x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ori durere, ori jena la ochi

Ori durere, ori jena la ochi

09 Mar 2005   •   00:00

Care este diferenta dintre durerea oculara si jena oculara? Trebuie bine limpezite aceste aspecte, fiindca ochiul rosu si dureros inseamna o urgenta oftalmologica.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Jena resimtita de unii la ochi inseamna senzatia de corp strain in ochi, ca si cand in ochi iti intra o geana. Jena in ochi deranjeaza, se simte o intepatura usoara, o usturime. Durerea oculara este chiar o durere mare, este o durere continua, surda, persistenta, seamana cu durerea de dinti.

Conf. dr. Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice din Bucuresti, repeta ca, atunci cand ochiul este rosu si dureros, acestea asociindu-se adesea si cu o scadere a vederii, primul drum trebuie sa fie la medicul oftalmolog sau la spitalul de oftalmologie. Si nevralgiile pot da dureri in ochi, sunt efecte din ansamblul durerilor de cap date de nevralgii, dar in aceste situatii ochiul, desi doare, nu este rosu, deci nu reclama urgenta oftalmologica. Cel mai tare ochiul doare in glaucomul acut, ochiul e rosu si dureros si apare o scadere de vedere. In cateva ore, starea aceasta se transforma intr-o durere de cap intensa, apar greata, varsaturi, plus cefaleea si exista riscul ca aceasta durere de cap sa mascheze durerea oculara.

La spital se actioneaza urgent pentru scoaterea din faza acuta a glaucomului acut, se folosesc picaturi specifice, perfuzii, medicatie orala si abia apoi se trece la aplicatii cu laser sau la operatii complicate. Ochiul rosu si dureros este provocat si de infectiile oculare, adica de un ulcer corneean, de infectii dupa plagi la ochi sau dupa interventii chirurgicale oftalmologice. Durere si roseata la ochi dau si corpurile straine implantate in conjunctivita sau, si mai grav, in cornee, asta intamplandu-se cand vantul introduce in ochi fire de praf, resturi vegetale la privitul in sus sau cand cad din balcon tot felul de resturi in ochii celor care privesc spre acoperisuri.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ochi durere