x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ai un creier, îngrijeşte-l!

Ai un creier, îngrijeşte-l!

de Magda Marincovici    |    16 Mar 2015   •   19:05
Ai un creier, îngrijeşte-l!

Între 16 şi 22 martie, se derulează “Săptămâna creierului”, în 82 de ţări. Pe site-ul OMS, sunt câteva cifre alarmante: 47,5 de milioane de oameni sunt afectaţi de demenţă şi, în fiecare an, se înregistrează 7,7 milioane de noi cazuri. Maladia Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă (între 60% şi 70%)

Se estimează că aproximativ unul din trei oameni trăieşte cu tulburări mintale, estimându-se o creştere a celor cu asemenea probleme în următorii 30 de ani, avertizează Fundaţia Estuar, cu ocazia Săptămânii Internaţionale de Conştientizare a Creierului. Acest eveniment se derulează între 16 şi 22 martie, în Bucureşti, Cluj, Giurgiu şi Ploieşti. La Bucureşti, acest eveniment este organizat la Spitalul de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgos” sub deviza “Ai un creier - îngrijeşte-l!”, fiind dedicat conştientizării importanţei creierului, sănătăţii şi promovării studiului celui mai complex organ al corpului uman.

“Obiectivele spitalului nostru, în cadrul acestui proiect, sunt oferirea de psihoeducaţie, profilaxie, informare şi mai ales consolidarea relaţiilor cu comunitatea. Dorim să venim în întampinarea nevoilor de cunoaştere şi de informare, atât a pacienţilor, cât şi a aparţinătorilor cu care intrăm în contact (...)”, spune managerul Spitalului “Dr. Constantin Gorgos”, Valy Mariana Besoiu.

Trebuie să fim conştienţi că riscul de tulburări mintale este mai mare în cazul persoanelor cu vârste peste 50 de ani, care au antecedente în familie, suferă de hipertensiune, diabet, hipercolesterolemie, sunt fumătoare sau fac abuz de alcool.
Azheimer, epilepsie, Parkinson, scleroză în plăci, scleroză laterală amiotropică etc. sunt afecţiuni severe ale creierului, despre care OMS ne avertizează că devin din ce în ce mai frecvente.
Dar creierul este sediul emoţiilor, gândurilor, identităţii noastre. El ne ajută să descoperim lumea care ne înconjoară. Este cartierul general al sistemului nervos central. Peste 10 miliarde de celule transmit şi primesc mesaje din diferite zone ale organismului. Chiar dacă nu reprezintă decât 2% din greutatea totală a corpului, creierul consumă aproximativ 20% din energia produsă.

Brain Awareness Week (BAW) este o campanie globală derulată în fiecare an cu scopul de a creşte gradul de conştientizare publică asupra importanţei sănătăţii creierului, precum şi de a promova cercetările din domeniu: terapia genică, aliată în lupta cu tulburările neurologie, tratarea accidentului vascular cerebral cu celule suşe etc.

“Săptămâna Creierului" este organizată anual în întreaga lume la iniţiativa Fundaţiei Dana pentru cercetarea creierului, în parteneriat cu organizaţii şi instituţii din peste 82 de ţări.

×