x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dulciurile afectează fertilitatea masculină

Dulciurile afectează fertilitatea masculină

de Magda Marincovici    |    09 Ian 2014   •   20:18
Dulciurile afectează fertilitatea masculină
Alimentaţia dezechilibrată, tabagismul, excesul de alcool provoacă scăderea cantităţii şi calităţii spermatozoizilor
Excesul de dulciuri se alătură celorlalţi factori care provoacă infertilitate în cazul bărbaţilor, susţine un articol publicat în Daily Mail. Articolul ajunge la concluzia că o alimentaţie dezechilibrată, cu multe dulciuri (dar şi cu multe grăsimi şi sare) afectează în mod considerabil calitatea spermei. Acest articol poate fi un răspuns care i-ar putea lămuri pe mulţi bărbaţi de vârstă medie care se întreabă de ce au probleme de fertilitate. Pentru că mulţi bărbaţi pun această problemă pe seama excesului de alcool sau a multor nopţi nedormite în perioada studenţiei, pe poluare, tabagism etc. Evident, toţi aceşti factori sunt implicaţi în acest fenomen. Dar acestor factori li se alătură mai nou şi abuzul de dulciuri. 

De altfel, în ultimii ani, numeroase studii au fost interesate de ce numărul spermatozoizilor şi fertilitatea masculină sunt în scădere. Astfel, un amplu studiu efectuat în Franţa arată că, în medie, la un bărbat de 35 de ani, în 17 ani, numărul spermatozoizilor a scăzut de la 73,6 milioane/ml la 49,9 milioane/ml.

Infertilitatea masculină este asociată adesea cu tulburări de depresie care marchează  atât bărbatul cât şi relaţia de cuplu a acestuia. De asemenea, cantitatea şi calitatea spermei reprezintă un barometru al stării generale de sănătate a bărbatului. Un studiu publicat anul trecut în revista Human Reproduction arata că, atunci când şoarecii masculi au avut o dietă bogată în grăsimi, au apărut probleme de fertilitate. Şi efectele dietei cu multe grăsimi se răsfrâng inclusiv asupra descedenţilor: copii şi chiar nepoţi infertili.

Prof. dr. Sheena Lewis de la Queen's University Belfast spune că un bărbat produce, în medie aproximativ 500 milioane de spermatozoizi la o ejaculare, cu mult peste necesarul reproducerii. Chiar dacă s-ar reduce la jumătate cantitatea de spermatozoizi, bărbatul nu ar fi în pericol de infertilitate. Deoarece calitatea, nu cantitatea contează cu adevărat, susţine prof. dr. Lewis. Pe de ală parte, trebuie să recunoaştem totuşi că scăderea cantităţii de spermatozoizi dovedeşte că ceva nu merge.

"Relaţia dintre alimentaţie şi fertilitatea masculină este interesantă, iar acum avem dovezi convingătoare că barbaţii care consumă mai multe fructe şi legume proaspete au o calitate mai bună a spermei", avertizează Allan Pacey, preşedintele Societăţii Britanice de Fertilitate.

Dr Simon Fischel, specialist în fertilitate, este convins că “trăim într-o lume toxică”. Şi când spune aceasta, Fischel ia în calcul şi oferta extrem de diversificată de dulciuri procesate, care au în compoziţie multe, multe substanţe chimice. Şi faptul că alte substanţe chimice se găsesc chiar în ambalajele acestor dulciuri.

×