x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate “Creierul nu trebuie să ştie că a fost operat”. Medici români întorşi acasă fac neurochirurgie de nivel mondial

“Creierul nu trebuie să ştie că a fost operat”. Medici români întorşi acasă fac neurochirurgie de nivel mondial

de Magda Marincovici    |    06 Feb 2014   •   20:55
“Creierul nu trebuie să ştie că a fost operat”. Medici români întorşi acasă fac neurochirurgie de nivel mondial
Sursa foto: Dragos Asaftei

Medici extrem de bine pregătiţi. Neurochirurgie la nivel mondial. Sunt principalii piloni care susţin un institut, gândit pentru realizarea unor intervenţii pe creier şi coloană unice în ţară. Mai întâi au fost medicii. Sergiu Stoica (neurochirurgie vasculară şi tumorală), Ştefan Mindea (neurochirurgie spinală), despre care directorul institutului, dr. Ionuţ Pătrăhău, spune că se simte ca un “manager de îngeri”. Şi nu a exagerat. Deoarece despre neurochirurgul Sergiu Stoica ştim că s-a specializat în Franţa (Universitatea Henri Poincare din Nancy) şi Canada (Spitalul Universitar Notre Dame din Montreal). Dar a venit acasă pentru ca “să-mi fac meseria aşa cum trebuie şi pentru a fi alături de familie”, cum simplu şi sincer spune el însuşi. Şi ceea ce spune despre el doctorul Ştefan Mindea (plecat din ţara de la vârsta de patru ani) este suficient pentru a înţelege cine este: “Am practicat medicina în spitalul de la Stanford, iar acum mi s-a părut momentul potrivit de a reveni în România. Cu toate că eu şi soţia mea avem cinci copii, dintre care unul s-a născut aici”. Ştefan Mindea vine cu experienţa de director al secţiei  de neurochirurgie spinală al Centrului Medical Universitar Stanford şi de profesor universitar în chirurgia spinală minim-invazivă la aceeaşi instituţie.

 “Am hotărât împreună cu colegii mei să fondăm Brain Institute din doua motive. Primul,  din dorinţa de a îngriji cât mai bine cât mai mult pacienţi cu probleme neurochirurgicale şi de a oferi cel mai bun confort în situaţiile dificile cu care se confruntă. Şi în al doilea rând, vrem ca în timp să dăm noi un exemplu şi să-i ajutăm pe cei care sunt mai tineri în specialitatea asta să-şi schimbe modul de a privi lucrurile şi să poată oferi mai departe servicii la standarde poate chiar mai bune decât cele oferite de noi acum. Avem RMN, TC, angiograf poate mult peste unele din spitalele din străinatate unde am lucrat. În cei şapte ani de când m-am întors în România am avut norocul de a întâlni colegi care sunt cu adevărat dedicaţi pacienţilor şi, împreună, putem avea grijă de ei aşa cum ne place, ca şi cum am avea grijă de un membru al familiei care ar avea o problemă medicală”, spune dr. Stoica.  Şi astfel, la ora actuală, se poate aborda toată paleta de probleme neurochirurgicale de la tumori – neurinoame, meningioame, alte tumori cerebrale, urgenţe cerebrale, anevrisme, tumori medulare, chirurgia coloanei. Şi ca să avem o idee despre ce se întâmplă la Brain Institute reţineţi ce povesteşte doctorul Stoica: “Astăzi de dimineaţă (joi, n.r.) am operat un copil cu o tumoră cerebrală benignă. Acum deja s-a trezit, e bine, încercăm să-i spunem că doar i-am făcut o injecţie, nu că l-am operat. De fapt, activitatea noastră se desfăşoară sub sloganul “creierul nu trebuie să ştie că a fost operat ((Dr. Harvey Cushing)”. Dar nu-i totul. Medicii de aici nu folosesc figuri de stil când vorbesc despre pacienţi ca despre membrii lor de familie.  Astfel, pentru pacienţii cu boli grele, care nu-şi pot permite costurile unor intervenţii chirurgicale complexe, ei sunt incluşi în categoria operaţiilor gratuite. “Ne interesează ca pacientul să plece fără traume. De aceea, operăm cu incizii foarte mici. Pacienţii nu sunt raşi în cap, iar ceea ce ne ajută să facem aceste lucruri este neuro-navigaţia: astfel avem aborduri foarte mici şi riscuri minime”, explică dr Stoica.


×
Subiecte în articol: neurochirurgie