x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bananele, recomandate elevilor și studenților în timpul examenelor

Bananele, recomandate elevilor și studenților în timpul examenelor

13 Iun 2017   •   15:01
Bananele, recomandate elevilor și studenților în timpul examenelor

Bogăţia fructelor în vitamine, mai ales în acid folic (vitamina B‑9) şi în vitamina B‑6, explică efectele remarcabile în stimularea funcţiilor creierului, îndeosebi în cazul tulburărilor psihice şi al afecțiunilor legate de memorie, cu mare eficienţă în perioadele tezelor şi examenelor. S‑a constatat că elevii şi studenţii consumatori de banane asimilează mult mai uşor cunoştinţele învăţate. De asemenea, bananele ajută la creşterea nivelului imunitar al organismului şi a capacității de rezistenţă la atacul factorilor externi, dăunători sănătăţii (biotici şi abiotici).

Conţinutul ridicat în potasiu ajută la prevenirea unor boli cardiovasculare, îndeosebi a atacului de cord, a hipertensiunii arteriale şi intervine în reducerea riscului mortalităţii după accidentele vasculare cerebrale.

Prin cantitatea ridicată de triptofan, o proteină esenţială care este convertită metabolic în serotonină, bananele induc starea de relaxare, bucurie şi fericire şi pot fi un minunat somnifer natural.

La nivelul aparatului digestiv, banana cu textură fină şi moale acţionează ca un pansament gastric şi intervine în ameliorarea gastroenteritelor cronice, prin neutralizarea supraacidităţii sucului gastric, în combaterea crizelor de ulcere stomacale şi a dereglărilor intestinale, în calmarea arsurilor la stomac (tot prin efectul antiacid), în eliminarea greţurilor matinale, a viermilor intestinali şi a efectelor negative ale intoxicaţiei cu tutun.

Având un nivel crescut de fibre digerabile, bananele ajută la restabilirea funcţiilor intestinelor, atât în cazul constipaţiei, cât şi al diareei şi dizenteriei.

Asupra sistemului nervos acţionează cu bune rezultate în situaţii de nervozitate, depresii psihice, astenie nervoasă, surmenaj intelectual şi chiar în disfuncţii de natură nervoasă (epilepsie, isterie). La simptomele agravante de mahmureală, după un consum exagerat de alcool, este indicată prepararea unui milkshake de banane, îndulcit cu miere şi adaos de lapte; banana calmează stomacul, mierea readuce la normal nivelul scăzut de zahăr din sânge, iar laptele calmează şi hidratează organismul.

În afecţiunile respiratorii, bananele au efecte favorabile la vindecarea astmului bronşic, a bronşitelor, traheitelor şi laringitelor.

Forma principală de consum o constituie o cură de maximum patru zile cu fructe coapte, pe cale naturală, fără a fi înnegrite, fiind perfect digerabile. Dacă maturarea se face artificial, la temperaturi ridicate, bananele devin greu digerabile.

Luate în amestec cu miere de albine, bananele reprezintă un preţios aliment tonic, vitaminizant, laxativ şi mineralizant, cu recomandări pentru copii în perioada de creştere (mai ales anemici), la vârstnici cu tendinţă accentuată de decalcifiere (mai ales la femei cu osteoporoză) şi la adulţi care depun eforturi intelectuale şi fizice peste limitele normale.

Combinații cu efecte deosebite

O banană cu puţină sare este un bun remediu în dizenterie; o banană cu iaurt, în părţi egale, are efecte purgative; o banană bine coaptă, zdrobită şi amestecată cu o lingură de miere şi 10 picături de zeamă de lămâie este indicată pentru tenuri uscate, ofilite şi ridate; o banană tocată la mixer, cu un pahar de vin alb, lapte şi o linguriţă ulei de măsline formează un admirabil lapte demachiant pentru tenuri uscate, arsuri solare, degerături şi gută la picioare.

Coaja de banane este eficientă la masarea negilor şi a locurilor înţepate de insecte (ţânţari, albine, viespi).

Iată pentru ce banana este considerată un aliment absolut necesar în dieta zilnică a copiilor, a vârstnicilor şi a celor aflaţi în suferinţă.

Sursa: ziarullumina.ro

×