x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Supraviețuitorii cutremurului din Myanmar au rămas fără hrană și adăpost. Bilanțul victimelor: 2700

Supraviețuitorii cutremurului din Myanmar au rămas fără hrană și adăpost. Bilanțul victimelor: 2700

de Redacția Jurnalul    |    01 Apr 2025   •   18:45
Supraviețuitorii cutremurului din Myanmar au rămas fără hrană și adăpost. Bilanțul victimelor: 2700
Sursa foto: Hepta

Grupurile de ajutor din cele mai afectate zone ale Myanmarului spun că este nevoie urgentă de adăpost, hrană și apă, după cutremurul care a ucis peste 2.700 de oameni, însă războiul civil ar putea împiedica ajutorul să ajungă la cei aflați în nevoie, transmite Reuters.

Bilanțul deceselor a ajuns la 2.719 și se așteaptă să depășească 3.000, a declarat liderul militar al Myanmarului, Min Aung Hlaing, într-un discurs televizat marți. El a precizat că 4.521 de persoane au fost rănite, iar 441 sunt date dispărute.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,7, produs vineri în jurul prânzului, este cel mai puternic care a lovit această țară din Asia de Sud-Est în mai bine de un secol, dărâmând atât pagode antice, cât și clădiri moderne.

În Thailanda vecină, echipele de salvare continuă căutările printre ruinele unui zgârie-nori prăbușit din capitala Bangkok, deși recunosc că timpul joacă împotriva lor.

În regiunea Mandalay din Myanmar, 50 de copii și doi profesori au murit după ce grădinița în care se aflau s-a prăbușit, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

„În zonele cel mai grav afectate... comunitățile se luptă să-și asigure nevoile de bază, cum ar fi accesul la apă potabilă și igienă, în timp ce echipele de urgență muncesc neobosit pentru a găsi supraviețuitori și a oferi ajutor vital”, a precizat agenția ONU într-un raport.

Comitetul Internațional de Salvare (IRC) a transmis că este nevoie urgentă de adăpost, hrană, apă și asistență medicală în locuri precum Mandalay, aflat aproape de epicentrul cutremurului.

„După ce au trăit teroarea cutremurului, oamenii se tem acum de replici și dorm afară, pe drumuri sau în câmp deschis,” a declarat un lucrător IRC din Mandalay.

Războiul civil din Myanmar, unde regimul militar a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2021, complică eforturile de a ajunge la persoanele rănite sau rămase fără adăpost în urma celui mai mare cutremur din ultimul secol din țară.

Amnesty International a cerut armatei să permită accesul ajutoarelor în zonele țării aflate în afara controlului său. Grupările rebele acuză regimul că a efectuat atacuri aeriene chiar și după cutremur.

„Armata din Myanmar are o practică de lungă durată de a refuza ajutorul umanitar în regiunile unde sunt active grupuri care i se opun,” a declarat Joe Freeman, cercetător Amnesty pentru Myanmar.
„Trebuie să permită imediat accesul neîngrădit al tuturor organizațiilor umanitare și să elimine barierele administrative care întârzie evaluarea nevoilor.”

Controlul strict al guvernului militar asupra rețelelor de comunicații și distrugerile provocate de cutremur asupra infrastructurii – drumuri, poduri și alte structuri – au agravat dificultățile cu care se confruntă echipele de ajutor.

Autoritățile thailandeze au anunțat că o reuniune a liderilor regionali va avea loc la Bangkok în această săptămână, așa cum era planificat, deși liderul guvernului militar, Min Aung Hlaing, ar putea participa prin videoconferință.
Surse afirmă că, înainte de cutremur, acesta era așteptat să efectueze o rară deplasare în străinătate pentru a participa la summitul din 3-4 aprilie.

În Bangkok, salvatorii continuă căutările printre ruinele unui zgârie-nori neterminat care s-a prăbușit, dar recunosc că șansele de a mai găsi supraviețuitori scad cu fiecare oră care trece de la dezastru.

„Se află aproximativ 70 de trupuri sub dărâmături... și sperăm, printr-un miracol, că unul sau două persoane sunt încă în viață,” a spus Bin Bunluerit, liderul unei echipe de voluntari.

Viceprimarul din Bangkok, Tavida Kamolvej, a declarat că scanerele au detectat șase siluete umane, dar fără semne vitale. Experți locali și internaționali analizează în prezent cum pot ajunge în siguranță la ele.

Eforturile de salvare continuă la fața locului, cu sprijinul unor echipe multinaționale, inclusiv personal din SUA și Israel, în timp ce familiile și prietenii celor dispăruți se tem de ce este mai rău.

„Echipele de salvare fac tot ce pot. Asta pot vedea,” a spus Artithap Lalod, de 19 ani, care așteaptă vești despre fratele său.

Până acum, 13 decese au fost confirmate la locul prăbușirii, iar 74 de persoane sunt încă dispărute. Bilanțul oficial al victimelor cutremurului în Thailanda se ridică la 20 de morți.

(sursa: Mediafax)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: Myanmar cutremur urmari