x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Carne, unt şi brânză: regimul improbabil. Cum se bat cap în cap teoriile nutriţioniştilor

Carne, unt şi brânză: regimul improbabil. Cum se bat cap în cap teoriile nutriţioniştilor

19 Aug 2014   •   19:06
Carne, unt şi brânză: regimul improbabil. Cum se bat cap în cap teoriile nutriţioniştilor

Aţi auzit despre răul absolut provocat de grăsimile saturate, nu? În noua sa carte, “The Big Fat Surprise”, jurnalista americană Nina Teicholz afirmă că grăsimile saturate nu sunt atât de rele pentru sănătate. A te hrăni cu alimente bogate în grăsimi ar putea chiar ajuta la scăderea în greutate, relatează 7sur7.be.

“De zeci de ani ni se tot repetă că regimul cel mai bun posibil implică suprimarea grăsimilor, şi mai ales a celor saturate, şi că dacă nu mâncăm mai sănătos şi nu slăbim mai mult, este pentru că nu facem suficient efort”, explică Nina Neicholz pentru Daily Mail.

Dar oare ce ar fi dacă adevărata problemă ar veni de fapt de la produsele sărace în grăsimi? Pentru autorea cărţii “The Big Fat Surprise”, alimentele care sunt adesea demonizate, cum ar fi carnea, untul, brânza, sunt în realitate cele care pot să ne ajute să reducem fenomenul obezităţii, al incidenţei cazurilor de diabet şi de maladii cardio-vasculare.

“Nu a existat niciodată o dovadă care să demonstreze că grăsimile saturate sunt responsabile de producerea unor astfel de maladii”, declară Nina Teicholz pentru Wall Street Journal. “Credem că este vorba despre asta doar pentru că politicile în materie de nutriţie au deraiat complet în ultimii 50 de ani, din cauza amestecului de ambiţii personale, de opinii subiective şi de necunoaştere”.

Potrivit ziaristei, grăsimile saturate provoacă, într-adevăr, creşterea nivelului de colesterol, dar acest lucru nu agravează neapărat riscul de crize cardiace. O teză pe care nu toţi profesioniştii din domeniul nutriţiei o împărtăşesc. Tot pe site-ul cotidianului Daily Mail figurează şi opinia nutriţionistului Daivd Katz, care ţine să avertizeze:”A pune grăsimile saturate în centrul alimentaţiei ar fi o eroare tragică. Niciun regim constituit din carne, unt şi brânză nu poate avea beneficii pentru sănătate”.

×