Pe lista vitaminelor antiimbătrănire, un loc important il ocupă vitamina C, care impreună cu vitamina E formează sistemul antioxidant al pielii.
Pe lista vitaminelor antiimbătrănire, un loc important il ocupă vitamina C, care impreună cu vitamina E formează sistemul antioxidant al pielii. Cele două vitamine ne protejează de poluare, fumat şi radiaţii solare. Cele două neutralizează radicalii liberi care imbătrănesc pielea şi stimulează sinteza de colagen, prevenind astfel formarea ridurilor. Industria cosmetică ne pune la dispoziţie zeci de produse care au in compoziţie vitamina C. Dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Miko Med, ne avertizează că vitamina C oxidează foarte repede in contact cu oxigenul, in numai 20 de minute, aşa incăt cremele şi tratamentele nu pot conserva perfect această vitamină, motiv pentru care efectul lor antioxidant este redus. Concentraţia optimă de vitamina C este de 20%, iar o cremă obişnuită nu poate avea o concentraţie mai mare de 4%, explică specialistul nostru. Totuşi, chiar şi concentraţiile mici sunt benefice pielii.
Tratamente
Tratamentele dermato-cosmetice cu vitamina C sunt mai eficiente decăt cremele obişnuite, intrucăt concentraţia de vitamină din ele este de 20%. Se pot face aplicări de vitamina C de obicei in amestec cu alte substanţe (acid lipoic, vitamina E şi altele), după ce in prealabil s-a făcut o abraziune (curăţare profundă) a pielii. "Se efectuează de obicei cinci şedinţe, o dată la două săptămăni. Procedura nu are riscuri şi este plăcută. Pielea devine mai hidratată, mai intinsă şi mai luminoasă", precizează dr Viviana Iordache. Mezoterapia este o altă formă de tratament ce presupune injectarea unui amestec de antioxidanţi (printre care şi vitamina C), acid hialuronic, drenante şi alte substanţe in zonele cu riduri. Deşi mai eficientă, procedura este mai neplăcută pentru paciente. Se efectuează trei şedinţe, o dată la trei săptămăni.
Fructe şi sucuri
Organismul nostru nu poate stoca vitamina C şi, dacă nu este ingerată in mod constant, deficitul apare foarte repede. Dacă măncăm o portocală, organismul opreşte un gram de vitamină, iar dacă măncăm zece portocale obţinem aceeaşi cantitate. Organismul işi ia numai atăt căt are nevoie pe moment şi elimină excesul de vitamină. Mai benefic este consumul constant de legume şi fructe cu vitamina C: o portocală la cinci-şase ore. Sucul proaspăt trebuie consumat in cel mult 20 de minute de la preparare, inainte ca vitamina să oxideze.
MĂŞTI. Surse de vitamina C sunt fructele şi legumele proaspete: citrice (portocale, lămăi, grapefruit), zmeură, kiwi, ananas, broccoli, ardei, tomate, varză, cartofi, pătrunjel. Toate pot fi folosite pentru măşti. "Deşi in acest mod nu se poate absorbi o cantitate mare de vitamina C, măştile drenează toxinele din piele şi hidratează, iar tenul devine mai luminos după aplicarea lor", precizează dr Viviana Iordache.