macar bani de buzunar. "Pe vremea aceea nu am castigat bani, asa cum se poate castiga azi cu muzica. Eram studenta si nu puteam pleca in turnee, ca cei care erau «liberi». Veniturile din vanzarile de discuri erau infime, iar gajurile de la radio si televiziune intrau erau doar modesti «bani de buzunar», ce-i drept, bine-veniti pentru bugetul unei studente."

LISTA PREMIANTILOR

Castigatorii editiei 1966: Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor: "Culori" (N. Kirculescu - Aurel Storin), Premiul Uniunii Scriitorilor: "Canta un matelot" (V. Veselovski - Ion Minulescu), Premiul Radioteleviziunii: "De-ar fi sa ma mai nasc o data" (George Grigoriu - Angel Grigoriu si Romeo Iorgulescu), Premiul Sfatului Popular Constanta: "Vantule" (Al. Mandy), Premiul ONT: "Mamaia, au revoir" (Noru Demetriad). Competitia impune noi slagare. Se confirma valorile: Pompilia Stoian, Anda Calugareanu, Dan Spataru, Sergiu Cioiu etc.
×