A mânca sănătos înseamnă să alegem alimente de calitate şi să le mâncăm corect, la momentul potrivit, combinându-le corespunzător şi având întotdeauna starea necesară: cea de linişte.
Care sunt regulile de bază pentru ca procesul de digestie să nu ne facă probleme, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
1. Minimum 3 mese pe zi. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune că foarte multe persoane sar peste micul dejun. Rezultatul: numărul înspăimântător al persoanelor obeze. Pentru că a trece peste micul dejun este una dintre cauzele acumulării de kilograme peste greutatea normală. Micul dejun trebuie să fie consistent, atrage atenţia specialistul nostru.
2. La masă, fără nervi, obosiţi sau înfriguraţi. Procesul digestiv este unul complex, ce este coordonat de creier. De aceea, când ne aşezăm la masă trebuie să protejăm creierul de gândurile apăsătoare. Să nu-i dăm de lucru suplimentar. De exemplu, dacă suntem înfriguraţi, creierul va fi ocupat cu revenirea la temperatura normală, evident în detrimentul procesului de digestie.
3. Fără alte activităţi. A mânca este o activitate în sine, chiar una complexă. Motiv pentru care trebuie să ne concentrăm asupra ei. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune că trebuie să închidem televizorul, să nu folosim acest prilej pentru a purta discuţii în contradictoriu, să nu vorbim la telefonul mobil. Cuvântul de ordine când v-aţi aşezat la masă este linişte. În cazul în care nu veţi respecta această regulă, mâncarea o să vă cadă greu şi nu va fi digerată uşor.
4. Mâncaţi încet! Alocaţi timp suficient fiecărei mese. De asemenea, mestecaţi foarte bine mâncarea. Este indicat ca mâncarea solidă să fie mestecată până în momentul în care devine lichidă. Alimentele trebuie să fie puternic îmbibate cu salivă. Tocmai de aceea, specialistul nostru precizează că sunt necesare aproximativ 20 de masticaţii până înghiţim bolul alimentar.
5. Alegeţi cu grijă alimentele pe care le veţi pune pe masă! Potrivite sunt alimentele cu consistenţă naturală. În prezent, în farfuria noastră sunt prea multe alimente moi (piureuri), rafinate, care nu solicită organul de masticaţie. De asemenea, la alimentele prea moi, senzaţia de saţietate se instalează mai greu. Aşadar, spuneţi nu alimentelor moi, rafinate, bogate în glucide, fără fibre alimentare, care sunt gustoase, dar au un index glicemic ridicat şi nu sunt săţioase. De asemenea, este necesar să nu alegeţi alimentele pe baza reclamelor, a preţului scăzut. De preferat este să alegeţi alimentele naturale, mai puţin industrializate. Nu uitaţi să citiţi cu atenţie eticheta, ne sfătuieşte profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
6. Fructele înainte. Întotdeauna, mâncaţi fructele cu o jumătate de oră înainte de masa pricipală sau cu minimum 1-2 ore după masă. Nerespectarea acestei reguli va atrage după sine kilogramele în plus, îngreunarea procesului de digerare şi apariţia balonărilor. Cinci porţii de legume şi fructe reprezintă porţia recomandată de specialistul nostru. Pentru că numai din aceste alimente organismul primeşte enzimele de care are nevoie.
7. Asociaţi alimentele corect. Regula de bază: nu se vor combina proteinele de origine animală cu glucidele (cartofi, orez).
8. Respectaţi bioritmul! Trebuie să dormim de la ora 22:00, spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Având în vedere că digestia nu poate avea loc noaptea, ultima masă trebuie servită cu 2-3 ore înainte de culcare. Însă, chiar înainte de culcare puteţi mânca un fruct. Ideale sunt portocala şi mărul, care hidratează puternic şi se digeră rapid. Totodată, aceste fructe curăţă dinţii şi previn respiraţia urât mirositoare. Dacă aveţi probleme cu somnul, beţi lapte integral călduţ. În cazul în care mâncaţi cu puţin timp înainte de a vă culca, nu veţi dormi bine şi este foarte posibil să sforăiţi. Mai mult, apare apneea de somn, aceasta fiind cauza majoră a producerii infarctului de miocard. Explicaţia: creierul şi inima nu mai sunt alimentate corespunzător cu oxigen.