x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cât de gros e bine să îmbrăcăm copiii când e ger?

Cât de gros e bine să îmbrăcăm copiii când e ger?

30 Ian 2014   •   19:30
Cât de gros e bine să îmbrăcăm copiii când e ger?
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

O scenă întâlnită în fiecare familie iarna o reprezintă protestele copiilor atunci când sunt îmbrăcaţi prea gros. Cât de utilă este încotoşmănarea celor mici când temperaturile scad sub limita îngheţului? Problema a fost studiată cu rigoare ştiinţifică din mai multe unghiuri.

Un motiv pentru care copiii protestează când sunt îmbrăcaţi prea gros este faptul că metabolismul lor este mai rapid ca cel al unui adult. Acest lucru, cuplat cu faptul că cei mici sunt mult mai activi fizic, înseamnă că trupul lor emană mult mai multă căldură ca cel al unui om mare, de unde şi aversiunea faţă de hainele prea groase.

Asta nu înseamnă însă că un copil poate face faţă frigului mai bine ca un adult.

Suprafaţa corpului unui copil sub 12 ani în raport cu masa acestuia este mai mare ca a unui adult. Ceea ce înseamnă acest lucru este că un copil va pierde căldura corpului mai repede ca un adult. Mai mult, copiii tind să aibă mai puţină grăsime ca un adult, ceea ce înseamnă că li se va face frig mai repede.

"Trebuie să ne gândim la copii ca la nişte colibri. Ard caloriile mult mai repede, ceea ce-i face mai sensibili la temperaturile scăzute. Pe lângă haine au nevoie şi de hrană şi lichide administrate mai des", spune specialistul în pediatrie Deborah Mulligan.

Aceasta adaugă că încotoşmănarea copilului este utilă, însă trebuie făcută cu cap. Hainele nu trebuie să fie neapărat foarte groase, dar trebuie să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului.

"Căciula este foarte importantă. Dacă merită să te cerţi cu un copil, atunci pentru a purta căciula trebuie să o faci", spune aceasta, adăugând că partea corpului prin care se pierde cel mai mult căldura, este capul.

Când vine vorba de geci, Elizabeth McCullough, specialist în materiale textile, spune că mama natură nu a fost încă întrecută de ştiinţă.

"De departe cel mai bun izolator pentru frig este puful". Aceasta spune că gecile cu căptuşeală de puf menţin aerul cald între firele penelor, hainele cu astfel de căptuşeli ţinând de cald şi fiind şi uşoare.

McCullough avertizează însă că astfel de haine ar trebui purtate atunci când nu ninge, pentru că dacă puful se udă, izolaţia împotriva frigului nu mai funcţionează. Astfel, dacă cel mic se va juca în zăpadă, mai potrivită este o geacă cu căptuşeală sintetică.

McCullough spune, însă, că prea mult accent pe geacă poate dăuna. Studiind temperaturile pe care le suportă un manechin care imită un copil în funcţie de ce haine poartă, aceasta a concluzionat că un strat uniform de haine care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului este mai eficient ca o haină foarte groasă.

Cu alte cuvinte - pe ger izmenele sunt de bază, la fel mănuşile, căciula şi o geacă nu neapărat foarte groasă. 

×
Subiecte în articol: copii ger haine groase imbracat