x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cu robotul în cancerul pancreatic

Cu robotul în cancerul pancreatic

de Magda Marincovici    |    07 Mai 2014   •   19:28
Cu robotul în cancerul pancreatic

Cu robotul în cancerul pancreatic. Unele tumori la pancreas pot fi operate laparoscopic

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului pentru boli digestive şi transplant hepatic Fundeni,  ne vorbeşte despre cancerul pancreatic şi ne oferă câteva informaţii dătătoare de speranţă despre noi medicamente aflate în faza de testare, extinderea indicaţiei chirurgicale,  intervenţii laparoscopice sau cu robotul.

Care sunt principalele forme de cancer pancreatic ?
Cel mai des întâlnit este adenocarcinomul pancreatic, dar, în ultima vreme, se inregistrează o creştere importantă a frecvenţei tumorilor neuroendocrine. 

Care sunt principalele modalităţi de diagnosticare şi stadializare a cancerului pancreatic?

Investigaţiile cele mai utile pentru diagnostic şi stadializare sunt ecografia, tomografia computerizată şi ecoendoscopia cu puncţie-biopsie. 

De ce în majoritatea cazurilor, acest cancer este depistat în faze avansate?
Deoarece in fazele precoce nu există simptome. Există şi situaţii în care un cancer de pancreas se poate depista relativ precoce cum ar fi în cazul chistelor seroase malignizate, a neoplsmelor intrapapilare mucinoase sau a pancreatitei cronice (care este dovedită a fi o stare precanceroasă) monitorizată la intervale regulate. Majoritatea adenocarcinoamelor pancreatice se depistează, însă, atunci când au produs simptomatologie clinică, ceea ce înseamnă, deja, tardiv. 

Care este strategia terapeutică în cancerul pancreatic?

În formele operabile se recomandă intervenţia chirurgicală care, deşi de cele mai multe ori este dificilă şi grevată de un anumit procent de mortalitate şi morbiditate, este, totuşi, singura care oferă o şansă reală bolnavului. Noţiunea de rezecabilitate s-a extins, în prezent, la forme considerate altădată inoperabile, cum ar fi cancerele care invadează vena portă sau chiar una din arterele de vecinătate. În aceste din urmă cazuri, operaţiile nu se fac decât în centre specializate şi, deşi riscurile sunt mai mari, reprezintă singura şansă reală, care poate fi acordată bolnavului.
Există cazuri inoperabile în momentul diagnosticului şi care pot fi convertite la rezecabilitate prin radiochimioterapie preoperatorie.
Aş menţiona că multe tipuri de cancer pancreatic pot fi abordate în prezent miniinvaziv, laparoscopic sau robotic, cu bune rezultate. 

Ce rol are tratamentul paliativ în această formă de cancer?
Una din formele de paliaţie cele mai importante este splahnicectomia toracoscopică, intervenţie minim invazivă care se adresează durerii. Chimioterapia paliativă, deşi cu rezultate relativ modeste, poate prelungi cu câteva luni viaţa bolnavului. 

Care sunt noile opţiuni terapeutice în cancerul pancreatic?
Îmbunătăţirea rezultatelor în ultimul timp, deşi nu e spectaculoasă, se datorează în primul rând extinderii indicaţiilor chirurgicale şi caracterului mai radical al intervenţiilor practicate.
Radioterapia a condus la ameliorarea rezultatelor, reuşind să convertească unele cazuri iniţial inoperabile la rezecabilitate. De asemenea, brahiterapia (radioterapie locală cu ace implantate în tumora pancreatică) a condus la bune rezultate în unele cazuri.
În ceea ce priveşte chimioterapia, aşteptările cele mai mari se leagă de descoperirea unor molecule cu acţiune specifică, ţintită, de tipul anticorpilor monoclonali. Sunt multe astfel de molecule aflate în faza de testare, dar nici una nu a confirmat până în prezent în cazul adenocarcinoamelor. Situaţia este diferită pentru tumorile neuroendocrine, unde tratamentul antitumoral specific dă ezultate mult mai bune. 

Noile opţiuni terapeutice sunt accesibile pacienţilor din ţara noastră?
Da, cam toate aceste posibilităţi există şi în România. 

Există tratamente personalizate în cancerul pancreatic?
Încă nu putem vorbi de tratamente personalizate în cancerul pancreatic, deşi, genele implicate în producerea lui încep să fie cunoscute. Unele dintre aceste gene au fost descoperite şi de echipa de cercetatori pe care o conduc la Institutul Clinic Fundeni. De asemenea, realizăm cercetări împreună cu colective de specialişti de la Universităţile Harvard, Johns Hopkins şi Singapore, pentru identitificarea de gene implicate, care să conducă la punerea la punct a unor noi tratamente. 

Ţinând seama de tradiţia în privinţa cercetării hepato-pancreatice, ce ne puteţii spune despre genomica în cancerul pancreatic?
Aşa cum spuneam, echipa noastră de cercetători a identificat unele gene modificate la bolnavii cu cancer de pancreas, care, ulterior au fost confirmate şi de alţi cercetători. Mai departe, urmează să studiem căile de activare intracelulară pe care le declanşează aceste gene precum şi posibilităţi de antagonizare a lor. După cum ştiţi, drumul ştiintei este lung, dar sperăm să fie parcurs într-un timp cât mai scurt.

×