1. Mercury Pictures prezintă
Autor: Anthony Marra
Editura: Humanitas, 2024
Traducere: Mihaela Dumitrescu
O viziune nuanțată și empatică asupra vulnerabilității umane face ca povestea imaginată de Anthony Marra să capete suflul vieții reale, să emoționeze și să capteze atenția cititorului de la prima la ultima pagină.
Într-un carusel de emoții, cu imagini fulgurante și puncte de reflecție strecurate cu umor, ironie, sarcasm sau tristețe, redescoperim arta cinematografică în contextul propagandei de război și lupta continuă pentru succesul de pe marile ecrane în vreme ce, în prim-plan, reflectorul se oprește asupra unor protagoniști de neînvins în confruntarea pe care o au de dus cu fantoma vinovăției și propriul trecut. O traumă din copilăria petrecută în Italia lui Mussolini, în atmosfera de teroare instituită de raidurile Cămășilor Negre, dublată de sentimentul de culpabilitate pentru un gest imatur care a condus la condamnarea tatălui disident într-o colonie de confino din Calabria și, în final, la destrămarea familiei, tulbură cursul firesc al vieții Mariei Lagana. Povara trecutului o urmărește și în exilul de peste Ocean, la Los Angeles, unde, cu multă tenacitate, reușește să își construiască o carieră în lumea hollywoodiană a bărbaților și a jocurilor de putere, la studioul cinematografic Mercury Pictures International, punct de convergență și loc de refugiu pentru un grup eterogen de imigranți europeni.
2. La cafeneaua existențialiștilor
Autoare: Sarah Bakewell
Editura: Curtea Veche, 2024
Traducere: Ludovic-Ștefan Skultéty
Este sfârșitul anului 1932. Trei prieteni reuniți la faimoasa cafenea Bec-de-Gaz de pe rue Montparnasse din Paris dezbat aprins în timp ce își sorb cocktailul de caise. Detaliu care, la o primă vedere, ar putea părea o simplă anecdotă, dacă nu ar fi prilejuit nașterea unui sistem filozofic care a marcat istoria intelectuală a secolului XX: existențialismul. Cei trei prieteni sunt Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir și Raymond Aron, iar episodul întâlnirii lor dă tonul acestei admirabile relatări, care ne poartă pe urmele celor mai importanți făuritori de idei filozofice ai veacului trecut.
Îmbinând cu erudiție, claritate și umor elucidarea unor concepte filozofice fundamentale, biografii complexe și anecdote savuroase, Sarah Bakewell reconstituie atmosfera unei epoci, pendulând între Germania și Franța și zăbovind când la seminarele lui Heidegger, când prin barurile învăluite în fum și acorduri de jazz de pe Saint-Germain-des-Prés. Autoarea ne invită să luăm loc la cafeneaua existențialiștilor și să asistăm nu doar la spectacolul erudit al marilor idei, ci și la poveștile figurilor din spatele lor, încredințați că „ideile sunt interesante, dar oamenii sunt și mai interesanți”.
3. Labirintul spiritelor
Autor: Carlos Ruiz Zafon
Editura: Polirom, 2024
Traducere: Marin Mălaicu-Hondrari
În Barcelona de la sfârşitul anilor 1950, un mister cu iz de conspiraţie, declanşat de dispariţia ministrului Mauricio Valls, o aduce în scenă pe strania, frumoasa şi impenetrabila Alicia Gris. Agent secret aparent imbatabil, Alicia e, în acelaşi timp, o fiinţă rănită trupeşte şi sufleteşte de războiul civil din urmă cu douăzeci de ani. Pornită în căutarea ministrului dispărut, alături de căpitanul de poliţie Vargas, ea va descoperi secretele cumplite ale unei elite corupte, orori ale trecutului care fac încă victime – iar tânăra Alicia riscă să devină una dintre ele. Totuşi, într-o lume în care e aproape imposibil să distingi prietenii de duşmani, iar moartea pândeşte la fiecare pas, ea îşi urmăreşte cu obstinaţie misiunea.
Într-o cascadă de dezvăluiri şi aventuri ce ţin cititorul cu sufletul la gură, prozatorul spaniol îl readuce în scenă pe Daniel Sempere, al cărui destin se intersectează cu al Aliciei. Obsedat de moartea prematură a mamei lui, Isabella, Daniel ar face orice ca să dezlege misterul său. Iar Alicia e exact persoana care poate să-l ajute. Numai că adevărul are un preţ teribil pentru cei doi eroi. Labirintul spiritelor, ultimul volum al tetralogiei Cimitirul Cărţilor Uitate, reface şi completează traseul unor personaje din volumele anterioare, leagă toate firele poveştilor şi rotunjeşte o istorisire amplă, plină de taine, dezvăluiri şi răsturnări de situaţie.
4. Psihologia din punct de vedere empiric
Autor: Franz Brentano
Editura: Humanitas, 2024
Traducere: Alexandru Bejinariu şi Ion Tănăsescu
„Psihologia din punct de vedere empiric (1874) a lui Franz Brentano (1838–1917) este una dintre cele mai importante scrieri de limbă germană din a doua jumătate a secolului XIX și totodată sursa unor teorii epocale atât în sfera filozofiei, cât și în cea a cercetărilor psihologice. Freud și-a dezvoltat psihanaliza distanțându-se de teze fundamentale ale psihologiei lui Brentano, ale cărui prelegeri de filozofie le-a frecventat totuși constant. Nu mai puțin, însăși fenomenologia husserliană își află, în bună măsură, fundamentul în gândirea brentaniană. Nu este deci nici o exagerare să spunem că întreaga filozofie a psihologiei, precum și actuala filozofie a minții nu pot fi înțelese în resorturile lor ultime fără studiul acestei opere apărute acum 150 de ani.” – Ion Tănăsescu
5. 10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie
Autoare: Elif Shafaq
Editura: Polirom, 2024
Traducere: Ada Tanasă
Ce se întâmplă cu mine după ce mor? Iată o întrebare pe care ne-o punem cu toţii, fără a reuşi vreodată să desluşim misterul morţii şi să găsim un răspuns. După ce inima încetează să-i mai bată, Leila Tequila – o prostituată agresată pe o stradă din Istanbul – descoperă că mintea ei se încăpăţânează să reziste încă puţin şi încă puţin… În cele 10 minute şi 38 de secunde care îi mai rămân înainte să se stingă de tot, creierul lucrează febril, rememorând episoade esenţiale din viaţa ei sau a celor cinci prieteni pe care şi i-a făcut în Istanbul. Fiecare amintire este o poartă deschisă spre trecut, întregind portretul Leilei şi schiţând în acelaşi timp contururile oraşului pitoresc pe care şi l-a ales drept casă şi care le oferă adăpost atâtor oameni nedreptăţiţi, abuzaţi, dispreţuiţi. Un roman nemaipomenit de frumos şi de tulburător despre miracolul vieţii, misterul morţii şi tărâmul straniu ce se întinde între ele.
6. Salvatorii
Autoare: Ana Maria Sandu
Editura: Polirom, 2024
Șase povestiri despre cupluri, iluzii și dorința de a fi iubiți. Un amor online, o pisică bătrână care e ultimul bun comun al unor oameni ce s-au despărțit, o femeie care muncește în Italia, o vacanță de iarnă compensatorie, o asemănare neliniștitoare, un necunoscut fără adăpost care tulbură, într-o seară ploioasă, viața unor bucureșteni. Personajele povestirilor Anei Maria Sandu, indiferent de vârstă, își doresc o relație adevărată. Cineva va fi mereu dispus să riște și să joace rolul salvatorului.
7. Bărbați răi
Autoare: Julie Mae Cohen
Editura: Crime Scene Press, 2024
Traducere: Oana Zaharia
Descris de publicația Financial Times drept o combinație între Tăcerea mieilor și Totul despre sex, romanul Bărbați răi este un thriller feminist captivant care te face să râzi, să te gândești și să te înfiori, totul în același timp. Julie Mae Cohen combină umorul negru cu o intrigă profund psihologică, oferind o perspectivă îndrăzneață asupra răzbunării și iubirii. Ce se întâmplă când o criminală în serie își caută alesul inimii?
În centrul poveștii se află o protagonistă complexă – o eroină (sau poate o antieroină) care șterge granițele morale între bine și rău în moduri care te vor ține cu sufletul la gură. O lectură perfectă pentru cei care caută mai mult decât un simplu roman polițist – o poveste care provoacă, distrează și surprinde la fiecare pas.
8. Ficționar
Autor: Iv cel naiv
Editura: Humanitas, 2024
Iv cel naiv este un inginer român devenit scriitor. Născut din nevoia de a pune în cuvinte cântecul pe care se încăpățâna pasărea imaginației să i-l fredoneze, el a decis să-și păstreze anonimatul, căci nu pasărea e importantă, ci melodia ei. A publicat șase volume de poezie și un roman. Eu te-am făcut, eu te omor, un roman de război naiv, e ultimul hit pe care i l-a fredonat mierla. Sau cioara? Sau coțofana? Nu vom ști nicicând, pentru că până și păsările vor să-și păstreze anonimatul.
Cât despre „Ficționar”, vă rog să-l descoperiți singuri.
9. Ultimul drum
Autor: David Baldacci
Editura: Crime Scene Press, 2024
Traducere: Oana Stănescu
Pentru fanii suspansului autentic și a thrillerelor cu detectivi, David Baldacci oferă al doilea volum din seria Amos Decker, un personaj carismatic care câștigă tot mai mulți admiratori pe tot globul. În Ultimul drum, Decker revine pentru a investiga un caz bizar, dar familiar: o crimă care amintește ciudat de propriul său trecut traumatic.
Baldacci construiește un puzzle narativ extrem de bine închegat, cu indicii ce trebuie descifrate și răsturnări de situație care te țin mereu în gardă. Romanul este un omagiu adus geniului deductiv al detectivilor clasici, dar păstrează o abordare proaspătă care îl face să fie o lectură captivantă de la prima la ultima pagină. Dacă ești pasionat de investigațiile bine gândite și dialogurile inteligente, Ultimul drum trebuie să fie în lista ta de lecturi pentru iarnă.