x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alimentele grase modifică mirosul. La pesoanele anorexice sau obeze sensibilitatea simţului olfactiv este dereglată

Alimentele grase modifică mirosul. La pesoanele anorexice sau obeze sensibilitatea simţului olfactiv este dereglată

de Magda Marincovici    |    23 Iul 2014   •   18:51
Alimentele grase modifică mirosul. La pesoanele anorexice sau obeze sensibilitatea simţului olfactiv este dereglată
Sursa foto: Thinkstock

Simţul mirosului ar putea fi modificat prin schimbarea alimentaţiei. Cercetătorii de la Universitatea Florida (SUA) au demonstrat că un surplus de alimente grase este de natură să inhibe simţul mirosului. Primele teste doveditoare au fost efectuate pe rozătoare de laborator. Studiul a fost publicat în publicaţia de specialitate Journal of Neuroscience.

Testele au pornit de la confirmarea faptului că rozătoarele recunosc anumite mirosuri. Apoi, autorii studiului au împărţit rozătoarele în două grupe: prima grupă reper, în care s-a continuat cu o alimentaţie echilibrată nutriţional, şi a doua grupă, în care rozătoarele s-au hrănit cu o alimente bogate în grăsimi. Apoi, s-a trecut la testarea mirosului rozătoarelor în funcţie de alimentaţia primită. Aşa s-a stabilit că excesul de grăsimi din alimentaţie modifică substanţial capacităţile olfactive ale rozătoarelor, care la un moment dat nu mai reuşesc să identifice mirosuri pe care înainte de acest experiment puteau să le depisteze. “Mai mult, atunci când rozătoarele obişnuite cu o alimentaţie tip fast food au beneficiat de o alimentaţie echilibrată, ele au revenit la greutatea normală, rezultatele la testele de sânge au fost bune, totuşi, capacităţile olfactive erau reduse, explică profesorul Debra Ann Fadool. Mai important este însă faptul că rozătoarele hrănite cu alimente cu multe grăsimi aveau doar 50% dintre neuroni capabili să controleze semnalele olfactive, adaugă prof. Fadool. 

Se ştie că alimentaţia, pofta de mâncare este legată de mirosuri. De altfel, apetitul pentru unele alimente este mai mare sau mai mic, în funcţie de mirosul emis de acestea. Un recent studiu al Institului naţional pentru sănătate şi cercetare medicală (Inserm) din Franţa arăta că sistemul olfactiv ţine sub control cantitatea de alimente ingerate. Înţelegerea profundă a acestui mecanism ar putea permite descifrarea multor necunoscute privitoare la obezitate. “La pesoanele anorexice sau obeze, acest mecanism ar putea fi dereglat şi sensibilitatea la mirosuri ar putea fi mai mare sau mai mică. Elucidarea acestui mecanism complex, cu certitudine, va permite, pe termen lung, o mai bună abordare a acestui tip de patologii, spun cercetătorii. 

Prof. dr. Nicolas Theibaud de la Universitatea Florida, co-autor al acestui studiu, promite să extindă testele şi în cazul unei alimentaţii bogate în zahăr pentru a completa explicaţiile privitoare la efectul asupra mirosului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii adună în fiecare an cifre alarmante despre obezitate: în prezent 1/3 dintre copiii din Europa au probleme în privinţa greutăţii corpului. Şi dacă nu facem nimic, până în 2025, vom avea 70 de milioane de copii obezi cu vârste sub 5 ani.

De altfel, copreşedintele de comisie în cadrul OMS, Peter David Gluckman, vorbeşte despre obezitatea infantilă ca fiind o “problemă uriaşă de sănătate publică”.

Principalele cauze ale obezităţii sunt alimentaţia dezechilibrată nutritiv, cu multe grăsimi nocive şi zahăr, sedentarismul şi stresul. OMS avertizează în mod special asupra pericolului obezităţii infantile, deoarece copiii de azi supraponderali sunt tinerii şi adulţii de mâine cu risc major de diabet, boli cardiovasculare, cancere etc.


×