x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atacul de cord. Care sunt simptomele asociate și cum trebuie să acționăm în caz de urgență?

Atacul de cord. Care sunt simptomele asociate și cum trebuie să acționăm în caz de urgență?

28 Mai 2016   •   13:10
Atacul de cord. Care sunt simptomele asociate și cum trebuie să acționăm în caz de urgență?

Anual, milioane de oameni din întreaga lume suferă un atac de cord. În general, atacul de cord sau infarctul miocardic are loc atunci când un cheag de sânge obstrucționează una din artere. Urgența poate fi fatală și de aceea trebuie să se acționeze rapid.

De altfel, nu ar trebui ignorate nici simptomele minore ale atacului de cord. Tratamentul imediat diminuează riscurile și complicațiile și salvează vieți.

 

Recunoașterea simptomelor unui atac de cord

Semnele variază de la o persoană la alta, informează webmd.com. Nu toate atacurile de cord sunt însoțite de dureri sau înțepături în piept. De fapt, există situații în care nu apar simptome, diabeticii fiind cei mai predispuși în fața acestui risc.

Atacurile de cord pot cauza în prima fază dureri aproape insesizabile și un ușor disconfort, fie că persoana se odihnește sau este activă. În funcție de vârstă, sex sau alte boli, simptomele pot fi mai mult sau mai puțin severe.

 

Cele mai comune semne ale atacului de cord:

  • Disconfort în piept, presiune, senzație de plin; toate acestea pot dura mai mult de câteva minute
  • O durere sau un disconfort care iradiază în spate sau în partea de sus a corpului, către brațe, gât, maxilar, dinți
  • Dificultăți de respirație, fără motiv
  • Transpirație rece, vărsături, amețeli, oboseală neexplicată
  • Durerile în piept și disconfortul sunt cele mai comune semne ale unui atac de cord, atât în cazul bărbaților cât și al femeilor. Femeile sunt însă mai predispuse să experimenteze și alte simptome, cum ar fi greața și vărsăturile, durerile de spate și durerile abdominale.

 

Cum trebuie să acționăm într-o asemenea situație?

Dacă o persoană sau chiar dumneavoastră experimentați simptomele unui atac de cord, trebuie să sunați la 112 imediat. Nu așteptați mai mult de 5 minute pentru a face apelul.

Dacă asistați la o problemă de acest fel, iar ambulanța nu poate ajunge la timp, transportați persoana în cauză la spital. Mulți oameni întârzie sau nu se prezintă la medic la timp pentru că nu sunt convinși că au suferit un atac de cord. Evident, este de preferat să solicitați asistență medicală chiar dacă vă înșelați în privința diagnosticului decât să riscați.

În cazul unui atac de cord, acțiunea rapidă salvează vieți. Dacă se intervine imediat, șansele de supraviețuire cresc considerabil.

 

Ce trebuie să faceți până în momentul în care sosește personalul medical?

Dacă cineva suferă un atac de cord, sunați la 112 imediat, iar apoi urmați acești pași:

  • Încercați să mențineți calmul persoanei și așezați-o pe scaun sau întindeți-o pe spate.
  • Dacă persoana nu este alergică la aspirină, trebui să mestece și să înghită o aspirină (este mai eficientă decât atunci când este înghițită cu apă).
  • Dacă persoana nu mai respiră, dumneavoastră sau o altă persoană (instruită în acest sens) trebuie să folosească manevrele și procedurile de resuscitare, menținând libertatea căilor aeriene, suportul ventilației și al circulației.

 

În situațiile de acest fel, prevenția este esențială și de aceea, oamenii trebuie să cunoască manevrele și procedurile de resuscitare, să facă controale periodice pentru a afla dacă suferă de vreo boală și să rețină care sunt simptomele specifice atacului de cord.

×