În nici o altă perioadă a anului problemele digestive nu sînt mai numeroase şi mai grave decît după mesele îmbelşugate preparate pentru Paşti. Ce tulburări digestive sînt mai frecvente şi ce putem face într-o situaţie de urgenţă ne spune dr Ovidiu Cismaru, directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti.
În nici o altă perioadă a anului problemele digestive nu sînt mai numeroase şi mai grave decît după mesele îmbelşugate preparate pentru Paşti. Şi în acest an, ca şi în anii precedenţi, serviciile de urgenţă vor fi suprasolicitate în mare parte din cauza tulburărilor digestive. Prea multe preparate, prea multe grăsimi, prea greu de metabolizat după un post atît de lung, toate acestea provoacă neplăceri stomacului. Ce tulburări digestive sînt mai frecvente şi ce putem face într-o situaţie de urgenţă ne spune dr Ovidiu Cismaru, directorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti.
Colici biliare
Cele mai multe solicitări ale ambulanţei în această perioadă sînt pentru colici biliare, potrivit dr Ovidiu Cismaru. Ele apar mai frecvent la vîrsta adultă, în special la femei şi sînt favorizate de alimentaţia bogată în grăsimi. În general, colica se instalează brusc, la cîteva ore după masă, îndeosebi după cea de seară dacă s-au consumat alimente precum ouă, maioneză, carne grasă. Durerea este acută, violentă, localizată în partea dreaptă a abdomenului şi este deseori însoţită de greţuri şi vărsături. “În primă fază, bolnavul poate lua antispastice, antialgice şi antivomitive. Însă dacă durerea nu dispare şi colica este însoţită de febră şi frisoane, bolnavul trebuie să se prezinte de urgenţă la spital, fiindcă pot exista complicaţii. Pancreatita acută este o astfel de complicaţie care apare îndeosebi după Sărbători”, atrage atenţia dr Ovidiu Cismaru. Ceaiurile de mentă, sunătoare, coada şoricelului pot calma uneori durerile. În timpul colicii biliare, dar şi după ameliorarea ei, se vor evita alimentele grele, alcoolul şi se va trece la o alimentaţie bazată pe fructe, legume şi carne slabă.
Indigestiile sînt şi ele mai frecvente în această perioadă. Durerea de stomac, senzaţia de balonare, de arsură în capul pieptului, greaţa sînt simptomele specifice indigestiilor. Ele apar cel mai adesea după mesele copioase, care abundă în alimente grase, dulci sau condimentate, în băuturi carbogazoase şi alcool. Indigestia se poate ameliora cu antiacide sau cu cărbune digestiv. Cînd simptomele durează mai mult de cîteva zile, trebuie să apelăm serviciul de urgenţă, fiindcă indigestia poate ascunde o altă boală, mai gravă, precum ulcerul, gastrita, boli hepatice sau pancreatice.
TOXIINFECŢII. Fiindcă de Paşti mîncăm foarte multe ouă, riscul de toxiinfecţii este mai mare în această perioadă, ouăle fiind cel mai frecvent contaminate cu germenii care produc aceste infecţii digestive. Scaunele dese şi vărsăturile deshidratează organismul, iar cînd deshidratarea este puternică există chiar risc de deces dacă bolnavul nu merge în timp util la spital. Complicaţii apar îndeosebi la vîrstnici, care au de obicei boli asociate, iar deshidratarea le poate agrava.
GASTRITE. Gastrita, inflamaţia mucoasei gastrice, reprezintă o altă complicaţie frecventă a meselor îmbelşugate de Paşti. Un antiacid gastric poate calma senzaţia de arsură. La fel ca şi ceaiurile de gălbenele, tei, sunătoare. Însă dacă simptomele persistă trebuie să apelaţi la asistenţă medicală de urgenţă, fiindcă arsura gastrică persistentă poate fi semnul unei complicaţii grave, de tipul ulcerului perforat.