x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie O explicaţie, nu o scuză

O explicaţie, nu o scuză

de Magda Marincovici    |    24 Noi 2009   •   00:00

Un copil este uitat în incubator şi 20% din suprafaţa trupuşorului său este acoperită de arsuri. Şi ca să fie durerea completă, asistenta îi spune nefericitei mame: "V-am ars copilul pentru că l-am uitat în incubator!". Acum, şansa bebeluşului este la Dumnezeu şi la profesorul Dan Enescu de la Spitalul "Grigore Alexandrescu". Asistenta este 100% vinovată. Totuşi, are dreptul la apărare.

În noaptea cu pricina, ea avea în îngrijire 27 de bebeluşi şi era singură, deoarece cealaltă asistentă era în concediu fără plată, decis de guvernanţi. Aplicarea fără cap a unei decizii aberante, fie ea aprobată de Guvern, de a trimite medici şi asistenţi în concediu fără plată face vinovată, deopotrivă, conducerea secţiei şi a maternităţii. Vede şi ştie toată lumea că nu este spital în România care să nu sufere de lipsa medicilor şi a asistentelor medicale. Avem un deficit de 20.000 de asistente medicale. 6.000 de medici au plecat în ultimii trei ani, dintre care 80% sunt medici tineri, sub 40 de ani.

Datele companiei Cegedim arată că sistemul nostru sanitar funcţionează la cote de avarie, cu doar 34% din media personalului necesar. 1.000 de români au doar 2,3 cadre medicale cu calificare superioară, media Uniunii Europene fiind de 6,8, iar în estul Europei, media este de 4,2 cadre la 1.000 de locuitori. La noi, într-un top al celor mai vitregite specialităţi medicale, din cauza deficitului de personal, sunt anestezia terapie intensivă, psihiatria, medicina internă, chirurgia generală, neurologia, cardiologia şi oftalmologia, care supravieţuiesc cu 42%-48% din numărul mediu de medici specialişti din Uniunea Europeană.

În acelaşi top se află pediatria şi obstetrica-ginecologie, cu 55%. Şi abia acum avem imaginea completă a dramei de la Maternitatea "Bucur". Cu jumătate din numărul normal de cadre medicale, dintre care unele mai sunt trimise în concedii fără plată, n-ar fi de mirare să vedem cum bebeluşii sunt scoşi din incubatoare precum frigăruile din cuptor.

×
Subiecte în articol: editorial