Dovlecel, sfeclă, praz, linte, gulie... Un elev din trei habar n-are de aceste alimente, demonstrează o anchetă a Asociaţiei pentru Sănătate şi Mediu din Franţa (ASEF), publicată săptămâna trecută. Ancheta a pornit de la o realitate dramatică. La ora actuală, copiii mănâncă prea gras, prea dulce şi prea sărat, ceea ce se vede cu ochiul liber: copii obezi îngrijorător de mulţi, copii cu boli severe, pe care până de curând medicii le diagnosticau exclusiv la adulţi şi vârstnici. Copiii mai ştiu câte ceva despre pere, pepene şi morcovi, în schimb peste 80% n-au cunoştinţă de sfeclă. Alarmant de mulţi copii habar n-au cum se prepară pastele, cartofii..., dacă mănâncă friptură din carne de porc, vacă sau pasăre, garnisesc toate preparatele cu maioneză sau ketchup, beau carbogazoase.
Concluziile sunt triste. Copiii nu ştiu ce au zilnic în farfurie, ceea ce spune foarte mult despre obiceiurile alimentare, explicând un fenomen alarmant: supraponderalitate şi obezitate la vârste fragede. Şi dintre aceşti copii se recrutează tinerii suferinzi de diabet, hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular cerebral, cancer. Autorii anchetei se adresează în primul rând părinţilor de a fi mai atenţi cu ce îşi astâmpără foamea copiii lor şi să facă mai mult loc în farfuria acestora preparatelor tradiţionale, cu multe legume şi verdeţuri. Şi încă un amănunt evidenţiat de această anchetă pe care părinţii au datoria să-l corecteze: copiii au uitat să mai toarne apă în pahare spre a-şi potoli setea.
Ancheta a fost realizată pe un eşantion de 910 elevi între 8 şi 12 ani, în primul trimestru al acestui an pe bază de chestionare anonime.